Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Petīciju par Maizīša atkārtotu izvirzīšanu Saeimai un Bičkovičam gatavojas iesniegt ceturtdien

Vēl vairākas dienas varēs parakstīt internetā publicēto uzsaukumu Latvijas tautai, kurā Augstākās tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs aicināts atkārtoti izvirzīt Jāņa Maizīša kandidatūru ģenerālprokurora amatam. To apliecināja bijušās Valsts prezidentes Vairas Vīķes–Freibergas sekretāre Daina Lasmane. Patlaban petīciju ir jau parakstījuši vairāk nekā 2000 cilvēku.

Ceturtdien petīciju plānots iesniegt Augstākās tiesas priekšsēdētājam, Saeimas priekšsēdētājam un Valsts prezidentam.

Uzsaukumu, ko parakstījusi gan V.Vīķe–Freiberga un viņas dzīvesbiedrs Imants Freibergs, gan eksprezidents Guntis Ulmanis, atbalstījuši daudzi sabiedrībā pazīstami cilvēki, piemēram, Saeimas deputāti Janīna Kursīte–Pakule, Silva Bendrāte, Aigars Štokenbergs, Vaira Paegle, kā arī kultūras un sabiedriskie darbinieki Dainis Īvāns, Vita Tērauda, Baiba Strautmane, Pēteris Vasks, Dzintra Geka, Aleksejs Loskutovs, Tālis Tīsenkopfs, Baiba Sipeniece – Gavare, Kārlis Vērdiņš, Atis Lejiņš, Lija Brīdaka, Valdis Muktupāvels, Lolita Čigāne, Inta Brikše, Ausma Cimdiņa un daudzi citi.

Taču uzsaukumu it kā parakstījušas personas, kas to nav darījušas, piemēram, Josifs Pilsudskis, Centis Ūbele, Ivans Haritonovs, Osama bin Ladens, Vladimirs Putins, Zaļa Vardīte un citi. Ir arī daudz anonīmu atbalstītāju un tādu, kas norādījuši tikai vārdu.

«Protams, vienmēr šādām formām ir bīstamība, ka kāds var pajokot, tomēr iespēja parakstīties internetā ir demokrātiskākā, brīvākā un pieejamākā forma. Nevienam no šiem cilvēkiem, kas nāca ar domu, ka grib kaut ko darīt, nav cilvēkresursu, lai organizētu notariāli apstiprinātu parakstu vākšanu. Mērķis ir parādīt, ka cilvēkiem nav vienalga. Pat ja ir tādi, kas pajoko, ir pietiekami daudz cilvēku, kuri ir īsti. Tā nav forma, kuru var iesniegt kā oficiālu prasību, tomēr Ivaram Bičkovičam nosūtīsim saiti ar iespēju aplūkot šos parakstus,» norādīja D.Lasmane.

Komentējot publiskajā telpā izskanējušo kritiku, ka tādā veidā tiek izdarīts spiediens uz I.Bičkoviču, eksprezidentes preses sekretāre norādīja, ka tas ir spiediens, lai deputāti neslēpjas un nemelo. «Neviens deputātus nespiež balsot par Maizīti, ja viņi var pateikt, kāpēc, un piedāvāt labāku kandidātu. Taču notikušo balsojumu nevar uzskatīt par godīgu,» uzsvēra D.Lasmane.

Saeimas deputāte Silva Bendrāte (JL) Dienai.lv atzina, ka parakstījusi uzsaukumu, pat īsti neizlasot visus vārdus, kas vēl to parakstījuši. «Nezinu, vai ar to var sasniegt konkrētus mērķus, bet es vienkārši nevarēju nomierināties. Tik melīgu balsojumu es neesmu pieredzējusi, ir bezspēcības sajūta, ka nevar redzēt, kurš ir melojis. Vienotības partijas bija gatavas balsot atklāti, mūs nemulsināja, ka nofilmēs, kuru pogu kurš piespiež. Šī parakstu vākšana ļauj cilvēkiem padomāt, un būtu labi, ja izdotos panākt, ka J.Maizīša kandidatūru virza vēlreiz,» izteicās deputāte.

Eksprezidents Guntis Ulmanis Dienai teica, ka viņš parakstījies tāpēc, ka «nedrīkst pieļaut, ka valsts augstākie varas orgāni melo». Viņs uzskata, ka, šādi krāpjoties, deputāti noniecinājuši tautas doto uzticību un metuši ēnu pār visu Saeimu. To, viņaprāt, var labot, ejot tikai vienu ceļu - balsojot atklāti.

(papildināta ar 2.rindkopu)



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas