Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Plāno uzskaitīt katru ES ielidojošu un izlidojošu pasažieri

Lai cīnītos pret terorismu, Eiropas Komisija (EK) aicina lidsabiedrības ziņot par pasažieriem, kas sķērso Eiropas Savienības (ES) gaisa zonu, ieceļojot vai izceļojot no ES valstīm. 

Pēc EK domām, tas palīdzēs cīnīties pret smagiem noziegumiem, piemēram, narkotiku kontrabandu un cilvēku tirdzniecību, kā arī pret terorismu.

Plānots, ka ES dalībvalstu tiesībaizsardzības iestādēm dati būs jāanonimizē vienu mēnesi pēc lidojuma, un datus nedrīkstēs kopumā glabāt ilgāk kā piecus gadus. Gaisa pārvadātāji nedrīkstēs nosūtīt un dalībvalstis nedrīkstēs nekādā veidā izmantot sensitīvus datus, kas varētu atklāt rases vai etnisko izcelsmi, politiskos uzskatus vai reliģisko pārliecību. 

Pasažieru datu reģistra (PDR) dati ietvers informāciju, ko rezervācijas un biļešu pasūtīšanas laikā, kā arī reģistrējoties lidojumam, sniedz pasažieri un vāc pārvadātāji.

ASV, Kanāda un Austrālija pašlaik ir noteikušas ES gaisa pārvadātājiem pienākumu darīt pieejamus PDR datus par visām personām, kas lido uz šīm valstīm vai no tām. Šo valstu un to ES dalībvalstu, kuras izmanto PDR datus, gūtā pieredze apstiprina, ka PDR dati ir nepieciešami, lai cīnītos pret smagiem noziegumiem un terorismu.

Paredzams, ka priekšlikuma apspriešana Ministru Padomē un Eiropas Parlamentā ilgs aptuveni divus gadus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas