Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Urbanovičs: Lai rīdzinieki lemj, vai Nils ir atbildīgs par visu

Par Saskaņas izredzēm pašvaldību vēlēšanās Rīgā un Daugavpilī, Nila Ušakova vadītās Rīgas domes saimnieciskajām neveiksmēm, iespējamo Krievijas iejaukšanos Saeimas vēlēšanās, ietekmēm partijā, Ušakova "galmā" un paša kļūdām Saskaņas Saeimas frakcijas priekšsēdētāju Jāni Urbanoviču iztaujā Agnese Margēviča.

Fragments no intervijas:

Ušakovs būs mērs arī pēc vēlēšanām?

Kāpēc ne? Es apjūku no tāda jautājuma. Vēlēšanu kampaņa kulminē, tūlīt būs rezultāts. Rezultāts, manuprāt, būs absolūti labāks nekā pirms četriem gadiem priekš Nila. Jo ir labākie konkurenti.

Jūs ironizējat.

Jā, protams. Nilam veicies ar oponentiem.

Protams, tā dēvēto latviešu partiju šogad Rīgā izliktie mēra kandidāti un kampaņas atstāj iespaidu, ka tas ir tāds iestudējums...

...joks. Drīzāk joks.

Bet jautājums, vai tas iestudējums jeb joks ir ar jums sarunāts.

Nē, es noteikti neticu, ka tas pat būtu mēģināts. Nu, es neko nezinu par tādu, bet arī neticu, ka tas būtu iespējams vai pat būtu kāds mēģinājis. Jo "sarunāt" – ko? Lai atdod Nilam uz nākošajiem četriem gadiem Rīgu? Ko pretī? Nu, muļķības.

Daļēji šo iespaidu par vēlēšanu sacīkstes imitāciju rada arī tas, ka Bondara kompanjonam Jaunupam un Ušakova vicemēram Amerikam ir vieni un tie paši draugi — ar ko Ameriks makšķerē lašus, ar to Jaunups skatās futbola čempionātu eksotiskās valstīs.

Jā! Un? Latvija ir maza, visi viens otru pazīst. (Nosmejas.) Bet te nav nekādas sazvērestības, jo, redz, visāda stāstīšana, ka, lūk, Rīga ir šāda, Rīga ir šitāda, rīkojas tur viņi neatbilstoši pretkorupcijas likumam, tā ir tāda kā tīša pļāpāšana bez seguma. Un tas nekaitē šai Rīgas domes vadībai. Tas nekaitē nemaz, jo tukša pļāpāšana tikai stiprina pārliecību rīdziniekos, arī tajos, kas ar skepsi ir skatījušies uz Rīgas domes vadību, ka tie tur tukšie pļāpas: "Ko viņi tur muld, viņi tikai mēģina apmelot, jo mēs redzam, ko viņi dara valdības līmenī."

"Nanoūdens"...

Kas ir nanoūdens? (Nievājoši.) Tas ir tāds nieks, piedod, salīdzinot ar visiem dzelzceļiem un visādām tur lielajām būvēm un pataisēm, kā "mēs tur Gudronus mēžam" un nav ne gala, ne malas. Ir tik daudz visādu stāstu, ko cilvēki dzird un tad viņiem pasaka: "Eu, tur daži tūkstoši kaut kā nepareizi saskaitīti nanoūdenī, bet pierādīt nevaram." Bez tam, ja tu kādu kritizē, tev vajadzētu padomāt: paga, man piestāv šī kritika vai ne? Jo, ja nāk Vienotība, nu, valdības koalīcija, un kritizē Rīgas domi, tad tiesības apsūdzēt vajag iekarot ar reputāciju, bet, ja tev reputācija ir sliktāka, tad ko tu te apsūdzi? Tas ir viens. Otrs, redziet, es esmu daudz visādu baumu dzirdējis no ūdeņiem līdz kaut kādām namu apsaimniekošanām un tā tālāk, nu, ko jūs tur muldat? Jūs taču zināt, kurā vietā ir jāraksta iesniegums, tagad arī iesniegumu anonimitāte tiek aizsargāta ar likumu, uz priekšu! Kāpēc par to pļurkstēt? Īpaši "viedajiem" valsts vadītājiem? Viņi tur nodarbojas ar tādu kaktu pļāpāšanu. Nu, kā nav kauna? Cilvēki nav muļķi, viņi saprot, ka tā ir tikai pļāpāšana, apmelošana, kampaņošana.

To nevar norakstīt tikai uz konkurentu inspirētu muldēšanu, kā jūs sakāt. Ir tomēr redzamas saimnieciskas neveiksmes un nespēja novadīt saimnieciskus procesus. Barona iela — jums pašam nav kauns vai pretīgi, to skatoties?

Es nepiedalos. Nē, nē, nē. 

Tā nav Ušakova, galvaspilsētas varas saimnieciska nespēja?

Vispirms – viņš pats ir atzinis konkrētajā jomā neveiksmes un ir galvas ripojušas, atgādināšu. Ir galvas ripojušas sakarā ar to, kā notika konkrētā darbošanās Barona ielā. Tur galvas ripoja.

Es tiešām negribu karināt birkas, bet tas atgādina tādu Krievijas televīzijas ziņās redzamu varas realizācijas modeli, kad ir nesaimnieciskums, ir nespēja, un, kad situācija samilst, noripo kāda galva publiski vakara ziņās.

(Ar nopūtu.) Lai rīdzinieki lemj, vai Nils ir atbildīgs par visu, vai pieņem, ka tos, kas netiek galā, viņš atbrīvo. Bet! Redziet, es, kā jūs laikam vakar rakstījāt avīzē, esmu politiskais dinozaurs, un man gan ir pretīgi, kad Nila oponenti man prasa, (mēdoties) "a kāpēc jūs Rīgā šitā, a kāpēc jūs tā?". Bet kādas tiesības jums to jautāt? Jūs esat pakāsuši valsti! Izkāsuši valsti. Ar šito valdīšanu mēs esam "pa-daudzpunkts" valsti. Un, ar kādām tiesībām jūs te tagad: "A vot, kāpēc jūs tur Barona ielā?" Ir neveiksmes. Ir. Ir vairāk neveiksmes, nekā par to ir paspējuši žurnālisti uzrakstīt. Nu un tad? Es pats ar saviem domniekiem, tai skaitā Nilu, daudz acīs runājam, biežāk, skaļāk un tā tālāk, bet, lai būtu tiesības pārmest un tiesāt, kas jūs tādi esat — tie, varas turētāji? Kas ir? Kas viņi tādi ir?

Faktiski jūsu teikto var rezumēt arī tā, ka Saskaņa, ilgstoši būdama pie varas Rīgā, ir veiksmīgi nonivelējusies ar centrālo varu spējā demonstrēt nesaimnieciskumu, ir korupcijas aizdomas...

...(pārtraucot) es paskaidrošu! Rīga ir daļa no Latvijas. Tā nav sala Rīgas jūras līcī. Visi vēji, arī putekļi, dūmi, kas klejo pa Latviju, klejo arī pa Rīgu — te puse no Latvijas dzīvo. Protams, visas negācijas aiz viņas nāk. Neprasiet vairāk, cik var izdarīt viena daļa no Latvijas, ja kopējā Latvijas valdīšana ir tāda, kāda viņa ir! Un vēl vairāk — Nilam būtībā nepielāgoties, nesamērot ar tradīciju savu darbību nebija iespējams no pirmās dienas.

Jo?

Jo, tad viņš nebūtu nostrādājis astoņus gadus, ja sāktu pārāk strauji kādas darbības Rīgā. Viņš dara pakāpeniski, bet vienalga dara daudz rīdzinieku labā.

Man gan liekas, ka tādas "pērles" kā Barona iela un citas tāda "sādžisma" iezīmes parādās tieši šobrīd.

Nu, es domāju, ka nē. Es domāju, ka tā nav "sādžisma" demonstrācija, tas ir... kaut kas rutinējas, kaut kur atslābums. Gadās! Es uzskatu, ka viņi ir dabūjuši pietiekami lielu sutu par šādu ielas taisīšanu un citām lietām, viņi ir saņēmuši smagu pērienu par visiem "ūdeņiem", ielu remontēšanu un tā tālāk. Viņi ir sistie, es domāju. Es domāju, ka viņiem būs gana prāta, lai neatkārtotu kļūdas. 

Visu interviju lasiet pirmdienas, 22. maija, avīzē Diena!

Top komentāri

Neveiksmes!
N
Bet tā ir viena no galvenajām Rīgas ielām. Pie Barona ielas projekta vairāku gadu garumā strādāja speciālisti un visi kļūdījās? Pat nerunājot par haotisko remonta gaitu un darba organizāciju, rezultātā iela ir zaudējusi savu raksturu, pamatīgumu un cēlumu. Pārvērsta par ielāpainu lupatdeķi, arī funkcionāli - t.i. bardaks, kas
Biedri Urbanovič!
B
Ušakovs ir atbildīgs par visu, kas notiek pilsētā! Cita lieta, ka viņš ir nekompetents! Pēc Urbanoviča teiktā sanāk, ka vietējo salašņu/okupantu banda var zagt/noblēdīt naudas summas, kas mēramas desmitos un simtos tūkstošos, bet tas nekas. Ja vietējo salašņu/okupantu banda nonāktu pie valdības grožiem, tad zagt varētu vēl lielākos apjomos un arī nekas nebūtu! Ar vārdu sakot, nav nekāda starpība, vai zog tie, kas bija un ir pie varas, vai zags tie, kas taisās tikt pie šprices! Visi vienādi!
Nožēlojamais
N
Tas, kas Diena dod iespēju Urbim attaisnoties ar Saskaņas nejedzībām un izšķērdēšnu, ir vismaz dīvaini, lai neteiktu, ka nožēlojami.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas