Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Rozentāle: Mozgi vajag lolot, detaļās nevajag iedziļināties

"Kāds ir uzstādījums? Sākumā bija uzstādījums par valdi, tagad par Mozgi. Mozgis ir viens no labākajiem veselības aprūpes organizatoriem, kas spēj nodrošināt caurspīdīgumu," _Dienai _atbild veselības ministre Baiba Rozentāle (TP) uz jautājumu, vai Veselības ministrija neplāno izvērtēt Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) valdes priekšsēdētāja Dzintara Mozga atbildību saistībā ar BKUS neglaimojošo Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) atzinumu.

Tajā IUB norādīja ne vien uz vairākām nepilnībām konkursa dokumentācijā, bet arī norādīja, ka konkursā darbojās likumam neatbilstoša iepirkuma komisija.

Ceturtdien sabiedrība par atklātību Delna nosūtīja vēstuli veselības ministrei, aicinot izvērtēt BKUS valdes priekšsēdētāja Dz.Mozga atbilstību ieņemamajam amatam un spēju uzņemties atbildību par BKUS saimniecisko darbību. Tiesa, aicinājums Dz.Mozgim atkāpties izskanējis arī no kustības Lielie Bērnu slimnīcai, kura vāca ziedojumus BKUS, pēc korupcijas skandāla BKUS pērn rudenī. Pēc šī skandāla arī premjers Valdis Dombrovskis (JL) nosūtīja veselības ministrei rezolūciju, kurā saistībā ar korupcijas skandālu BKUS lūdza nekavējoties izskatīt slimnīcas valdes atsaukšanu, jo tā zaudējusi uzticību. Ministre Dz.Mozgi nosargāja.

Publisko iepirkumu likums nosaka, ka iepirkumos, kuru līgumsumma pārsniedz 500 000 latu, komisijā jābūt pieciem cilvēkiem. IUB vadītājs Andrejs Tiknuss Dienai norādīja, ka BKUS iepirkumu komisijā sākotnēji bija pieci cilvēki, taču pēc tam palika tikai trīs, jo divus komisijas locekļus - BKUS valdes locekli Arni Kramzaku un saimniecības direktoru Aivaru Lisenko - KNAB aizturēja saistībā par iespējamām koruptīvām darbībām senākā BKUS rīkotā būvdarbu konkursā. Tagad viņi cietumā gaida apsūdzības uzrādīšanu. IUB vadītāja vietniece Dace Gaile Dienai uzsvēra, ka komisija noteikti bija jāpapildina.

B.Rozentāle gan šo pārkāpumu par būtisku neuzskata: "Viņi bija pieci. Divi vienkārši atkrita. Taču turpināja strādāt tā pati komisija. Tās ir detaļas, kurās nav vērts iedziļināties". Jānorāda, ka ceturtdien līdzīgu viedokli Dienai pauda arī Veselības ministrijas (VM) valsts sekretārs Armands Ploriņš, sakot: "Bet kas mainās no tā, ka komisijā bija trīs cilvēki, nevis pieci? Ja nu šie divi cilvēki būtu ilgstoši saslimuši? Kā varēja zināt, ka šie divi cilvēki tik drīz neatgriezīsies (no cietuma - red.)?"

Tautas partijas dāsnais ziedotājs A.Lisenko BKUS valdē pirms pāris gadiem nonāca, pateicoties A.Ploriņam - viņš kā BKUS kapitāldaļu turētājs izvēlējās tieši šo cilvēku kā BKUS valdes locekli. Valsts sekretārs līdz šim nav spējis pamatot, kāpēc A.Lisenko CV nonāca uz viņa galda. Vienīgais paskaidrojums bija - A.Lisenko pats to atsūtījis, taču neesot pievienojis nekādu paskaidrojuma vēstuli. Pēc pusgada A.Lisenko A.Ploriņš apstiprināja valdē.

B.Rozentāle saka - sāk rasties iespaids, ka kāds vēloties, lai Dz.Mozgi nomainītu. "Mums Mozgi lolot vajadzētu. Bērnu slimnīca, kāda tā ir šobrīd, ir Mozga lolojums. Tā ir vienīgā tāda Bērnu slimnīca visā Austrumeiropā," viņa saka.

Lai arī ceturtdien Diena uzdeva jautājumus Dz.Mozgim par viņa atbildību ar BKUS sabiedrisko attiecību pārstāves palīdzību, ceturtdien sniegtajā atbildē par to viņš nerunāja. "Rīt direktoru padomē mēs izskatīsim Projektu vadības un uzraudzības biroja (PVAB) un komisijas priekšsēdētāja (Zigmāra Legzdiņa - red.) skaidrojumu, kā varēja izveidoties virkne neprecizitātes komisijas darbā, kā arī, izvērtējot situāciju, lemsim, kā rīkoties, lai novērstu līdzīgu situāciju atkārtošanos nākotnē," viņš norādīja un uzsvēra, ka iepirkumu procedūra ir apturēta.

Par direktoru padomē lemto BKUS sabiedrisko attiecību pārstāve Romēna Namniece solīja informēt pirmdien.

Diena jau rakstīja: zīmīgi ir tas, ka pēdējā BKUS būvdarbu iepirkumu konkursā iesaistītas vairākas personas un firmas, kuras ir galvenie varoņi korupcijas skandālā par senāku BKUS būvdarbu iepirkumu.

Novembra sākumā aizdomās par iespējamām koruptīvām darbībām KNAB aizturēja ne tikai A.Lisenko un A.Kramzaku, bet arī būvuzraugu PVAB valdes locekli Raiti Muižnieku un Rīgas firmas Pamats lielāko īpašnieku Aleksandru Kreiceru. Pēdējā konkursa tehnisko specifikāciju izstrādāja PVAB kopā ar iepirkuma komisijas sākotnējo vadītāju A.Kramzaku, komisijā darbojās A.Lisenko. Pamats uzvarēja kā lētākais piedāvājums - būvdarbus solīja veikt par 583 000 latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas