Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Pencis lūdz policijai izvērtēt Arēna Rīga vadības rīcību Rammstein koncerta laikā

Vēstuli ar lūgumu izvērtēt, vai Arēna Rīga valdes priekšsēdētāja Arnolda Babra rīcībā nav saskatāmas noziedzīga nodarījuma pazīmes, ūdensvada avārijas laikā tomēr atļaujot notikt vācu grupas Rammstein koncertam, šonedēļ Valsts ugunsdzēsības un drošības dienesta (VUGD) priekšnieks Ainars Pencis nosūtījis Valsts policijas priekšniekam Valdim Voinam.

Likuma norma, uz kuru vēstulē atsaucas VUGD, paredz atbildību par ugunsdrošības noteikumu pārkāpšanu, ja to izdara persona, kura atbildīga par šo noteikumu ievērošanu. Par to paredzētais sods ir brīvības atņemšana uz laiku līdz trīs gadiem vai naudas sods līdz 50 minimālajām mēnešalgām.

Diena jau informēja par 4.martā notikušo ūdensvada avāriju pie Brasas tilta, kuras dēļ tika traucēta ūdens padeve apkārtējās ēkās, arī Arēnā Rīga, kur tovakar bija paredzēts Rammstein koncerts. Grupa uzstājās ar vērienīgu pirotehnisku šovu, tādēļ VUGD speciālisti pievērsa pasākuma drošībai īpašu uzmanību. Automātiskai ugunsdzēšanas sistēmai bija niecīgs ūdens spiediens, tāpēc radās jautājums, vai atļaut koncertu vietā, kura neatbilst visiem ugunsdrošības noteikumiem.

«Diskusijās par koncerta norisi piedalījās četras VUGD augsta ranga amatpersonas, organizatoru SIA BDG Music un Arēnas Rīga pārstāvji. Lai arī Babris uzņēmās sarunas vadīšanu, lēmums par koncerta sākšanu tika pieņemts koleģiāli pēc grupas uzstāšanās plāna izvērtēšanas,» sašutumu par VUGD lēmumu uzlikt 1000 latu administratīvo sodu Arēnai Rīga neslēpj tās ģenerāldirektors Edgars Buncis. Viņš uzskata, ka gan administratīvais sods, gan lūgums izvērtēt iespēju rosināt kriminālprocesu pret A.Babri ir juridiskās nekompetences demonstrēšana.

«Tiesiski Arēna Rīga ir tikai telpu iznomātājs, bet par koncerta drošības pasākumiem rūpējas tā organizators. Tas arī uzņemas atbildību, jo tikai organizators un Valsts policija ir tiesīgi pieņemt lēmumu par koncerta atcelšanu. Pret tiem tad arī jāvēršas ar sankcijām, ja nav izvērtēti kaut kādi riski, kuru šajā gadījumā tikpat kā nebija,» E.Buncis norādīja. Ugunsdrošības sistēma kopumā darbojusies, lai arī tai trūka viena elementa – sprinklera, kas virs skatuves nemaz neesot uzstādīts. «Tikpat labi Pencis varētu lūgt evakuēt cilvēkus no tirdzniecības centriem, jo nelaimes risks tajās bija tikpat liels,» situāciju vērtē E.Buncis. Viņš atgādina, ka pirotehnikas kļūmes nemaz netiekot dzēstas ar ūdeni, bet gan ar speciālām putām.

Pretējs viedoklis ir VUGD priekšniekam Ainaram Pencim, kurš atzīst, ka ar tik apzinātu ugunsdrošības noteikumu pārkāpumu viņam savā praksē nav nācies saskarties. Ārzemju pieredze liecinot, ka ugunsnelaimes publiskās vietās, kur vienlaikus atrodas liels skaits cilvēku, var beigties ļoti traģiski. «Vai tiešām mums ir jāpiedzīvo kaut kas līdzīgs, lai sāktu domāt par drošības jautājumiem?» jautā A.Pencis.

«Cilvēki, kuri pieņēma lēmumu turpināt koncertu, vai nu nesaprata vai nevēlējās saprast, ka uzņemas atbildību par 10 000 cilvēku dzīvībām,» sacīja VUGD priekšnieks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas