Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Valdība piešķir ĀM 1,32 miljonus latu nomas maksas parāda segšanai

Smiltenē noslēdzies pikets pret Smiltenes Profesionālās vidusskolas slēgšanu. Piketā piedalījās apmēram 350 cilvēki, bija ieradušies arī darba devēju pārstāvji, aģentūrai LETA pastāstīja vidusskolas skolotāja Inta Jakobsone.

Akcija noritējusi organizēti un vienoti. "Piketā mūs atbalstīt bija ieradušies AS "Latvijas Valsts ceļi" pārstāvji, arī AS "8CBR" pārstāvji. Bija kolēģi no citām skolām, arī novada domes pārstāvji," sacīja Jakobsone.

Uz piketu bija atbraucis arī likvidētās Ozolu arodvidusskolas darbinieks, kurš atveda līdzi dokumentāciju par skolas reorganizāciju, - tajos redzams, ka Izglītības un zinātnes ministrijas dokumentos nav ne vārda par Ozolu skolas likvidēšanu, lai gan faktiski dzīvē tieši tas noticis. "Šāds liktenis draud arī mums," stāsta Jakobsone.

Protestā, kurā piedalījās arī daudz skolas audzēkņu, tika izmantoti dažādi plakāti ar saukļiem "IZM saka: apvienojam. Patiesībā - likvidēšana!", "Rīga, gaidi ceļiniekus!", "Rokas nost no skolas", "Prasām atklātu valodu!" un citi.

"Piketā izteicām savu viedokli. Gaidīsim, kad ministrija ar mums runās, jo pašlaik neviens to nav darījis." Jakobsone informēja, ka skola turpinās izplatīt informāciju par savu viedokli un pie šodienas piketa neapstāsies.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja skolas direktors Dainis Moruzs, par tālāko rīcību pēc piketa lems speciāli izveidotā Rīcības komiteja. "Pagaidām neviens no ministrijas nav izrādījis interesi ar mums runāt. Gaidīsim reakciju pēc šodienas piketa."

Kā stāsta Moruzs, vakar Smiltenes novada domē notikušajā sarunā skolas pārstāvjiem piedāvāts strādāt pie abu skolu - Smiltenes Profesionālās vidusskolas un Smiltenes tehnikuma - vienotas koncepcijas izstrādes, kas būtu vajadzīga apvienotajai skolai.

Skolas direktors no šāda piedāvājuma atteicies. Savu atteikumu viņš skaidro ar to, ka tiek gaidīta atbilde no ministrijas. "Mēs esam izņemti no optimizācijas programmas, un tas tiek skaidrots ar tehnisku kļūdu. Mēs gaidām, - vai nu ministrija šo kļūdu labos, vai mums tiks sniegta kāda papildu informācija. Jaunajos plānos no programmām, ko mēs pašlaik mācām, nav palikusi neviena. Vietā ieliktā ceļu tehniķa programma ir pavisam cita specialitāte kā tās, ko piedāvājam tagad."

LETA jau ziņoja, ka Smiltenes Profesionālā vidusskola piketā nolēmusi protestēt pret Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) iecerēto optimizāciju, kura faktiski nozīmējot skolas likvidāciju, aģentūru LETA informēja skolā.

Vidusskolas kolektīva atklātajā vēstulē pausts viedoklis, ka profesionālās izglītības iestāžu tīkla optimizācija notiek slepenībā, bez atklātām diskusijām un skaidrojuma skolu kolektīviem, lēmumus pieņem, jau iepriekš vienojoties dažādos līmeņos, tai pašā laikā maldinot sabiedrību.

Skolas kolektīvs atklātajā vēstulē norāda uz sabiedrības maldināšanu. Izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS) Informatīvajā ziņojumā par pirmā līdz trešā kvalifikācijas līmeņa profesionālās izglītības programmu pārskatīšanu, kas Ministru kabineta sēdē izskatīts šā gada 21.jūlijā, rakstījusi: "Par nacionālās nozīmes izglītības programmām var uzskatīt tās profesionālās izglītības programmas, kuras tiek īstenotas vienā vai nedaudzās izglītības iestādēs un kvalifikācijas tiek pieprasītas darba tirgū, kā arī tās, kurās tiek sagatavoti speciālisti eksportspējīgās nozarēs. Piemēram, mašīnzinību programma (kvalifikācija - ceļu būves speciālists) Smiltenes Profesionālajā vidusskolā."

Lai arī sākotnēji bijusi izplatīta informācija, ka Vidzemes reģionā Smiltenes tehnikums un Smiltenes Profesionālā vidusskola tiek saglabātas kā atsevišķas iestādes, vēlāk parādījusies informācija par šo skolu administratīvu apvienošanu.

Skolas pārstāvji norāda, ka Smiltenes tehnikuma mācību programmas atšķiras no profesionālajā vidusskolā piedāvātajām. Tehnikumā var apgūt Lauku tūrisma pakalpojumu, Ēdināšanas pakalpojumu, Viesnīcu pakalpojumu, Veterinārmedicīnas un Komerczinību programmas. Turklāt optimizācijas programmā automehāniķa specialitāte ir pazudusi, bet celtniecības un ceļu būves mašīnu mehāniķa mācību programmu paredzēts aizstāt ar ceļu tehniķa programmu, kas, kā norāda skolas pārstāvji, ir pavisam cita specialitāte. Šādas rīcības rezultātā Smiltenes Profesionālā vidusskola tiek likvidēta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas