Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

SVF aicina neaizmirst par reformām

Bedres dibens ir gandrīz sasniegts, un pozitīvs ekonomikas pieaugums Eiropā ir tepat ap stūri, vēstī nedēļas nogalē publicētais Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) Eiropas reģiona ziņojums. Taču atkopšanās būs lēna, īpaši Baltijas valstīs, un izaugsmes priekšnosacījums būs politiķu spēja īstenot reformas, mazināt politisko nestabilitāti un veidot biznesam draudzīgu vidi.

Eiropas recesija, kas ir dziļākā un ilgākā kopš Otrā pasaules kara, ir zaudējusi paātrinājumu, teikts ziņojumā, kas publicēts pirms šonedēļ Stambulā notiekošās SVF un Pasaules bankas sanāksmes. Valdību rīcība bijusi veiksmīga — procenta likmju samazināšana, stimuli un netradicionālie monetārās politikas instrumenti palīdzēja ekonomikai atgūt zemi zem kājām, un banku rekapitalizācija ļāva mazināt sistēmiskos riskus finanšu sektorā.

"Pieaugums ir tepat ap stūri," komentējot ziņojumu, Stambulā teica SVF Eiropas nodaļas direktors Mareks Belka. Attīstītās tautsaimniecības atsāks piesardzīgi augt jau šī gada beigās un nākamgad pieaugs par 0,5%. Vislabākie rādītāji prognozēti Ziemeļvalstīm — Zviedrijā pieaugums 2010.gadā būs 1,2%, Norvēģijā 1,3% un Somijā 0,9% —, bet vissliktākie būs Īrijā (–2,5%), Spānijā (–0,7%) un Īslandē (–2,0%) valstīs, kurās sprāga nekustamā īpašuma burbulis, kas bija krīzi veicinošs faktors.

Augošajās tautsaimniecībās scenārijs būs līdzīgs, taču ar lielākām atšķirībām valstu starpā. Čehijā un Polijā nākamgad būs pozitīvs pieaugums (attiecīgi 1,3% un 2,2%), bet burbuļa sprāgšanu piedzīvojušajā Latvijā un tās kaimiņvalstīs mīnusi turpināsies. Baltijas valstis izceļas arī tāpēc, ka ir vienīgās, kurām šogad būs divciparu skaitļos mērāms kritums (–14%, –18% un –18,5%).

SVF prognozes par Latviju sakrīt ar Ekonomikas ministrijas aplēsēm, arī ministrija prognozē 4% kritumu nākamgad un lēš, ka pozitīvs pieaugums atjaunosies tikai 2011.gadā (1,5%). Swedbank prognozē mīnusus nākamgad un izaugsmi pēc diviem gadiem, taču nosauc optimistiskākus skaitļus (-2% un 3%).

SVF norāda, ka atkopšanās ātrums un ilgtspēja lielā mērā būs atkarīga no valdību lēmumiem. Eksports viens pats nespēs nodrošināt izaugsmi, un risku joprojām ir daudz — bezdarba pieaugums, viegli pieejamu kredītu trūkums, toksiskie aktīvi. SVF vadītājs Dominiks Stross–Kāns pat pieļauj atkārtotu lejupslīdi: "Atkārtots kritums vienmēr ir iespējams." Tādēļ valdību uzdevums ir turpināt "tīrīt" banku bilances, neaizmirst par regulējumu un īstenot strukturālās reformas.

M.Belka atzīst, ka SVF aicinājumi īstenot strukturālās reformas "gandrīz vai kļuvuši par banalitāti", taču šodien nepieciešamība pēc reformām ir akūta. Investori ir kļuvuši piesardzīgi un izvēlīgi un daudz vairāk uzmanības veltī iekšējiem faktoriem un politikai konkrētajā valstī. Tādēļ valstīm, kuras krīze skārusi vissmagāk, ir grūtāk piesaistīt kapitālu. SVF iesaka — ieguldiet biznesam draudzīgas vides veidošanā, stipriniet makroekonomisko stabilitāti, audzējiet konkurētspēju un maziniet politisko nestabilitāti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai karsējamā tabaka izspiedīs cigaretes?

Tabakas lietošanai ir tūkstošiem gadu sena vēsture. Neskatoties uz to, ka smēķēšanas kaitīgā ietekme ir vispārzināma, daudzi joprojām turpina smēķēt – pasaulē ir vairāk nekā miljards dažādu tabak...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas