Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Reformu partiju vēl nelikvidē; daļa biedru iekļausies Vienotības sarakstā

Reformu partijas (RP) kongresa delegātu vairākums sestdien neatbalstīja ideju par šīs politiskās organizācijas likvidēšanu, savukārt 20 tās biedri startēs 12.Saeimas vēlēšanās no Vienotības saraksta.

Par jauno RP valdes priekšsēdētāju ievēlēts ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis, kurš bija vienīgais kandidāts uz šo amatu. Tādējādi tieši viņa vadībā RP politiķu daļa iekļausies Vienotības sarakstā uz 12.Saeimas vēlēšanām, pirms tam kļūstot par tās biedriem. Kuri tie būs, kļūs skaidrāk līdz jūnijam, kad sarakstam jābūt gatavam.

Pati RP nonākusi tiktāl, ka nesen izskanējis un sestdien kongresa debašu karstumā tika aprunāts ierosinājums organizāciju likvidēt. Kongresā vairāki delegāti vienlaikus arī mēģināja ķidāt iemeslus, kāpēc šī organizācija tā arī nekad neatguva sabiedrības atbalstu. Nospiedošs vairākums debašu dalībnieku gan kritizēja ideju RP likvidēt un idejas izteicēju partijas domes priekšsēdētājs Jānis Vilnītis saņēma kritiku par partijas biedru šķelšanu.

Līdzšinējā RP vadītāja Edmunda Demitera teiktajā bija jaušams rūgtums, ka ar nepārdomātiem lēmumiem "mēs esam tur, kur esam". RP reizēm bijis grūti organizēt motivētam darbam un tās lēmumi bieži bijuši nepārdomāti. Šādai partijai nav tiesību aicināt sabiedrību uz saliedētību, ja paši nespēj sadarboties komandā, teica Demiters, tādējādi pamatojot vajadzību virzīties uz labējo partiju sadarbību.

"Izejot cauri dažādām krācēm, piemēram, budžeta pieņemšanai un jaunas valdības izveidošana, ir bijusi iespēja pārliecināties, cik dažādi mēs te visi kopā esam," teica Demiters.

Tāpat viņš sacīja, ka nesenie notikumi aiz mūsu valsts robežām vēl skaidrāk norāda, ka ejams labējo politisko spēku sadarbības ceļš. 

Tomēr neviens no šiem apstākļiem nenozīmējot nepieciešamību jau pašlaik likvidēt Reformu partiju, jo tai ir jāuzuzņemas atbildība par tiem lēmumiem un koalīcijas līgumu, ko Demiters kā Reformu partijas vadītājs ir parakstījis. Turklāt RP biedriem ar jaunām un progresīvām idejām jāturpina rosīties politikā.

Vārdus par RP iekšējām domstarpībām apliecināja arī norises sestdien notikušajā kongresā. Debašu daļu bija paredzēts organizēt slēgti un bez mediju klātbūtnes, pret ko iebilda partijas domes priekšsēdētājs Jānis Vilnītis, vaicājot, vai partijas principi pēkšņi mainījušies. Balsojumā delegātu vairākums tomēr nobalsoja par atklātu kongresa norisi.

Partijas dibinātājs Valdis Zatlers debatēs uzsvēra, ka būtu dīvaini likvidēt partiju, kas atbildīga par vairāku ministru darbu. Savukārt startam Saeimas vēlēšanās būtiski iet kopā ar Vienotību, jo vēlēšanās jāuzvar nesadrumstalotam spēkam, kurā "mums ir jāpiedalās". "Pēc viņa vārdiem, vienotība jāuztver daudz plašākā nozīmē nevis tikai kā partija Vienotība, un tas jādara saprātīgi un organizēti. Savukārt par RP nākotni var spriest pēc Saeimas vēlēšanām un "ātrāk - ne mirkli!"

Partijas dibinātājam Zatleram gan esot gandarījums par izpildīto mērķi ievest politikā jaunu paaudzi, kas bijis viens no mērķiem, veidojot šo partiju. Viņi sevi ir pierādījuši, jo turpinājuši aktīvi strādāt, lai arī partijas reitings tā arī nav pakāpies virs pāris procentiem. 

Savukārt Vilnītis uzsvēra, ka lepojas ar piederību RP, ko nav nožēlojis, taču aicināja atbalstīt viņa ideju par RP likvidēšanu. To viņš pamatoja ar faktu, ka 2011.gadā, dibinot šo partiju, bija ideja veidot jaunu partiju, kam nav paredzēts kļūt par citas partijas satelītu vai piedēkli. Izteiktās cerības par jaunu politisko sistēmu Vienotības rindās neizdošoties panākt. Turklāt Vienotībai pienākoties politiska diagnoze par paškritikas trūkumu, viņš vērtēja.

Bijušais ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts, kurš RP rindām pievienojās pavisam nesen, papildināja, ka diemžēl uz gana lielu daļu RP biedru nevar attiecināt filozofiju par prioritātēm “vispirms valsts, tad partija, tikai tad – es”, turklāt apgrūtinātas ir prātīgu diskusiju iespējas šajā organizācijā. Arī Pavļuts kritiski izteicās par ideju likvidēt RP jau pašlaik. Viņaprāt, būtiski "šo kuģi novest līdz galam", savukārt starts Saeimas vēlēšanās kopā ar Vienotību ir atbildīgs solis, jo vēlētājiem ir jāpiedāvā “skaidra un jēdzīga izvēle”, kas sevišķi svarīgi pasaulē pēdējās nedēļās līdz ar krīzi Ukrainā radušos ģeopolitisko izaicinājumu dēļ.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas