Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Starp lāpu gājieniem un nodokļiem

Nacionāļi tradicionāli tiek uzskatīti par vienas tēmas politisko spēku, tomēr Nacionālās apvienības (NA) priekšlikumu garākā versija (nevis t. s. 4000 zīmes, bet vairāk nekā 30 lappušu garš teksts) šo priekšstatu maina. Interesanti, ka, lai gan politikas vērotāji uzsver radikālākās daļas ietekmes palielināšanos apvienībā, ekonomikas jautājumi programmā apskatīti plaši.

Starp valsts kapitālismu un liberālismu

Daži no NA priekšlikumiem ir pārsteidzoši liberāli, ja ar šo jēdzienu saprotam akcentu uz cilvēka paša atbildību par savu dzīvi. Piemēram, NA uzskata par vēlamu noteikt, «ka bezdarbniekam, atsakoties no 3 piedāvātām darba vietām, turpmāk nav tiesību saņemt bezdarbnieku pabalstu». No liberālisma viedokļa saprotams arī uzstādījums beigt nodarboties ar demagoģiju un valsts un pašvaldību uzņēmumiem «ekonomiskie mērķi jānodala no sociālajiem». Tajā pašā laikā programmā netrūkst ieceru, kas nepārprotami nozīmē lielāku valsts iejaukšanos ekonomikā. Piemēram, «likumdošanā noteiksim regulējumu maksimālajam pārtikas preču uzcenojumam, kā arī noteiksim reģionālo produktu īpatsvaru mazumtirdzniecībā». Vai - «nepieciešams veicināt sistēmu, ka a/s Latvijas valsts meži iepērk zemes īpašumus, lai palielinātu valstij piederošos aktīvus». No vienas puses, NA pragmatiski aicina «atteikties no megaprojektiem» ceļu būvē, no otras puses, grib ierobežot «Latvijas pensiju fondu naudas ieguldīšanu ārvalstīs».

Par bērniem - konkrēti

Nevar nepamanīt, ka proporcionāli NA programmā dzimstības veicināšanai uzmanība veltīta vairāk nekā koķetēšanai ar pensionāriem. NA ir tik radikāli, ka vēlas, lai «Latvija kļūst par pirmo valsti pasaulē, kurā visi pilsoņi no piedzimšanas brīža ir balsstiesīgi, bet līdz noteiktam vecumam bērni savu balsi deleģē saviem vecākiem, aizbildņiem. (..) Pašvaldību vēlēšanu tiesības jāpiešķir no 16 gadu vecuma». Šķiet, ģimenēm ar bērniem gan saprotamākas ir idejas, ka «jāievieš uzņēmuma ienākuma nodokļa atlaide par katru darbinieku, kura apgādībā ir bērns līdz 7 gadu vecumam», kā arī apņemšanās Darba likumā izstrādāt nosacījumus, ka štatu samazināšanas gadījumā uzņēmumā īpaši aizsargājami darbinieki, kuru ģimenē aug mazgadīgi bērni.

Vecie niķi

Protams, NA neiztiek bez etniskās tematikas apspriešanas un, kā viegli prognozēt, šajā lauciņā viegli nonāk pie pretrunīgām idejām. Tradicionāli atgādinot, ka «Latvijai jābūt gatavai, ka Krievija ilgstoši būs apdraudējums savām kaimiņvalstīm», kam diemžēl varētu piekrist, NA nosolās arī nepieļaut «tādu ļaužu ieceļošanu, kas nāk no kultūrām ar kardināli atšķirīgu vērtību izpratni un uzvedību. Ierobežosim nozaru un profesiju skaitu, kurās pieļaujami viesstrādnieki, pilnībā izslēdzot nekvalificētu un mazkvalificētu darbaspēku». No šī bloka reālāk īstenojams ir priekšlikums «līdzekļus, kas paredzēti sabiedrības integrācijai Latvijā, daļēji novirzīt ārvalstu latviešu vajadzību nodrošināšanai pēc latviskas kultūrtelpas».

Kur ņemsiet naudu?

Ja neskaita NA atbalstu progresīvā iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieviešanai, jāsecina, ka apvienība gribētu pieķerties nekustamo īpašumu jomai. Piemēram, nosakot paaugstinātas nekustamā īpašuma nodokļa likmes «ļoti dārgiem īpašumiem, kurus neizmanto ražošanas vajadzībām», neizmantotajiem mājokļiem, nesakārtotiem īpašumiem, tiem īpašumiem, kas iegādāti nolūkā iegūt pastāvīgās uzturēšanās atļaujas Latvijā. Otrs NA «draugs» ir bankas, kurām apvienība sola ieviest transakcijas nodokli.

Neliekas gan, ka šādi var iegūt nepieciešamos līdzekļus tādā apjomā, lai rastu naudu (budžeta sabalansēšanas kontekstā) tādiem ambicioziem mērķiem kā «ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamos izdevumus par medicīnas un izglītības pakalpojumiem un privāto veselības apdrošināšanu palielināt līdz 300 latiem gadā, bet, uzlabojoties valsts budžeta situācijai, līdz 700 latiem». Vai solījums veidot valsts galvojuma sistēmu jaunajām ģimenēm pirmā mājokļa iegādei 30% apmērā no bankas prasītā nodrošinājuma. NA paļaujas uz daudz piesauktās attīstības bankas resursiem ekonomikas sildīšanā, kā arī lielāku aktivitāti mazo uzņēmumu līmenī.

Rezumē

Ņemot vērā pieredzējušu juristu klātbūtni NA rindās, programmā pietrūkst konkrētu priekšlikumu, kā samazināt birokrātisko slogu un likumu mudžekļus, padarīt valsts pārvaldi vienkāršāku. Ja NA programmai ir ambīcija uz visaptverošu piedāvājumu, būtu sagaidāms vairāk priekšlikumu par veselības nozari. Tomēr liekas, ka daudzi no priekšlikumiem vismaz ir pietiekami konkrēti, lai tos ņemtu vērā arī citas partijas. Jāpiebilst, ka NA kandidātiem derētu pašiem pārlasīt programmu, lai priekšvēlēšanu debatēs nesolītu lietas (piemēram, valsts monopols alkoholam vai pazemināta PVN likme vietējai pārtikai), par ko programmā nav runāts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

uzziņa


Liekam atzīmes VL!-TB/LNNK programmai

+ Daudzpusīgs atbalsts ģimenēm ar bērniem
+ Energoefektivitātes veicināšana ar nodokļu atlaidēm
+ Priekšlikumi, kas atdzīvinātu mājokļu tirgu

- Valsts lomas ekonomikā palielināšana, kas var atbaidīt investīcijas
- Nekonkrēti priekšlikumi par veselības un iekšlietu nozari 

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Šodien stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijās, informēja AS Pasažieru vilciens (PV) pārstāvji.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas