Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Sporta veterāni: sporta reorganizācijā jāievēro godīgas spēles principi

_Atklāta vēstule Latvijas Valsts prezidentam V.Zatleram, Ministru prezidentam V.Dombrovskim, izglītības un zinātnes ministrei T.Koķei, Saeimas sporta apakškomisijas vadītājam Dz.Ābiķim, Latvijas Valsts kontroles vadītājai I.Sudrabai _Latvijas Sporta veterānu (senioru) savienību (LSVS), kas apvieno vairāk nekā piecus tūkstošus biedru, no tiem 4,2 tūkstošus aktīvu sacensību dalībnieku un Latvijas sporta sabiedrību - trenerus, sporta vadītājus, bērnus un vecākus satraucis pēdējais Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) un Ministru kabinetā (MK) jau pieņemtais lēmums.

Saskaņā ar šo lēmumu, budžeta taupīšanas nolūkos, tiek likvidētas no IZM budžeta finansētās 7 valsts aģentūras: 5 sporta skolas un 2 metodiskie centri, kas skar 25 sporta veidus, tātad arī šīs sporta federācijas, 1500 bērnus, 253 sporta darbiniekus, kuru jau tā Latvijā trūkst, no tiem 153 trenerus. Šāda reorganizācija, kas ietver kustamā un vērtīga nekustamā īpašuma atdošanu vai pārņemšanu, papildu kompensācijas no darba atbrīvotajiem un citiem pasākumiem, jāveic jau līdz šā gada 31.decembrim.

Jāmin, ka, piemēram, likvidēto sporta aģentūru sarakstā ir arī Latvijas Šķēpa mešanas metodiskais centrs. Uzskatām tādu rīcību par pretvalstisku darbību attiecībā uz vienīgo vieglatlētikas disciplīnu, kura Latvijai nesusi visvairāk zelta un pārējā kaluma medaļu.

Mēs nevaram piekrist tam, ka saskaņā ar augstāk minētajiem IZM un MK lēmumiem attiecīgās federācijas, kam piešķirts sabiedriskā labuma organizāciju statuss, caur starpnieku - Latvijas Sporta federāciju padomi (LSFP) - pārņems valsts vai pašvaldību institūciju funkcijas, jo tam nav gatavas. Tāds neveiksmīgs eksperiments jau piedzīvots likvidējot Latvijas Jaunatnes sporta centru un tā funkcijas uzdodot federācijām. Rezultātā regulāra jaunatnes sacensību organizēšana ir beigusies, bet bez sacensībām nevar attīstīties sports.

Latvijā lielākā daļa sporta federāciju ir vājas, daudzām no tām nav savu biroju, nav profesionālu sporta un finanšu speciālistu, kas tajās strādātu, tās ir izkaisītas dažādās Latvijas vietās, strādā arī dzīvokļos un pagrabos. Mēs nevaram būt pārliecināti, ka šādos apstākļos LSFP un tās prezidents Andris Kalniņš valsts piešķirtos naudas līdzekļus spēs izmantot godīgi, ekonomiski un sabiedrībai caurskatāmi, nodrošinot sporta veidu attīstību.

Mūsuprāt, augstāk minētais MK rīkojums neatbilst Sabiedriskā labuma organizāciju likuma prasībām. Šis likums neparedz, ka sabiedriskā labuma organizācijas būtu tiesīgas pildīt tik būtiskas valsts pārvaldes funkcijas, kā arī nodarboties ar tik plašu saimniecisko darbību. Sporta federācijas nav akreditētas un licencētas izglītības iestādes, kam ir tiesības sporta pedagogiem maksāt algas un tos kontrolēt.

Mēs vēlamies informēt IZM ministri un IZM valsts sekretāru Mareku Gruškevicu, kas atbild par sporta finansēšanu un sporta bāzēm un īpašumiem, par to, ka Latvijā līdz šim nav izveidota sporta sistēma atbilstoši Eiropas Sporta hartai un arī Olimpiskajai hartai. LOK ar partiju koalīciju atbalstu kopš 90.gadu vidus ir uzurpējusi Latvijas sporta sistēmas vadīšanu un faktiski pārvērtusies par valstisku institūciju naudas izmantošanā, sadalē un valsts galvojumu apmaksā, bet ne sistēmas vadīšanā. Gadiem ilgi vadošo sporta organizāciju vadītāji nemainās, bet neliela grupiņa sporta darboņu, daļa bez sporta izglītības, rotē savā slēgtajā lokā: Einārs Fogelis no Sporta pārvaldes (SP), šo valsts institūciju sagraujot, «tika pārcelts» uz LOK par ģenerālsekretāru, A.Kalniņš ir LSFP ilggadējs prezidents un tagad iecelts arī par Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) direktoru.

LOK uzdevumi noteikti Olimpiskajā hartā, un tie saistīti ar olimpiskās kustības un olimpisko ideālu īstenošanu un valsts komandas nosūtīšanu uz olimpiskajām spēlēm. Par sportistu sagatavošanu ir atbildīgas sporta federācijas. Uzskatām, ka A.Kalniņš, vairāk nekā 10 gadus esot Latvijas Sporta federāciju padomes prezidents, nav spējis šo daudzskaitlīgo sporta organizāciju Latvijā izveidot par spēcīgāko un profesionālāko nevalstisko sporta organizāciju. A.Kalniņš, sadarbībā ar bijušo SP direktoru E.Fogeli un LOK vadību nav spējuši izveidot Latvijas sporta sistēmas funkcionēšanas centru, Sporta namu, kur vienā vietā būtu dota iespēja darboties sporta federācijām un sadarbojoties veidot kopēju valsts sporta politiku. Olimpiskais centrs Grostona ielā to nevar veikt tā dārdzības dēļ, bet turpat Skanstes ielā pamesta stāv bijusī Darba rezervju ēka, kuras izvietojums būtu ideāla vieta Latvijas Sporta namam.

Mēs esam spiesti samierināties ar 2010.gada budžetā iedalīto naudas apjomu sportam, jo saprotam, ka valstij nav naudas, bet prasām tās atklātu iekšējo sadali, lai neciestu neviena augstāk minētā sporta skola un centrs. Mēs gribam, lai beigtos līdzšinējā prakse, kad IZM līgumos ar LOK pieļauj lielu naudas summu izlietošanu administratīvajiem izdevumiem un nekontrolētam LOK darbinieku atalgojumam.

Mēs lūdzam, lai atklāti tiktu publicēti Valsts kontroles pārbaudes rezultāti par LOK darbību, lai pārliecinātos, ka LOK valsts un sponsoru piešķirtie naudas līdzekļi ir tikuši izlietoti ekonomiski. Mēs gribam zināt, kā tiek izmantoti Starptautiskās Olimpiskās komitejas Olimpiskās solidaritātes līdzekļi, ko saņem LOK.

Aicinām sporta federācijas būt drosmīgākām un Latvijas sporta attīstības labā izteikt savas domas par sporta aktualitātēm un sporta attīstības iespējām, atklāti un profesionāli.

Mēs vēlamies, lai LOK oficiāli publicētu to valsts ministru un ierēdņu vārdus, kuri dosies uz Vankūveras Ziemas Olimpiskajām spēlēm.

Pasaules olimpiskajā kustībā pastāv godīgas spēles principi – «Fair play», ko atzinusi arī LOK, un Latvijas sporta veterānu (senioru) savienība aicina tos īstenot arī Latvijā!

Latvijas sporta veterānu (senioru) savienības prezidents, Nacionālās sporta padomes loceklis D.Znatnajs

LSVS viceprezidents, olimpiskais čempions, Pedagoģisko zinātņu doktors, Saeimas deputāts I.Klementjevs

LSVS ģenerālsekretāre R.Jumiķe

Olimpiskais čempions, XX gadsimta pasaules labākais šķēpa metējs, Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris J.Lūsis

Olimpiskā čempiona treneris, nopelniem bagātais treneris V.Mazzālītis

Skolu sporta federācijas viceprezidents A.Lukss

Četrkārtēja Eiropas čempione D.Šveica

Trīspadsmitkārtīga Eiropas kausa ieguvēja, TTT basketbola komandas ilggadēja kapteine Dz.Grundmane

Pasaules eksčempione L.Kauniste

Latvijas modernās pieccīņas federācijas ģenerālsekretārs, Pasaules junioru eksčempions V.Kravcovs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas