Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Valdībai prasa rīcību, kritizē tās haotisko nodokļu politiku

Vairāki eksperti, atskatoties uz valdības gada laikā paveikto, kritizē tās haotisko nodokļu politiku un norāda, ka tai nepieciešams skaidrs nākotnes redzējums, ar to sabiedrību iepazīstinot pirms vēlēšanām. Laikrakstam _Diena _žurnālists Jānis Domburs norāda, ka valdība nedrīkst kavēties ar lēmumiem, jo uzticības kredīts tai ir beidzies, bet nekustamo īpašumu tirgotājs Edgars Šīns pārliecināts, ka valdības darbība ir drauds valsts pastāvēšanai. Bet ekonomists Andris Strazds tikai daļēji piekrīt, ka valdībai nav ilgtermiņa stratēģijas, bet kritizē tās nodokļu politiku.

J. Domburs uzskata, ka valdības gada laikā paveikto daļēji parāda Satversmes tiesas spriedumi. "Ja pagājušā gada jūnija budžeta grozījumus vēl var norakstīt kā nejaušību, jo glābām, ko var, tad budžeta pieņemšana decembrī jau bija likumsakarība, kad ar sociālajiem partneriem netika panākta korekta vienošanās. Pat ja abstrahējamies no iekšējiem konfliktiem, mani neatstāj bažas, ka valdībai ir neizārstēts vīruss pirms vēlēšanām iebāzt galvu smiltīs - novilcināsim, atliksim, padiskutēsim. Problēma ir tā, ka uzticības kredīts ir jau beidzies," laikrakstam norāda žurnālists.

Arī E. Šīns bažījas, ka valdībā netiek domāts par ilgtermiņa attīstību, domājot vien par nākamā starptautiskā aizdevuma daļas saņemšanu. "Cik bēdīgi bija pirms gada, tikpat bēdīgi un tukšums ir arī tagad. Valdība gluži kā grāmatveži ņemās ar tabulām, skaita un rēķina, lai izpatiktu starptautiskajiem aizdevējiem un dabūtu kārtējo aizņēmumu. Tas, ka visas tautas priekšstāvju darbības ir vērstas tikai uz kārtējās aizņēmuma daļas saņemšanu, ir drauds valsts pastāvēšanai," teic E. Šīns. Viņaprāt, valdībā trūkst tādu cilvēku, kas skatās uz priekšu. Arīdzan sociologs Aigars Freimanis norāda, ka daļā sabiedrības Dombrovska valdība iemieso ierobežotu rīcībspēju, "jo viņš darbojas kā Starptautiskā Valūtas fonda gids vai tulks".

Tam gan nepiekrīt Noreda bankas galvenais ekonomists Andris Strazds: "Sākotnēji V.Dombrovska valdība strādāja tādā ugunsdzēsēšanas režīmā. Kad ugunsdzēsējs dzēš ugunsgrēku, mēs taču neejam un nebļaujam - ko tu te tagad visu salej ar ūdeni, tev taču trūkst redzējuma par ēkas nākotnes attīstību?" Viņš gan piekrīt kritizējama ir valdības haotiskās darbības nodokļu jomā.

Arīdzan uzņēmēja, bērnu apģērbu ražotāja Mini Mode īpašniece Kristīne Līpiņa kritizē valdības darbu nodokļu jomā, kur raksturīga prognozējamības un konsekvences trūkums. "Valsts domā, kā tikai noslaukt nodokļus no uzņēmumiem, bet nedomā par to, lai šie uzņēmumi izdzīvotu, dotu cilvēkiem darbu," uzskata K. Līpiņa.

Savukārt R. Ķīlis norāda, ka nevis Dombrovska valdība izvilkusi valsti no krīzes, bet drīzāk gan cilvēku pacietība, un "valdības nopelns ir tikai tas, ka tā nav izdarījusi nenormālas muļķības ". "Reālais bezdarbs Latvijā ir fenomenāli liels, ap 23 - 24%. Tas draud ar strukturālo bezdarbu, kad gadiem ilgi cilvēki nav spējīgi atrast darbu, un tam būs ilgtermiņa sekas," brīdina sociālantropologs.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas