Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Top priekšlikumi, lai ierobežotu valsts sekretāru politiskās aktivitātes

Valsts prezidents jaunnedēļ nāks klajā ar priekšlikumiem, kā veicināt ierēdņu politisko neitralitāti. Kā norāda laikraksts _Diena, _aizvien skaļāk tiek jautāts, kam bija izdevīgi radīt papildu apjukumu sabiedrībā, nopludinot ziņas par lēmumiem saistībā ar budžeta grozījumiem vēl pirms to pieņemšanas

Iespējamā pensiju samazināšana vēl nebija apspriesta ar premjeru, bet par šo ieceri jau ziņoja mediji. Vēl pirms valdība bija sākusi apspriesties, Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) valsts sekretārs informēja žurnālistus par plāniem veikt jaunu skolotāju algu cirpienu.  Dienā, kad valdība sprieda par izšķirošajiem budžeta samazinājumiem, tika nopludinātas ziņas par jaunu nodokļu plāniem. Daļa šo ieceru tika īstenotas.

Neoficiāli norādīts augstu IZM un Finanšu ministrijas (FM) ierēdņu virzienā. Visbiežāk kā politizētos ierēdņus min IZM valsts sekretāru Mareku Gruškevicu un FM valsts sekretāru Mārtiņu Bičevski. Ne viens, ne otrs nekad nav slēpuši savu saikni ar TP — abi piedalījās tās dibināšanā.

Kā viens no tūlītējiem "politizēto ierēdņu" jautājuma risināšanas variantiem tiek minēta ministriem neērtāko valsts sekretāru aizrotēšana, izpētījis laikraksts Diena. To, ka šāda ideja pastāv, atzīst Jaunā laika (JL) vadība. Tiesa, pagaidām tas nav apspriests ne ar citiem koalīcijas partneriem, ne pašiem valsts sekretāriem. Viens no pirmajiem, kas varētu tikt rotēts, būtu Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretārs Mareks Gruškevics (TP). Tiesa, ne pats sekretārs, ne izglītības ministre Tatjana Koķe par šādu iespēju nevēlējās runāt.

Valsts prezidenta padomniece Sandra Kukule stāsta, ka domas dalās par valsts sekretāriem nosakāmajiem ierobežojumiem. Vieni uzstāj, ka viņiem būtu jāaizliedz ieņemt amatus partijās, citi — ka augstākie ierēdņi nevar būt partiju biedri. Varētu arī noteikt, ka turpmāk ierēdņiem, kas nolemj piedalīties vēlēšanās, kampaņu laikā būtu jāatsakās no sava amata pildīšanas.


(žurnālistes Guntas Slogas rakstus "Paliek sprunguli priekšā", "Nepaklausīgākos valsts sekretārus var aizrotēt" lasiet šodien laikrakstā "Diena"!)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas