Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Skolēni Daugavpils Universitātē iepazīst zinātnieku darbu

Ceturtdien Daugavpils Universitātē pulcējās 96 skolēni un 32 skolotāji no visas Latvijas, lai piedalītos divu dienu pasākumos ar devīzi "Domā citādāk! Eksaktāk!", ko jau ceturto reizi organizē Valsts izglītības satura centra īstenotais ESF projekts Dabaszinātnes un matemātika, portālu Diena.lv informēja projekta speciāliste Santa Margeviča.

Pasākumu laikā skolēni varēja iepazīties ar Daugavpils Universitātes zinātnieku darbu un iekārtām. Profesors Artūrs Škute tuvējā dīķī bija iegremdējis kādu modernu iekārtu, ar kuras palīdzību skolēni, lietojot īpašas brilles, ieskatījās dīķa dzelmē, pat nesamērcējot kājas. Savukārt Sistemātiskās Bioloģijas pētnieks Uldis Valainis, daloties ne tikai stāstos par kukaiņu pētniecību, bet arī dzīvē demonstrē madagaskaras šņācējprusaku, degunradžvaboli, briežvaboles un citus mazos radījumus. Kamēr vieni pētīja kukaiņus, citi eksperimentēja fizikas laboratorijā, citi ar modernām iekārtām noteica savu fizisko veselību, bet vēl citi uzzināja, kā Latvijā top hologrammas.

Kamēr skolēni bija pie spēļu galdiem, skolotāji laiku aizvadīja saturīgās sarunās jeb „Zinātnes tējnīcā”, tiekoties ar Daugavpils Universitātes profesoru Valfrīdu Paškeviču, asociēto profesoru Edmundu Tamani un profesoru Antoniju Salīti. Tējnīcas dalībnieki iesaistījās diskusijā par nanozinātnes iespējām, riskiem, ko rada tehnoloģijas, zinātnieku atbildību, augstskolu, zinātnieku un skolotāju sadarbības nepieciešamību, lai skolēni nākotnē būtu konkurētspējīgi darba tirgū un augtu par topošajiem uzņēmējiem, ne darba ņēmējiem.

Otrā diena skolēniem un skolotājiem  sākās ar mācību ekskursijām uz vairākiem Daugavpils uzņēmumiem, kuru darbība balstīta uz eksakto zinātņu bāzes - AS Ditton Pievadķēžu rūpnīca, SIA Aurora Baltika, SIA Magistr,  SIA Regula Baltija, SIA Daugavpils ūdens un  SIA Axon cable.

No uzņēmumiem atgriežoties Daugavpils 3. vidusskolā,  skolēni dalījās pieredzē par redzēto un dzirdēto, vērtēja un analizēja, turklāt apkopoto informāciju radoši izmantoja, veidojot  un cits citam  prezentējot priekšnesumus – reklāmas mācību ekskursijai uzņēmumā.

Pasākumi „Domā citādāk! Eksaktāk!” trīs gadu laikā notikuši  Rīgā, Valmierā, Ventspilī. Cikla ietvaros iesaistījušies jau vairāk nekā 150 dažādu uzņēmumu, augstskolu laboratoriju un pētniecības iestāžu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas