Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Priekšvēlēšanu diskusiju rīkotāja pārstāve noklusē, ka kandidēs no ZZS

Augustā Latvijas reģionos sāksies pazīstamu žurnālistu vadītas diskusijas lauku iedzīvotājiem ar Saeimas deputātu kandidātu piedalīšanos. Tās organizē Lauku bibliotēku atbalsta biedrība (LBAB) sadarbībā ar Sorosa fondu un Latvijas Avīzi. Interesējoties par šiem pasākumiem, atklājās, ka LBAB pārstāve, Diena.lv plaši izklāstot diskusiju plānus, noklusējusi, ka ir Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) deputāta kandidāte un ir lūgta atkāpties no amata biedrībā.

Lai saglabātu politisko neitralitāti, Sorosa fonds LBAB valdes priekšsēdētājai Birutai Eglītei pieprasījis atkāpties no amata, jo viņa Saeimas vēlēšanās kandidēs ZZS Vidzemes apgabala sarakstā, Diena.lv stāstīja Sorosa fonda mediju programmas konsultante Gunta Sloga. Viens no granta piešķiršanas punktiem aizliedz sadarboties ar organizācijām, kuru valdē darbojas personas ar partijisku piederību.

«Sarunu gaitā atklājās, ka Biruta Eglīte kandidēs vēlēšanās ZZS sarakstā, tādēļ viņai tika lūgts atkāpties no amata LBAB. Iesniegums par atkāpšanos parakstīts 6.jūlijā,» teica G.Sloga. Tagad LBAB valdes priekšsēdētājas amatā iecelta Laima Brikmane, kas iepriekš darbojusies izdevniecībās Tapals un Nordik. Tas, ka B.Eglīte kandidēs, publiski kļuva zināms trešdien, kad ZZS iesniedza Centrālajai vēlēšanu komisijai iesniedza deputātu kandidātu sarakstu.

LBAB birojā Diena.lv apstiprināja, ka B.Eglīte ir atkāpusies no amata. Taču pēc birojā sniegtās informācijas, viņa šobrīd iecelta projektu vadītājas amatā un strādā pie diskusiju veidošanas. To savukārt noliedza Sorosa fonda pārstāve.

B.Eglīte otrdien Diena.lv plaši stāstīja par deviņām plānotajām pirmsvēlēšanu diskusijām. Tās vadīs televīzijas žurnālisti Edijs Bošs un Ansis Bogustovs, kā arī Tālis Eipurs no LR1. «Konkursa nebija, bet mēs izvēlējāmies spējīgus un neitrālus cilvēkus, kuriem nav politiskās nokrāsas. Aptaujājām vairākus, šie trīs žurnālisti piekrita piedalītes,» viņa stāstīja, neko neminot par pašas kandidēšanu vēlēšanās un atkāpšanos no amata biedrībā.

Žurnālists E.Bošs par B.Eglītes saistību ar ZZS uzzināja no Diena.lv. «Es to nezināju. Esmu ļoti pārsteigts, un ir grūti komentēt. Vajadzēs nopietni pārdomāt,» teica žurnālists, kurš pirms tam ieteica ko vairāk par diskusijām vaicāt tieši B.Eglītei.

Vēlreiz uzdot B.Eglītei precizējošu jautājumu, kāpēc viņa, Diena.lv stāstot par diskusiju, noklusēja savu politisko piederību, neizdevās, jo viņa uz telefona zvaniem trešdienas pēcpusdienā vairs neatbildēja.

LBAB diskusijas lauku iedzīvotājiem rīko jau deviņus gadus. Arī iepriekš tas noticis sadarbībā ar Latvijas Avīzi, diskusijas finansējot no LBAB ziedojumiem. «Vienmēr tiek runāts par noteiktā rajona aktuālajām problēmām. Piemēram, pērn centāmies aicināt visus nozaru ministrus. Tā kā šogad ir vēlēšanas, izvēlējāmies attiecīgas diskusiju tēmas,» par diskusijām teica B.Eglīte.

«Uz diskusijām tiks aicināti visu nopietno sarakstu kandidāti. Tie noteikti būs ZZS, Vienotība, Par labu Latviju!, Sasakaņas centrs, arī TB/LNNK. Pēdējā partija droši vien nepiedalīsies,» minēja ZZS deputātu kandidāte.

«Katrā diskusijā piedalīsies divsimt trīssimt iedzīvotāji, kā arī mediju pārstāvji. Uz diskusiju vietām lauku bibliotēkās cilvēki tiks nogādāti pašvaldības finansētos autobusos,» stāstīja B.Eglīte.

Pēc viņas teiktā, Sorosa fonda, Eiropas Parlamenta Informācijas biroja un LBAB ziedotāju finansētās diskusijas notiks no 6.augusta līdz 1.oktobrim. Tās iecerētas Tukuma novada Pūrē, Rēzeknes novada Nagļos, Ikšķilē, Daugavpils novada Nīcgalē, Jelgavas novada Valgundē, Kuldīgā, Krustpils novada Kūkās, Bauskā un Valkā.

Plānotie temati būs novadu reforma, reģionālā attīstība, turpmākā dzīve laukos, veselības aizsardzība lauku iedzīvotājiem, satiksmes tīkls, nodarbinātība, kā arī pirmie un svarīgākie darbi pēc vēlēšanām, informēja organizatori.

(precizēta informācija par žurnālistiem 5.rindkopā)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas