Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Pētījums: Latvijas iedzīvotāju veselība - viena no sliktākajām ES

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
Senais
S
Jā , pareizi, bet kaitīgās atkarības gan ne vienmēr.
zuzanna peldētāja
z
nezinu - man jau sķiet, ka tomēr sliktais veselības stāvoklis ir visai tieši saistīts ar sliktajiem dzīves apstākļiem - tās ir gan novēlotās diagnozes, gan nespēja efektīvi tās ārstēt, gan tas, ka cilvēki, ieslīgstot bezcerībā, ņem un sāk dzert un pīpēt. jā - arī narkomānijai, neskatoties uz to, ka ar to aizraujas arī bagāti cilvēki, ir tomēr arī sociālas saknes. turklāt - tā jau ir ķēdes reakcijas - vecis piedzeras, šim nestāv, sieva neapmierināta, šai dzemdes vēzis, un arī sāk dzert... bērni nelaimīgi... dzīvē jau viss saistīts.
Janis
J
Nesaprotu, kapē cilvji uztraucas par veselību, ja dzīve tik pretīga? Būtu labāk organizējušies i-net suicīdu klubos - kopā jautrāk.
Senais
S
Tas nekas, ka atklājāt savas slēptās jūtas pret sandri, es nevienam neteikšu. Bet par apspriežamo problēmu, es varu Jums tik vien piebilst, ka mans viedoklis vairāk ir filozofisks. Par būtību, neieslīgstot detaļās, kas veicina neauglīgu piemēru iztirzāšanu, aizejot no svarīgā. Tāpēc es nedomāju, ka vajadzētu dakterīšus, ka Jūs tos dēvējat apkraut ar pretenzijām par sliktu darbu, bet pamanīt labo,. Un šī pamanīšana atspoguļotos atalgojumā. Būtu taču labi, ja slimnīcas nāktos slēgt pacientu trūkuma dēļ un ārstiem nāktos pārkvalificēties. Es noteikti jūtu Jums līdz, jo cik noprotu, Jūsu dzīvesveids nav veicinājis slikto veselības situāciju, tomēr, iepriekš šad un tad izlasot Jūsu komentārus, es ticu, ka arī jūs priecātos, ja pasaulē mazinātos ciešanas, kaut pašai nākas ciest. Man negribas nekad nevienam, kaut visizlaidīgākam , teikt : "Pats vainīgs!", jo es neesmu tiesnesis, bet paskaidrot potenciāliem šādas lomas spēlmaņiem gan derētu . Un derētu, ka to saka, nevis mamma vai tētis, bet smags piemērs. Kā senie romas patricieši veda savus bērnus skatīties, ka vergi piedzeras(piesp[iesti), kļūdami par atbaidošiem subjektiem.
Ieva
I
Vārdu sakot; 1) Ir slimības, kuru izcelsmi nav iespējams noteikt, tātad ej nu sazina, vai un kā tās novērst 2) Ir slimības, kuras novērst nav iespējams 3) Ir slimības, kura izārstēt nav iespējams, tātad ārstu var vērtēt vienīgi pēc komplikācijām, taču tad ir jāņem vērā vesela rinda individuālu faktoru un, ja tā vēl ir slimība ar neskaidru izcelsmi..... 4) Ja ņemama ķirurgus, tad vērtējot viņus tāpat ir jāņem vērā vesela rinda faktoru ieskaitot pacienta uzvedību pat vairākus mēnešus pēc operācijas (ja tā bija nopietna) un gaidi ar maisu, ka pacients to atzīs..... Nē, es pieļauju, ka vajadzētu uzlabot iespēju sūdzēties pēc principa, ka ne jau pacientam ir jāpierāda, ka dakteris šo, piemēram, nav izmeklējis, bet lai dakteris pats taisnojas, taču visādi citādi.....
Ieva
I
Viens konkrēts piemērs iz manas dzīves, kas ilustrē problēmu par to, cik grūti būs izvirzīt dakterīšiem pretenzijas par sliktu darbu: es jau kuro mēnesi gaidu uz pārbaudi, kas pateiks ir melanoma vai nav. Zināmu daļu laika nokavēju tāpēc, ka nezināju, ka uz dermatogrāfiju var iet pa taisno, neiegriežoties pie ādas ārsta, taču tad sākas atvaļinājumu sezona, vēl kādam dakterim gadās saslimt un aparāts stāv, jo nav kas ar to strādā....Var jau protams noteikt, ka vienam dakterim pie katra aparāta ir jābūt vienmēr, taču nez vai pārstrādājies dakterīts būs tas labākais pārbaudītajs....Turklāt kam pārmest slimību? Es nesauļojos, vienkārši esmu piedzumusi ar lielāku noslieci uz ļaundabīgām slimībām. Kāpēc? To arī neviens nezina, jo mamma bija veselīga lauku meiča bez kaitīgiem ieradumiem. Tēvs tiesa pīpēja, bet ej un tagad atrodi viņa iecirkņa terapeitu.....
Ieva
I
Mans komentārs 11: 54 bija domāts Senajam
Ieva
I
Protams, ka daudzas slimības izraisa netikumi, piemēram, neviens vēl nav atradis II tipa diabētu kustīgam cilvēkam ar normālu ķermeņa masu, arī plaušu vēzi, vai, piemēram, hronisku bronhītu nesmēķētājs var dabūt tikai, ja viņam ir kāda no pāris retām ģenētiskām slimībām, taču tas nav viss....turklāt, lai ko prasītu no ģimenes ārstiem, viņi būtu jāatbrīvo no nevajadzīgās papīru šmucēšanas - tad varēs mēģināt izvirzīt pretenzijas par, piemēram, to, kāpēc šim praksē ir daudz resnu cilvēku (ja dakteris būs uzrādījis īstos mērījumus)....Un tad vēl jāšķiro, cik vēža slimnieku smēķēja aktīvi, cik pasīvi....Un speciālistu gadījumā situācija vispār ir bezcerīga, izņemot gadījumus, kad dakteris slimnieku vienkārši pasūta viņu pat neizmeklējis - tad var samazināt aldziņu....taču te atkal problēma: ja uz izmeklējumu jāgaida vairāki mēneši, tad daudzas slimības pa to laiku var pamatīgi progresēt, arī pats slimnieks var sākt skraidīt no viena ārsta pie otra....
Pax
P
Lasot komentārus Dienā, jāsāk domāt, ka latvieši ir rupji ciniķi- vismaz tāda ir izteiksme, kādā vairums komentāru tiek rakstīti. ŽĒL. Interesētu izlasīt komentārus, taču neciešami ir tērēt laiku, lasot slimīgus murgus.Izglītības, audzināšanas rūkums? Nodzertas smadzenes?Iznīcināts iekšējais cilvēks? Nonivilēts kultūras cilvēks? Vai tikai arī pašai DIENAI nav jāuzņemas atbildība, visus šos rupjos murgus publicējot un popularizējot? Kas ar tiem galu galā panākts?Varbūt tomēr atrast kādas alternatīvas visu šo problēmu nosaukšanai vārdā, vai akcentēt LABO, kas vēl palicis pāri Latvijā? Vai mudināt KATRU cilvēku apzināties savu CILVĒCISKO vērtību, neraugoties uz mantisko stāvokli? Kaut kādu PAŠCIEŅU taču jāsak reiz modināt ! Ko bērni no mums- šādiem te - var mācīties? Jo mājās taču esam tik pat rupji, vai ne?
Senais
S
Jūs droši vien neesiet sevišķi kompetents alkoholisma , narkomānijas un arī smēķešanas problēmās. Ir ļoti dauddz pārtikuši ļaudis, kas iekrīt tais pinekļos, tāpat kā ir trūcīgi, bezizejā nonākušie, kas tomēr paliek atturībnieki. Šiem netikumiem ir pavisam citi iemesli, šeit par to analītiskli uzrakstīt nav vietas, bet, ja gribiet noskaidrot, painteresējaties kā personības problēmas ietekmē individa rīcību.
Ieva
I
Varētu domāt, ka smēķēt pieaugušu nesmēķētāju klātbūtnē, vai smēķēt vispār ir labi? Bet, es arī nesaprotu, kur ir tā vaina, ja, piemēram, zviedru pīpmaņi, ja neskaita galīgi deklasētus elementus, lieliski apzinās, ka viņi ir narkomāni un tāpēc nav tiesīgi izvirzīt pretenzijas ļaunajiem nepīpētājiem..., bet pie mums? Par spīti tam, ka Pasaules Veselības organizācija, piemēram, apgalvo, ka smēķēšana ir saistīta ar 40% visu ļaundabīgo audzēju....Varbūt derētu reklāmiņa, kur kāds onkologs pastāsta par, piemēram, balsenes vēzi - operāciju, mācīšanos runāt pēc tam. Varbūt šiem ir kāds iekonservēts preparāts. Droši vien ne viens vien pīpmanis vienalga centīsies sev iestāstīt, ka tas ar viņu nenotiks, taču....Vēl varētu pielikt kādu ekonomistu, kas TV ekrānā izgaisina pīpmaņu maldus, ka šie visu nodokļos jau ir apmaksājuši.....
Senais
S
Droši vien mana izpratne nav saprotama, jo tā nekad nav bijis.. Izlasiet Ievai domāto, varbūt sapratīsiet.
Senais
S
Derēs gan, jo ārsti centīsies visiem spēkiem pārliecināt par veselīgu dzīvesveidu, kas, neskatoties uz plaši izplatīto idiotismu, tomēr sasniegs dzirdīgas ausis, ja to teiks autoritāte, jo dzīvot tomēr gribas visiem un bez ciešanām. Arī idiotiem. Protams, ka slimības pilnībā izskaust nav iespējams, varbūt vienīgi tad tās beigsies, kad cilvēce beigs pastāvēt, tomēr situāciju, nevis statistiku, bet reālo situāciju varētu uzlabot, ja ārts censtos no visas sirds izārstēt, zinot, ka veselie vairo viņa algu. Citādi dažkārt rodas aizdomas, ka notiek sadarbība ar farmācijā pelnošajiem, un bieži vien, ka daža laba kaite tiek izdomāta. Kā tas ir ar pelnošiem psihoterapeitiem, kas pārliecina par nepieciešamību apmeklēt daudzus seansus (katrs vismaz 20 latus pienesošs).
[email protected]
h
Ja mēs iespringtu saprast, kas patiesībā ir alkoholisms, arī risinājums būtu reālāks. Vieni to sauc par izlaidību, citi par slimību. Aicinu lietot jēdzienu "apsēstība" un no tam arī izdarīt tālākos secinājumus.
[email protected]
h
Kamēr netiks ieviesta pilnīgi jauna ārstu atalgojuma sistēma, neceriet, ka veselība uzlabosies. ----------------------------------------------- ------- Vau Tu patiešām domā, ka , ja ārsti saņems Ls 4000 mēnesī, tad latvju cilvēki dzers mazāk, veselīgi ēdīs, nesmēķēs un nebojās savu veselību ar idiotiskiem modes aksesuāriem ???

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kādi esam? (2002.gadā)


Vidējais mūža ilgums (gados)

Vīriešiem Sievietēm

Zviedrija 77,7 Spānija 83,2

Itālija 77,1 Itālija 83,1

Spānija 76,3 Francija 83

.. ..

ES 15* 76 ES 15 81,8

ES 10** 69,1 ES 10 77,2

.. ..

Lietuva 66,2 Latvija 76

Igaunija 65,3 Bulgārija 75,5

Latvija 64,7 Rumānija 74,7

Krievija 58,9 Krievija 71,9

Cik daudz un no kā miruši (uz 100 000 iedzīvotāju)

Sirds un asinsvadu slimības

Vīriešiem Sievietēm

Francija 60 Francija 19

Itālija 66 Spānija 21

Spānija 67 Itālija 24

.. ..

ES 15 79 ES 15 28

ES 10 229 ES 10 81

.. ..

Bulgārija 320 Latvija 112

Igaunija 324 Rumānija 119

Latvija 371 Bulgārija 122

Krievija 575 Krievija 188

Alkohola lietošanas izraisīta mirstība

Vīriešiem

Nīderlande 23

Grieķija 30

Zviedrija 36

ES 15 55

ES 10 136

..

Latvija 213

Ungārija 241

Lietuva 246

Igaunija 259

Ar tabakas lietošanu saistīta mirstība

Vīriešiem

Zviedrija 66

Somija 129

Itālija 157

..

ES 15 191

ES 10 499

..

Igaunija 567

Ungārija 627

Latvija 653

Izmantoti 2002.gada dati

Avots: http://www.hem.waw.pl

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas