Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Titavs iesaka uz pusi samazināt Saeimas deputātu skaitu

Satversme ir novecojusi, tādēļ valdības un Saeimas sadarbība ir neracionāla un neefektīva. Tāpēc nepieciešams īstenot Satversmes reformu un samazināt uz pusi Saeimas deputātu skaitu, izteicies no partijas Jaunais laiks izslēgtais Dans Titavs."Manuprāt, Saeimu varētu uz pusi samazināt, tas tikai uzlabotu tās darbu un mudinātu politiķus strādāt.

Šobrīd politiķi nepiedāvā nekādas jaunas idejas un sabiedrība no viņiem tās arī neprasa - galu galā, neko īsti nedarot, var ērti pavadīt 2-3 sasaukumus pēc kārtas. Savukārt aktīvi piedāvāt politiskas idejas ir bīstami," intervijā žurnālā kapitāls skaidro Latvijas Eksportētāju un investoru kluba valdes loceklis D.Titavs.Viņš asi kritizē Valda Dombrovska (V) valdības darbu - politiķi baidās atzīt skarbas, bet pašsaprotamas lietas un netiek īstenotas nepieciešamās reformas."Ja reformas ir vajadzīgas un finanses jāapcērp, tad, protams, sociālā un izglītības joma cietīs - situācija tajās būs sliktāka, un nevajag to noliegt. Tāpat šajos apstākļos asi un noteikti jārīkojas, piemēram, attiecībā uz pensijām. Saprotot, ka šī sistēma ir matemātiska formula un mēs nevarēsim nopelnīt vecajiem ļaudīm pensiju, ir kaut kas jāmaina, piemēram, jāpalielina pensionēšanās vecums. Runājot par nodokļiem, - nu, nav kopējas to politikas, bet tā vietā pastāv "excel" tabulas tipa domāšana: nodokļi tiek bīdīti tabulu veidā, lai apmierinātu Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) vai kāda cita cipariskās vēlmes. Tas, kāpēc kāds no nodokļiem tiek mainīts, netiek apspriests," situāciju raksturo Latvijas Eksportētāju un investoru kluba valdes loceklis.Viņš uzsver, ka politiskajā laukā patlaban redzama pilnīga stagnācija. Ja kāds arī mēģina ko darīt, tas ātri tiek atsēdināts, kā tas notika ar mēģinājumu īstenot veselības reformu. Šāda rīcība nav nopietnas valdības cienīga."Runājot par galvenajiem valsts uzdevumiem, kā pirmo es uzsvērtu patriotisma veicināšanu, lai cilvēki justu lepnumu par savu valsti, kā tas notika pirms 20 gadiem - barikāžu laikā. Bez šīs sajūtas Latvija ir tikai teritorija - ekonomiska, ģeogrāfiska -, kuras budžetu pieņem kāda aizokeāna institūcija. Mums pašiem jābūt saimniekiem savā zemē," aicina Titavs.Pēc viņa domām, Latvijā pastāv valsts pārvaldīšanas pieredzes trūkums. Gandrīz vienmēr mums ir bijis kāds galvenais, kas pieņēmis svarīgākos lēmumus."To var dēvēt par vecākā brāļa sindromu, un tas uzkrītoši redzams attiecībā uz SVF. Mums netrūkst gudru un profesionālu cilvēku, bet negatīvisms, kas valda sabiedrībā, liedz viņiem izpausties. Savstarpējās apkarošanas tendences spilgti izteiktas ir pat valdošās koalīcijas partiju (vēlēšanu apvienību) ietvaros. To galvenais mērķis ir tikt pie varas, bet politisku ideju tām nav," norāda Titavs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiķi aizvien nevar iziet no savas orbītas

Par valsts uzdevumiem ekonomikas sekmēšanā un joprojām milzīgo birokrātijas slogu Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidentu Aigaru Rostovski.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas