Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

ST saņem iesniegumu par depozītu ienākumu aplikšanu ar nodokli

Jānis Kuzins un Edgars Ābols vērsušies Satversmes tiesā (ST), lūdzot izvērtēt grozījumus likumā Par iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN), kas paredz no 1.janvāra ar nodokli aplikt ienākumus no depozītiem 10% apmērā, portālam Diena.lv apstiprināja ST.

Uzskatu, ka nav ievērots samērības princips, Diena.lv klāstīja J.Kuzins, kurš Jūrmalas domē kandidēja no PCTVL saraksta, bet netika ievēlēts. E.Ābols esot partijas jurists. Viņi ir pārliecināti, ka cilvēkiem ir jāzina spēles noteikumi un šādas normas nevar tikt pieņemtas ar atpakaļejošu datumu. Cilvēkus vajadzējis vispirms informēt. Viņi uzskata, ka valsts pārkāpusi Satversmes 1. un 105.pantu, kuri nosaka personas tiesības un īpašumu un to, ka Latvija ir demokrātiska valsts. "Ieguldītā nauda arī ir īpašums," norādīja J.Kuzins.

ST pārstāve Līna Kovaļevska informēja, ka trīs dienu laikā būs zināms, vai iesniegums tiks pieņemts izskatīšanai, bet mēneša laikā būs skaidrs, vai par to tiks ierosināta lieta.

Svētdien par šo tematu plaši stāstīja arī LTV raidījums De facto. Finanšu ministrijas pārstāve Baiba Melnace pauda, ka nodoklis nav piemērots ar atpakaļejošu datumu, jo nodokli piemēro ne jau depozītam, bet saņemtajiem procentiem. "Tādā gadījumā vispār nebūtu iespējams pieņemt nevienu grozījumu nodokļu likumos," viņa sacīja.

Savukārt Ernst & Young Nodokļu departamenta vadītāja Ilona Butāne atzina, ka tas varētu būt Satversmes tiesas jautājums, jo, kad "cilvēks ieguldījis naudu iepriekšējā taksācijas periodā, un viņš naudu nevar izņemt bez papildus soda sankcijām jebkurā brīdī, tad sanāk tā, ka viņam ir jānomaksā nodokļi par iepriekšējo periodu un rezultātā 2010.gadā šī ienākumu summa tiek samazināta".

Taču citi eksperti raidījumā atzina, ka tiesvedība varētu izpalikt finansiālu apsvērumu dēļ, jo daudzos gadījumos depozītu procentu peļņa nesegtu tiesāšanās izdevumus.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas