Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Skatieties tiešraidē: Latvijas nākotne Eirāzijas tirdzniecības un transporta koridoros

Aktīva dalība Eirāzijas tirdzniecības un tranzīta koridoros ir svarīga Latvijas izaugsmei. Jau kopš 2009. gada Latvija ieņem atslēgas lomu Ziemeļu apgādes tīklā – transporta tīklā, kas tiek izmantots koalīcijas karaspēku apgādei Afganistāna un kravu tranzītam no Afganistānas. Šim maršrutam ir būtiska loma NATO kopējā stratēģijā, turklāt Latvijai tas nes politiskus un ekonomiskus ieguvumus.

Iespējams, līdz šim Ziemeļu apgādes tīkls (ZAT) un Latvijas loma tajā bija labāk zināmi starptautiski nekā Latvijas sabiedrībā. Taču Latvijas Ārpolitikas institūts, piesaistot vairākus donorus un starptautiskus ekspertus, ir publicējis pētījumu „Ziemeļu apgādes tīkls: pārvērtējot partnerības NATO iekšienē un starptautiski”. Pētījuma prezentāciju un publisko diskusiju piedāvājam vērot 22. novembrī, plkst. 14:00-16:00, tiešraidē (angļu valodā).

Diskusijā un grāmatā ZAT aplūkots plašākā kontekstā, analizējot tā vietu Eirāzijas transporta un tirdzniecības koridoros. Ziemeļu apgādes tīkla nākotne sniedzas tālāk par 2014. gadu un tālāk par starptautiskās koalīcijas spēku atvilkšanu no Afganistānas. Ja transporta sakari tiks mērķtiecīgi attīstīti, gan Latvija, gan NATO kopumā, gan partneri Eirāzijā var būtiski iegūt no aktīvāka tranzīta pa sauszemi. Turklāt NDN nebeidzas ar Afganistānu, uz to ir jāraugās plašāk. Integrējot dažādus transporta projektus, ar laiku Latvija un citas Eiropas valstis var gūt izeju uz Indijas, Ķīnas un citu Āzijas valstu tirgiem.

Pētījumā piedalījās 10 atzīti eksperti no ASV, Azerbaidžānas, Indijas, Krievijas, Latvijas, NATO Aizsardzības koledžas un Uzbekistānas. Vistuvākajā laikā tas būs pieejams www.liia.lv. Rīgā publikāciju prezentē eksperti no Azerbaidžānas, Krievijas, Latvijas un Uzbekistānas, pilna programma atrodama te: http://ej.uz/LVNDN.

Latvijas Ārpolitikas institūts pateicas projekta finansiālajiem atbalstītājiem – NATO, Konrāda Adenauera fondam Baltijas valstīs un Latvijas Dzelzceļam! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas