Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Stradiņos mēnešiem ilgi jāgaida rindā, lai tiktu pie speciālista

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
Ieva
I
Tas 13:12 komentārs ir mans.
Anna
A
Un vēl- es jau to esmu malusi un malusi, bet šādā situācijā arvien vairāk cilvēku neiet pie ārsta vienkārši tāpēc, ka no savu draugu/paziņu/radinieku piemēra ir pārliecinājušies, ka nav jēgas. Un pārbaudīt, vai tieši viņa konkrētajā gadījumā jēga tomēr būs, kaut kā negribas. Negribas tik ilgi, kamēr nereti šādus te cilvēkus smagā stāvoklī nogādā slimnīcā! Kur ārstēšana izmaksā jau daudz daudz dārgāk!
Ieva
I
Un galvenais, ko tādi cilvēki kā tu aizmirst: JA VESELĪBAS APRŪPES BUDŽETĀ NAUDAS IR MAZ, TAD IR JO ĪPAŠI SVARĪGI DARĪT VISU IESPĒJAMO, LAI SLIMNIEKS IZMAKSĀTU PĒC IESPĒJAS MAZĀK, NEVIS GAIDĪT, KAD STĀVOKLIS KĻŪST GALĒJI SMAGS!
Ieva
I
Un vēl, Anna, svarīga ir nevis konkrētā summa, bet tas, cik lielu daļu no ienākumiem tā veido. Jo, ja, piemēram, parastai skolotājai Latvijā ir pašai jāapmaksā vairogdziedzera operācija (pāri par 400 latiem), tas tomēr nav tas pats, kā, ja tā visa būtu jāapmaksā vācu vai amerikāņu skolotājai!
Ieva
I
Un vēl, ja jau pie mums viss ir tik ļoti labi, kāpēc EK ir izlēmusi iejaukties, lai nodrošinātu visiem retajiem līdzvērtīgu aprūpi neatkarīgi no dalībvalsts? Jo, jā, ir dažas slimības, ko ārstē ar enzīmu aizstājējterapiju, kas ir dārgas, bet visiem pārējiem tūkstošiem neko citu nevajag, kā tikai pilnvērtīgu veselības aprūpi!
Ieva
I
Nu jā zviedri nesen interesējās par iespēju veikt endoprotezēšanu pie mums, jo šiem tur jāgaida rindā vesels pusgads! Bet tu painteresējies, cik gaida mūsējie1
Ieva
I
Savukārt ASV pirmkārt ir pabalstu sistēma, otrkārt absolūti steidzamus gadījumus ārstē, treškārt, ja tevi tiesa atzīst par invalīdu, tad par ārstēšanos vispār nav jāraizējas....Kā es to zinu? Sarakstos ar citiem retajiem. TĀPĒC, NAV KO PROTESTĒT PAR ATTIEKSMI!
Ieva
I
Vācijā cilvēki par veselības apdrošināšanu maksā 9,8 procentus no ienākumiem (turklāt jautājums, kāds ir socnodoklis), plus līdzmaksājums (uz pusi mazāks par mūsējo) par vienu dienu slimnīcā, taču arī tie gadā nedrīkst pārsniegt 2% ienākumu....Par to pienākas jebkura operācija!
nod.maksātājs
n
Protams, es pārspīlēju. Man vienkārši arvien vairāk zūd ticība šai valstij kā nodokļu maksātājam, ka būs iespējams saņemt kaut nelielu palīdzību tieši grūtību gadījumā. Pēdējos divos gados ir sodīti tieši nodokļu maksātāji - celti nodokļi un dramatiski samazināti pabalsti, kamēr darbspējīgie nodokļu nemaksātāji saņem tieši tādus pašus valsts pakalpojumus kā es. Valsts viņiem nav radījusi pilnīgi nekādas neērtības, kamēr es tieku "sodīts" katru gadu, ceļot nodokļus un apmaksājot no savas algas viņiem šos pakalpojumus. Tas ir pilnīgs nonsens un grauj uzticību šai valstij pašos pamatos! Tad, kad nodokļus nemaksāt būs neizdevīgāk nekā maksāt, es sākšu ticēt, ka notiek pozitīvas pārmaiņas.
sviests
s
Stibe,beidz muldēt!Tas kas noitiek ir tikai un vienīgi radīts ,lai pēc iespējas vairāk varētu pieņemt ,,maksas,, pacientus un šeit,nu mūsu Veselības ministrija tikai blefo ,ka cilvēkam ir pieejams viss! Kamēr gaidi rindu pie aritmologa 68 dienas,varbūt jau dabūsi infarktu,Bet kad pasaki ,ka dosi lielo naudiņu ,tad vari skriet tūlīt!Tā ir cūcība un valsts tur neko nedara !!!
Anna
A
Par Vāciju minēju piemēru no vienas vidēji pelnošas ģimenes, strādniekiem. Un summa atbilst patiesībai. Protams, no lielākām algām ikmēneša šis maksājums ir lielāks. Jā, arī bezdarbnieks saņem med. aprūpi, jo tad, kad viņš ir strādājis, viņš ik mēnesi par med. apdrošināšanu ir maksājis lielas summas arī, vesels būdams. Līdz ar to, kad ir slims, viņam tas atmaksājas. Savukārt, Latvijā par nodokļu maksātāju algu tiek ārstēti visi tie 47% strādājošo (!!!), kuri nodokļus valstij NEMAKSĀ. Tas ir tas pats, kas pie lielveikala kases katrs otrais sagrābtos sev produktus un liktu maksāt aiz sevi stāvošajam, jo, redz, ''man nav naudas''. Būtībā nevienā attīstītā valstī nav tik absurda sistēma, ka nodokļu zagļiem (nemaksātajiem), tiek sniegta par valsts naudu palīdzība. Viņi to nedrīkst saņemt, jo nav par to (nodokļu veidā samaksājuši). Šo nemaksātāju bērniem vispār medicīna par velti, tāpat kā skola. Tam, kas rakstīja '' ja rindas garas, ārstiem visu laiku vajadzētu būt darbam, bet viņi vēl paspēj privāti pieņemt''. Redz, Tu pārproti pašu pamatprincipu: ārsti nevar pieņemt pacientus, ja valstij nav naudas, ko par to samaksāt. Rindas veidojas ne jau ārstu vai slimnīcu dēļ, bet tādēļ, ka valstij ir noteikts naudas apjoms, ko tērēt katram pakalpojumam. Piemēram, 10 vizītēm pie okulista dienā vienā slimnīcā. Vairāk ārsts pieņemt par valsts naudu nevar, jo šīs valsts naudas nav. Par 11 pacientu tajā dienā viņš vienkārši nesaņems algu. Kurš no jums strādātu ārpus sava darba laika, ja priekšnieks pateiktu: zini, par to mēs tev samaksāt nevaram, bet darba ir daudz un pastrādā, lūdzu, līdz 23.00 vakarā! Tāpēc ir tās rindas. Ne jau ārstu dēļ. Ja valsts maksātu, tie ārsti jau strādātu vairāk. Bet te ir otra problēma: valsts par 1 pacienta vizīti maksā ap 70 santīmiem ārstam, nu, varbūt mazliet vairāk, kā nu kurā slimnīcā. Bet nu aptuveni. Savukārt, privāti par 1 vizīti ārsts var nopelnīt ap 10 vai pat vairāk latiem (pacients maksā vairāk privātklīnikās, bet daļa naudas aiziet klīnikai). Līdz ar to, ārstiem patiesībā nav nekāda motivācija strādāt pat slodzi slimnīcu pieņemšanās par tiem santīmiem. Viņi labāk izvēlas pusslodzi un pārējo laiku - privātajā sektorā.
oh , oh
o
Samaksaa Ls. 35 - konsultaacija naakamajaa dienaa .Likumiigs valsts rekets ! Izdziivos bagaatais , dabiigaa izlase.
Ēriks
Ē
Domāju, ka "savu" ideju tā īsti līdz galam nēesi pārdomājusi... 1) valsts pārvalde funkcijās parasti ietilpst tieši tie pakalpojumi, ko vairums iedzīvotāji paši nespēs nodrošināt, vai nevar nodrošināt tik efektīvi (ekonomiski), kā valsts. 2) Daudzi no tiem, (piemēram aizsardzība) netiek sniegti tieši labuma gūvējam. Par to nevar izmaksāt rēķinu un nesamaksāšanas gadījumā atteikt pakalpojumu, neatsakot to arī visiem citiem. 3) Ne visi, kas nespēj apmaksāt medicīnu vai citus pakalpojumus ir neproduktīvi vai dīkdieņi. Pēdējos gados daudzi, kas agrāk bija tikpat iedomīgi, uz savas ādas izjuta un saprata, kā tas ir, ja nevari atļauties pat pašu nepieciešamāko. Tas var notikt ne tikai krīzes iespaidā bet arī slīmību un citu no cilvēka neatkarīgu iemeslu dēļ. Vai nu viņeim palīdzam, un viņi atgriezīsies sabiedrības produktīvajā daļā, vai arī atmetam, un visām viņu zināšanām, pieredzei un spējām , viņiem ar roku, "lai slīcējs glāb pats sevi!" Pat tiem kuri nekad nebūs "lielu" lietu darītāji pilda sabiedrībai nepieciešamus darbus. Pieļauju, ka caurmēra atkritumu apsaimniekoānas uzņēmumu darbinieka alga, pat pč paša minimuma nodrošināšanas, neatstāj līdzekļus medicīnai vai bērnu izglītošanai, bet ja atsakam viņam medicīnisko aprūpi, kurš aizvāks mūsu atkritumus, kad viņa vairs nebūs, un kādu iespaidu tas atstās uz mūsu veselību? Kādu potenciālu mēs atstāsim neizmantotu, ja mazturīgo bērniem atteiksim izglītību? 4) Vai nosakužot kādu santīmu lai palīdzētu arī tiešākā viedā neizdaram lāču pakalpojumu sev? Vai nav loģiski, ka cilvēks kuram nav ko ēst zags (vai nodrošināt citu nepieciešamo). Bez nodokļiem policija nebūs. Gribēs aizsargāt savu mantu, nāksies maksāt daudz dārgāk par privāto apsardzi. Iespējams, ka pirvāta pasarga izmaksas būs fdaudz lieākas, ka tas ko kāds spētu nozagt, vai arī, ka jau neracionāli maksājot par visu pa tiešo, to pat nevarēsi atļauties. 5) Daļa no tiem, kas pašlaik varētu paši apmaksāt medicīnu vai citus paklpojumus to var atļauties tikai tāpēc, ka goīgi savu nodokļu nemaksā. Kāda loģika, pēc tava piedāvājuma, šiem aprūpi saņemt bet tiem kuri godīgi maksājuši to atteikt. Priecājos, ka uz doto brīdi Tev iet pietiekami labi, ka Tu uzskati, ka visu nepieciešamo varu nodrošināt pats, be nav nekāda garantija, ka tā tas būs vienmēr! Protams, nenovēlu Tev nelaimi, bet arī Tu vari saslimt ar ko tādu, kuru ārstēšana ir lielāka par taviem līdzekļiem, vari tikt savainots un kļūt par invalīdu, vari, pat no sevis neatkarīgu iemeslu dēļ, ilgstoši nonākt bezdarbniekos un zaudēt visu (kā tas gadījies ne vienam vien). Varbūt tomēr labāk samaksāt nodokli un (ja vien citi darītu to pašu) zināt, ka grūtā brīdī netiksi izmest mēslainē un atstāts bez pakīdžibas?
Kanapē
K
1)Atšķirība starp rindu maksas un valsts apmaksātam pakalpojumam ir pagriezti proporcionāls pacienta maksājumam 2) Pēc ambulatorās konsultācijas (gan maksas, gan valsts) sākas īstais cirks: kā nokļūt uz valsts apmakšatu izmeklējumu, manipulāciju, operāciju. Lai šeit varētu darboties nelegālie maksājumi ārsti ir ieinteresēti viedot rindas, tās objektīvi radot ar bieži vien nevajadzīgiem vai nebūtiskiem izmeklājumiem, reizēm arī atkārtotiem - jo "pie mums ir labāka paratūra, kvalitāte utt.". Jo lielāka rinda - jo ienesīgāka specialitāte. 3) Valsts darbā ir grafiks par ko maksā. It kā rindu apstākļos vajadzētu visu laiku būt darbam, bet visi mediķi uzspēj vēl papildus veikt maksas pakalpojumus. Ko darīt pacientam ? Neuzturēt sō sistēmu. Ja valsts iestāde - tad valsts pakalpojums. Bet diemžēl visiem (gan ārstiem , gan pacienteim) trūkst pašcieņas un godaprāta.
gvido
g
Jaaa... un rindas gals ir Latvijaa ... :-))

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas