Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Pēdējais tests - kas iesaka

Lielākā daļa deputātu kandidātu, kuru atbilstību Dienas izstrādātajam politiķu standartam pārbaudījām triju nedēļu laikā, spēj formulēt konkrētus mērķus, kāpēc grib iekļūt Saeimā, taču ne visi var lepoties ar labām Satversmes zināšanām. Izņemot Vienotību, no pārējām partijām netika izlozēti pašreizējās Saeimas deputāti, nevienai partijai netika izlozēti sarakstu līderi. Vairāki Saeimas deputātu kandidāti ir pašvaldību deputāti.

Iemeslu daudz

Jautājums par motivāciju kandidēt Saeimas vēlēšanās atklāja, ka daļai deputātu galvenais iemesls ir kādas sabiedrības grupas interešu lobēšana - Aleksandrs Zeimuļs-Priževoits (KDS) aizstāv kristīgās vērtības, Jānis Upenieks (ZRP) - jauniešu intereses. Mārtiņam Kozlovskim (Pēdējā partija) «ir tā, ka riebjas, nepatīk tas, kas notiek». Vairāki kandidāti runā par ģimenes un bērnu aizsardzību - Ieva Stefensena (VL-TB/LNNK) vēlas attīstīt audžuģimeņu tīklu, savukārt Una Gavare (ZRP) iestājas par principiem «nauda seko skolēnam» un «nauda seko dzemdētājai».

Normunds Ozoliņš (Tautas kontrole) vēlas dubultot bērnu pabalstus, bet Ludmila Vorobjova (SC) cer panākt, lai visi bērni skolas vecumā apmeklētu skolu. Lolita Čigāne (Vienotība) pie sasniedzamajiem mērķiem min tiesības ierosināt referendumus pašvaldībās un likumdošanas iniciatīvu 10 000 cilvēkiem. Aigars Krīgalis (LSDSP) vēlas ieviest progresīvo nodokli un ar ienākuma nodokli neapliekamo minimumu pacelt līdz minimālajai mēnešalgai. Romāns Naudiņš (VL-TB/LNNK) vēlas kardinālas izmaiņas ES struktūrfondu līdzekļu sadalē ražošanas uzņēmumiem. Latgales pārstāvji Jānis Jukna (LPP/LC) un Margarita Cakula (ZZS) uzsver nepieciešamību taisnīgi sadalīt līdzekļus, lai vairāk tiktu Latgalei. Vairākus konkrētus Baltijas valstu sadarbības projektus veselības aprūpes jomā vēlas attīstīt Silva Bendrāte (Vienotība). Ir deputātu kandidāti, kuru mērķi tiešā veidā saskan ar partijas pamatnostādnēm, piemēram, Jānis Muciņš (Par prezidentālu republiku) par pirmo mērķi nosauc politiskās sistēmas maiņu, pārejot uz prezidentālu republiku. Tautas vēlēta prezidenta ideju aizstāv arī Dace Blumberga (Brīvība. BBND). Savukārt Viktors Paškovs (SC) atklāti atzīst, ka vēlas lobēt savas sabiedriskās organizācijas Gods, taisnīgums, likumība intereses.

Atsakās tikai viens

Viens no izlozētajiem - PCTVL pārstāvis Deniss Gorba - no testa atteicās, Viktors Paškovs no SC atsūtīja atbildes rakstveidā, tāpēc jautājumus par pagātni un Satversmes zināšanām viņam nebija iespējams uzdot, bet LPP/LC pārstāvis Jānis Vanags ilgāku laiku atradās ārpus valsts. Dažus deputātu kandidātus iegāza jautājums par pagātni - A. Krīgalim nācās atzīties, ka uzņēmējdarbībā nav maksājis nodokļus, bet M. Kozlovskis neslēpa, ka bārmeņa darbā regulāri saņem dzeramnaudas, kas pēc būtības ir nedeklarēti ienākumi.

Vairākiem kandidātiem ir parādsaistības, piemēram, R. Naudiņš kā privātpersona aizņēmies naudu, lai aizdotu savam uzņēmumam, jo tam banka atteikusi kredītu.

Deputātu kandidāti bija rūpīgi gatavojušies, tomēr jautājumi par Satversmi dažiem izrādījās klupšanas akmens. Savukārt lūgums nosaukt trīs cilvēkus, kuri varētu rekomendēt darbam Saeimā, parādīja, ka kandidāti no reģioniem nosauca savos novados un pilsētās pazīstamus cilvēkus, savukārt rīdzinieki vairāk sauca plašākam lokam zināmus cilvēkus, kuri dažos gadījumos gan norādīja, ka atbalsta konkrēto kandidātu, nevis viņa pārstāvēto partiju. Vienu kandidāti ieteica politiķe no citas partijas.

Tā kā trīs rekomendācijas parāda deputātu kandidātu saistību ar plašāku sabiedrību ārpus partiju rāmjiem, Diena lūdza sešu sarakstu līderus nosaukt tos cilvēkus, kuri viņus atbalsta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas