Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Politologs: Patlaban reālākais valdības modelis ir bez Saskaņas, AP un ZZS

Paliekot spēkā visu partiju novilktajām "sarkanajām līnijām", patlaban reālākais valdības sastāvs ir bez Saskaņas, Attīstībai/Par! (AP) un arī bez Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), aģentūrai LETA norādīja politologs Juris Rozenvalds.

Viņš skaidroja, ka, spriežot pēc KPV LV premjera amata kandidāta Alda Gobzema paziņojuma par lēmumu pārtraukt sarunas par valdības veidošanu ar AP, kā arī Jaunās konservatīvās partijas (JKP) iepriekš pausto kategorisko nostāju nesadarboties ar ZZS, vienīgais reālais valdības sastāvs šobrīd varētu būt tāds, kurā ir pārstāvēta KPV LV, JKP, apvienība Visu Latvijai-Tēvzemei un brīvībai/LNNK (VL-TB/LNNK) un Jaunā vienotība (JV). Tādējādi šīm partijām Saeimā būtu 53 balsis.

Šādā situācijā, pēc politologa domām, pieaug JKP balss svars, jo šo partiju var vērtēt kā "atslēgu" jebkurai valdībai. Lai varētu runāt par stabilāku valdību, vismaz kādai no partijām vajadzētu "pārkāpt sarkano" līniju, norādīja Rozenvalds.

Vienlaikus arī šādā četru partiju valdības sastāvā izvirzās virkne dažādu principiālu jautājumu, tostarp to sagaidītu nopietnas pārbaudes, piemēram, nav skaidrs, kā tiktu risināta attieksme par ANO migrācijas paktu, kur VL-TB/LNNK ir negatīvi noskaņota, savukārt Edgars Rinkēvičs (JV), kam saskaņā ar Gobzema piedāvāto ministru posteņu sadalījumu pienāktos ārlietu ministra amats, ir atbalstošs, skaidroja politologs.

Komentējot Gobzema ministru posteņa piedāvājumu, eksperts vērsa uzmanību, ka personāliju jautājums šobrīd novirzās otrajā plānā, jo galvenais jautājums ir, no kādiem politiskajiem spēkiem tiks izveidota valdība. Viņš arī uzsvēra, ka Gobzema posteņu piedāvājuma prezentēšana, atkārtojot vēsturi, proti, arī Jānis Bordāns (JKP) iepriekš steigšus piedāvāja partijām potenciālo ministru portfeļu sadalījumu, atstājot saturiskos uzstādījumus otrajā plānā.

Jau vēstīts, ka Gobzems visvairāk ministru posteņus piedāvā JKP, kurai būtu jāpārkāpj pašas noteiktā "sarkanā līnija" un valdībā jāsastrādājas ar ZZS.

Sev KPV LV vēlas trīs vietas valdībā - Gobzems būtu premjers, Saeimā neiekļuvušais Roberts Spručs ieņemtu finanšu ministra amatu, bet par iekšlietu ministru partija vēlētos redzēt savu Saeimas deputātu Ralfu Nemiro.

JKP tiek piedāvāti četri ministru posteņi: satiksmes ministra - Tālim Linkaitam, veselības - Jurim Jurašam, izglītības - Dagmārai Beitnerei-La Gallai, bet tieslietu - Jānim Bordānam vai Jutai Strīķei.

VL-TB/LNNK Gobzems piedāvā trīs ministru posteņus: vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra vietu - Raivim Dzintaram vai Rihardam Kolam, labklājības - Imantam Parādniekam, kultūras - Dacei Melbārdei.

ZZS un JV tiek piedāvāts pa divām vietām Ministru kabinetā: zemkopības ministra amatu varētu ieņemt Edgars Tavars vai Armands Krauze, bet aizsardzības ministra amatu varētu saglabāt Raimonds Bergmanis. Savukārt JV pārstāvji Jānis Reirs un Edgars Rinkēvičs varētu ieņemt attiecīgi ekonomikas un ārlietu ministru amatus.

KPV LV vēlas, lai tiktu nomainīta arī Saeimas Budžeta komisijas vadība, šo amatu atņemot AP pārstāvim Mārtiņam Bondaram un uzticot to KPV LV deputātam Atim Zakatistovam.

AP pārstāvi KPV LV vēlas izslēgt arī no Saeimas prezidija - Gobzema piedāvājums paredzētu izmaiņas Prezidijā, no tā izslēdzot AP pārstāvi Mariju Golubevu un ieceļot par Saeimas priekšsēdētāja biedru Artusu Kaimiņu (KPV LV). Inese Lībiņa-Egnere (JV) attiecīgi mainītu savu pozīciju un kļūtu par Saeimas sekretāra biedru.

Top komentāri

no malas skatoties
n
Tikai tā un ne savādāk.
Ķeņcis
Ķ
Cerēsim, ka sanāks. Vismaz bez hūtes kabatas partijas un putlera kabatas partijas.
Margarēta
M
Man liekas, ka visi ir piemirsuši, ka S vairs nav 23 balsis, bet tikai 22, jo Stepaņenko Jūle ir neatkarīgā un, pēc visa spriežot, drīzāk pieslējusies NA, līdz ar to var teikt, ka vismaz balsojumos par tikumību, pret migrantiem un visādos citos "atpakaļ alā" balsojumos NA ir nevis 13, bet 14 balsis.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas