Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Premjers: KNAB jānāk ar priekšlikumiem, lai partijas likvidējoties nevarētu izvairīties no atbildības

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) kā partiju finanšu pārraugam ir jānāk klajā ar saviem priekšlikumiem, lai politiskās partijas likvidējoties nevarētu izvairīties no atbildības un piespriestajiem sodiem, šodien pēc koalīcijas sanāksmes žurnālistiem uzsvēra Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

Komentējot Tautas partijas jaunatnes organizācijas (TPJO) ierosinājumu partiju likvidēt un publiski paustās bažas, ka šādi partija vēlas izvairīties no piespriestā 1,03 miljonu latu soda nomaksas, Dombrovskis norādīja, ka šāda rīcība, iespējams, tiešām vērtējama kā mēģinājums izvairīties no soda.

Tāpēc KNAB kā partiju finanšu pārraugam šī situācija ir jāvērtē un jānāk ar priekšlikumiem, lai partijai likvidējoties nebūtu iespējams izvairīties no soda, uzsvēra premjers. Viņš arī atzīmēja, ka līdzīgi izvairījusies no soda Latvijas Pirmā partija, kura likvidējās un apvienojās ar Latvijas ceļu.

Valdības vadītājs arī atzina, ka šajā jomā ir nepilnības arī likumdošanā, piemēram, gari tiesvedību termiņi, jo esot dīvaini, ka, kandidējot 10.Saeimā, partija vēl nezina, vai 9 Saeimas vēlēšanu kampaņa bijusi likumīga.

Arī Zaļo un zemnieku savienības līderis Augusts Brigmanis uzsvēra, ka nav atbalstāma negodīga vēlme izvairīties no atbildības un, ja tā patiešām ir, tad tā nav godīga rīcība no Tautas partijas puses.

KNAB priekšnieka vietnieks korupcijas novēršanas jautājumos Alvis Vilks norādīja, ka galvenā problēma ir ļoti ilgie tiesvedības procesi. Likumā ir noteikti termiņi, cik ilgā laikā KNAB pārbauda partiju deklarācijas un sniedz savu viedokli par to, vai tās ir vai nav pārkāpušas likumu, savukārt tiesvedība pēc tam var vilkties gadiem ilgi, atzīmēja Vilks. "Tas samazina sankciju sistēmas efektivitāti kā tādu," piebilda KNAB priekšnieka vietnieks.

Vilks atzina, ka juridiskās personas likvidācija var tai palīdzēt izvairīties no parāda atmaksas vai tiesvedības darbiem.

"Tas [izvairīšanās] ir redzēts praksē arī citos gadījumos," atzina Vilks, bet neapgalvoja, ka tas tā ir arī šoreiz. "Jautājums ir par to, vai attiecīgajai juridiskajai personai ir kāds saistību, tiesību pārņēmējs, vai viņai ir palikusi manta, finanšu līdzekļi, uz ko vērst piedziņu," skaidroja Vilks.

Jau ziņots, ka TPJO 9.jūlijā gaidāmajā Tautas partijas ārkārtas kongresā rosinās partiju likvidēt, informēja TPJO priekšsēdētāja vietniece Sarmīte Kolāte.

TPJO arī aicina tos Saeimas deputātus, kurus gaidāmajā referendumā Latvijas pilsoņi, visticamāk, atlaidīs, ārkārtas Saeimas vēlēšanās nekandidēt.

Kā ziņots, pirms 9.jūlijā gaidāmā Tautas partijas kongresa šaurā lokā kā viens no iespējamiem variantiem tiek apspriesta arī partijas likvidācija, raksta "pietiek.com". Kāds partijas valdes loceklis gan uzsvēris, ka likvidācija ir tikai viens no iespējamiem rīcības variantiem, kas pagaidām tiekot apspriests vien teorētiski.

Šāds juridisks risinājums atbrīvotu Tautas partiju no tiesas piespriesto 1,03 miljonu latu atmaksas valsts budžetā, kas nelikumīgi iztērēti "pozitīvisma kampaņā". Kā otrs iespējamais ieguvums no partijas likvidācijas tiek minēta Tautas partijas biedru "brīvlaišana", ļaujot daudziem no viņiem meklēt citas iespējas, kā realizēties politikā.

(papildināta ar KNAB viedokli)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas