Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Urbanovičs: VVC vispirms bija jāuzrunā paši politiķi, kuru valodas prasmes apšauba

Ceturtajai daļa 10.Seimā ievēlēto deputātu varētu būt problēmas ar valsts valodas lietošanu, jo to nepārvaldot augstākajā līmenī, pieļauj Valsts valodas centrs (VVC). Nepietiekams latviešu valodas līmenis galvenokārt esot Saskaņas centra deputātiem, taču frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs to noliedz.


"Tas ir kļūdains valodas centra priekšstats," apgalvo J.Urbanovičs. VVC pārstāvjiem vispirms bijis jāuzrunā paši politiķi, kuru valodas prasmes apšauba. Tas, ka informācija no sākuma tiek izplatīta medijos, liecinot par VVC populismu. "Ja viņiem ir pamatotas šaubas, tad jāgriežas tiesā, nevis jāplata baumas," saka politiķis.

VVC, iepazīstoties ar Saeimā iekļuvušo deputātu sniegto informāciju Centrālajai vēlēšanu komisijai par valsts valodas pašvērtējumu, konstatējis, ka aptuveni 25 deputātiem turpmākajos četros gados var būt problēmas ar latviešu valodas nepārvaldīšanu augstākajā līmenī. Šāda situācija radusies, jo ir svītrota prasība pirms vēlēšanām pārbaudīt deputātu kandidātu reālās latviešu valodas lietošanas prasmes, piektdien rakstīja "Neatkarīgā Rīta avīze".

VVC kontroles nodaļas vadītājs Antons Kursītis atzinis, ka 10.Saeimas pirmā sēde, kurā katram no deputātiem būs jādod zvērests, vēl nebūs rādītājs jauno parlamentāriešu valodas prasmei, jo ikviens "iepriekš var trenēties teksta izlasīšanā un izrunāšanā. Cits jautājums, vai viņi sapratīs, ko lasa un kas ar to ir domāts".

VVC tuvākajā laikā doties uz Saeimu, lai tiktos ar SC frakcijas vadītāju un runātu par ievēlēto deputātu valsts valodas prasmēm.

VVC var sodīt valodas nepratējus ar naudas sodu no 25 līdz 50 latiem pirmo reizi, ja pieķer atkārtoti latviešu valodas nelietošanā, naudas sods ir no 100 līdz 200 latiem.

(papildināts ar J.Urbanoviča komentāriem)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas