Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +18 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 5. jūlijs
Edīte, Esmeralda, Andžejs, Andžs

Rinkēvičs: 2012.gads Latvijas ārpolitikā būs ES gads

Latvijas ārpolitikā 2012.gads būs Eiropas Savienības (ES) gads, kolēģus valdībā iepazīstinot ar ārpolitikas ziņojumu, norādīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Valdība otrdien atbalstīja Ārlietu ministrijas (ĀM) sagatavoto ziņojumu par paveikto pagājušajā gadā un prioritātēm nākotnē, kas tālāk tiks nosūtīts Saeimai. Ārpolitikas debates parlamentā notiks 26.janvārī.

"2012.gads būs Eiropas Savienības gads Latvijas ārpolitikā.. Galvenais uzdevums ir divos vārdos noformulējams – Eiropas Savienība," sacīja Rinkēvičs un piebilda, ka šogad paredzēts noslēgt ES jauno līgumu par fiskālo disciplīnu.

Tāpat Latvijai jāgatavojas eiro ieviešanai, jāpiedalās sarunās par ES daudzgadu budžetu, tiešmaksājumiem lauksaimniekiem. "Mēs vēlamies būt ļoti aktīvi arī ES kopējās ārpolitikas definēšanā, veidot kopējo drošības un aizsardzības politiku vēl spēcīgāku," pastāstīja ministrs.

Savukārt drošības jomā svarīgākais notikums būs NATO samits Čikāgā, kur plānots pieņemt lēmumu par Baltijas gaisa patrulēšanas misiju pēc 2014.gada.

"Tāpat jārunā par aizsardzības budžeta palielināšanu līdz 2% no IKP.. Ir tāda tendence, ka neviens par citu drošību negrib maksāt no savas kabatas, un, ja mēs vēlamies nopietni veidot drošības un politikas dialogu ar ASV un NATO, šis ir viens no darbiem, kas mums ir jāveic," uzsvēra Rinkēvičs.

Iezīmējot prioritātes, ministrs arī atzina, ka Latvijai ir būtiski attīstīt sadarbību ar Poliju, Vāciju un Skandināvijas valstīm, kā arī labāk koordinēt Latvijas ārējo ekonomisko darbību un nostiprināt saikni ar latviešu diasporu ārvalstīs. Tāpat ĀM pievērsīsies Latvijas vēstniecību tīkla stiprināšanai, apliecināja Rinkēvičs.

Ziņojumā ir atspoguļoti būtiskākie Latvijas ārpolitikas darbības virzieni 2011.gadā, kā arī norādīts uz 2012.gada prioritātēm un ieskicēts ārpolitiskais redzējums tuvākajiem gadiem.

Raksturojot starptautisko situāciju, ĀM norāda uz globālās finanšu krīzes sekām gan Latvijā, gan Eiropas Savienībā, pieminot arī krīzi eiro zonā un uzsverot, ka 2012.gadā ir sagaidāmi smagi lēmumi. Tāpat ĀM atskatījusies uz notikumiem Krievijā, Baltkrievijā un arābu valstīs (arābu pavasari).

Galvenā uzmanība ziņojumā pievērsta Eiropas Savienībai un Latvijas prioritātēm ES.

Informējot par ārpolitisko redzējumu 11.Saeimas darbības laikā, ĀM paudusi, ka Latvija ir ieinteresēta tālākā ES attīstībā un paplašināšanā. Tāpat ziņojumā apliecināta Latvijas vēlme 2014.gadā pievienoties "drošai un stabilai eiro zonai".

"Latvija tuvākajos gados redz sevi kā valsti, kuras ekonomika ir stabilizējusies, tā ir integrēta spēcīgā un efektīvā Eiropas Savienībā un NATO, tai ir īpašas transatlantiskās saites un vienlaicīgi labas attiecības ar visām kaimiņvalstīm. Latvijas ārpolitika ir proaktīva un labi koordinēta," teikts ziņojumā.

Tuvākajos gados Latvijas prioritāte būs enerģētikas drošības stiprināšana.

"Šajā kontekstā 2012.gadā būtu svarīgi ar Baltijas partneriem panākt risinājumu vienotam reģiona redzējumam enerģētisko problēmu risināšanā, lai tuvākajos gados varētu īstenot praktiskus pasākumus reģionāla sašķidrinātā dabasgāzes termināļa būvniecībā, Visaginas atomelektrostacijas celtniecībā, kā arī elektroenerģijas starpsavienojumu izveidē," informē ĀM.

Savukārt transporta jomā Latvijas interesēs tuvākajos gados ir iedzīvināt projektu "Rail Baltica", ievērojot nosacījumus, kas nodrošinātu projekta pienesumu Latvijas tautsaimniecības interesēm.

Tāpat ĀM uzsvērusi nepieciešamību aktivizēt attiecības ar Ziemeļvalstīm, Vāciju un Poliju, kā arī paudusi atbalstu projektiem, lai veicinātu ciešāku attiecību izveidi ar Austrumeiropas valstīm.

Ziņojumā pausta apņēmība arī stiprināt attiecības ar ASV, bet attiecībā uz Krieviju Latvijas interesēs būs arī turpmākajos gados saglabāt līdzšinējo attiecību dinamiku, attīstot politisko dialogu, ekonomiskās saites, līgumtiesisko bāzi, kā arī kontaktus ar Krievijas reģioniem, tostarp izmantojot ES–Krievijas un NATO–Krievijas formātus.

Tāpat Latvija būs ieinteresēta dialoga turpināšanā par jūtīgiem jautājumiem, tostarp vēsturi, apliecina ĀM, vienlaikus paužot, ka Latvija vērsīsies pret centieniem ļaunprātīgi izmantot traģiskos 20.gadsimta vēstures notikumus un to izraisītās sekas Latvijai un nepamatotu Latvijas kritiku divpusējās attiecībās, kā arī starptautiskajās organizācijās.

2012.gadā prioritātes ir Eiropas Savienība un Latvijas interešu pārstāvība šajā organizācijā, sadarbība ar NATO, Baltijas un Ziemeļvalstīm, attiecības ar ASV, kā arī sadarbība ar latviešu diasporu ārvalstīs.

Šogad ārpolitikas debates Saeimā plānotas 26.janvārī, un tajās piedalīsies arī Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Ar iniciatīvu parlamentā rīkot ārpolitikas debates klajā nāca bijušais ārlietu ministrs Māris Riekstiņš. Pirmās ārpolitiskās debates parlamentā notika 2011.gada janvārī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas