Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Rīcības plānu nelegālā tirgus apkarošanai pieprasa gan cigarešu, gan alkohola ražotāji

Saskaņā ar legālo smēķu tirgotāju aplēsēm augošā nelegālā cigarešu tirgus dēļ valsts akcīzes nodoklī pērn neieguva 80 miljonu latu, bet šogad summa varētu pārsniegt 100 miljonus latu, ja nelegālo cigarešu tirgus turpinās pieaugt. Akcīzes nodokļa ieņēmumi rūk, jo nodoklis, pēc tabakas izstrādājumu tirgotāju aplēsēm, tika kāpināts pārāk strauji.

Atpakaļceļu, samazinot nodokli, nav iespējams veikt, līdz ar to vienīgais ceļš ir aktīvāk cīnīties ar nelegālo cigarešu piedāvātājiem. Tālab Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvaldes vadībā top rīcības plāns. Arī alkohola ražotāji uzskata, ka nepieciešams rīcības plāns nelegālā alkohola aprites apkarošanai.

«Tie ir tie miljoni, kas Latvijas budžetā tiek meklēti ar uguni - pensijām, algām, pabalstiem...» Dienai sacīja Philip Morris Latvia pārstāve Adriāna Kauliņa. Nelegālās cigaretēs tuvojas 50% atzīmei - tas nozīmē, ka katra otrā Latvijā izsmēķētā cigarete iegādāta, nemaksājot nodokli. Akcīzi nedrīkst necelt, jo to prasa ES normatīvi, taču tās kāpināšana vairāk nekā trīskāršā apmērā, pēc Philip Morris Latvia un arī British American Tobacco Latvia pārstāvju teiktā, 2007.-2009. gadā notika pārāk strauji.

Valdība aktīvāk šim jautājumam pievērsās, kad redzēja februārī sarūkošos akcīzes nodokļu ieņēmumus par cigaretēm. Akcīzes nodokļa ieņēmumu plāns februārī izpildīts 44% apmērā, bet, salīdzinot ar attiecīgo mēnesi pērn, nodoklī iekasēts četras reizes mazāk, liecina VID dati.

līdzvērtīgas aktivitātes plānā jāparedz arī nelegālā alkohola tirgus mazināšanai. Akcīzes nodokļa ieņēmumi par alkoholu tik lielā mērā neatpaliek no plāna kā cigaretēm. Tomēr arī nelegālā brūvējuma tirgus ir augšupejošs - tas gada laikā pieaudzis par 15%, pērn beigās sasniedzot 35% no valstī kopējā alkohola patēriņa.

Alkohola ražotāji ne reizi vien mudinājuši valsts iestādes aktīvāk cīnīties pret nelegālā alkohola tirgus darboņiem, piemēram, šim mērķim novirzot daļu no akcīzes nodokļa ieņēmumiem. Dzirdīgas ausis alkohola ražotāju priekšlikumi līdz šim gan nav atraduši.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas