Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Valsts budžeta deficītu šogad plānots samazināt par 32 miljoniem latu

Valdības otrdien akceptētie konsolidācijas pasākumi paredz, ka 2011.gada budžeta deficīts tiks samazināts par 32,1 miljonu latu, aģentūrai LETA pastāstīja finanšu ministra preses sekretārs Aleksis Jarockis.

Ar šiem pasākumiem budžeta ieņēmumus šogad plānots palielināt par 25,3 miljoniem latu, bet izdevumus samazināt par 6,8 miljoniem latu.

Kā norādīja Jarockis, šie konsolidācijas pasākumi gada griezumā dos konsolidācijas efektu 60,5 miljonu latu apmērā, līdz ar to 2012.gada budžetā ieņēmumi palielināsies par 44,5 miljoniem latu, bet izdevumi tiks samazināti par 16 miljoniem latu.

Veicot nepieciešamos grozījumus 2011.gada budžetā, budžeta deficīts šogad varētu būt ap 5% no iekšzemes kopprodukta, skaidroja Jarockis.

Ieņēmumu palielināšanai paredzēta pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazinātās likmes atcelšana dabasgāzei. Šogad tas valsts budžetā dotu papildu 1,6 miljonus latu, bet 2012.gadā - 4 miljonus latu. Paredzēts arī atcelt akcīzes nodokļa atvieglojumu dabasgāzei, kas tiek izmantota elektroenerģijas ražošanai, šogad iegūstot 2,5 miljonus latu, bet nākamgad - 10,1 miljonus latu.

Plānots ieviest valsts nodevu par speciālās atļaujas (licences) izsniegšanu patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai un tās pārreģistrāciju, kas šogad dotu 8,4 miljonus latu, bet 2012.gadā - 1,65 miljonus latu.

Valdība paredz palielināt akcīzes nodokli alkoholam, kas šogad budžetā dotu 2,4 miljonus latu, bet 2012.gadā - 4,8 miljonus latu. Tāpat plānots paaugstināt akcīzes nodokli cigaretēm un tabakai, šogad papildus iegūstot 3,66 miljonus latu, bet nākamgad - 8,8 miljonus latu.

Plānota akcīzes nodokļa paaugstināšana benzīnam, šogad valsts budžetu papildinot par 4,35 miljoniem latu, bet nākamgad - par 8,7 miljoniem latu. Vēl no azartspēļu nodokļa pārskatīšanas plānots papildus iegūt šogad 0,75 līdz 0,85 miljonus latu, bet nākamgad - divus līdz trīs miljonus latu.

Valdība paredzējusi PVN samazinātās likmes medicīnisko ierīču piegādēm piemērošanas ierobežošanu atbilstoši ES direktīvai, kas šogad dotu 1,5 miljonus latu, bet nākamgad - trīs miljonus latu.

Paredzēts arī palielināt AS "Latvijas Valsts meži" maksājumus valsts budžetā par valsts kapitāla izmantošanu 2011.gadā par 193 449 latiem un 2012.gadā par 386 898 latiem

Izdevumu samazināšanai plānota mērķdotācijas apjoma korekcija saistībā ar skolēnu skaita un plūsmas izmaiņām, kas šogad ļautu ietaupīt 700 000 latu, bet 2012.gadā - 2,1 miljonu latu.

Izglītības un zinātnes ministrija apņemas samazināt paredzēto finansējumu Eiropas savienības (ES) starptautiskās sadarbības programmu un inovāciju izglītības jomā īstenošanas nodrošināšanai šogad par 232 210 latiem, bet nākamgad - par 582 000 latiem.

Kultūras ministrijas finansējums tās pārraudzībā esošajām mākslas augstskolām šogad netiks samazināts. Nākamgad plānotais provizoriskais samazinājums mākslas augstskolām 114 630 latu apmērā tiks precizēts līdz gada beigām, kad Izglītības un zinātnes ministrija būs veikusi studiju programmu dublēšanu izvērtējumu.

Vienlaikus Kultūras ministrijas administrētajās budžeta programmās šogad tiks samazināti izdevumi par 86 000 latu, tajā skaitā taupot uz atalgojuma rēķina. Saskaņā ar vienošanos šogad Kultūras ministrija ietaupīs tās administrētajās programmās 36 042 latus atlīdzībām. Savukārt budžeta programmai "Māksla un literatūra" piešķirts par 50 000 latu mazāks finansējums, kas tiks panākts ar efektīvāku līdzekļu apguvi dažādu festivālu un citu kultūras pasākumu rīkošanā.

Lai mazinātu izdevumus, paredzēta Nacionālo bruņoto spēku (NBS) mācību korpusa renovācijas darbu pabeigšanas atlikšana. Tas šogad un nākamgad ļaus ietaupīt 107 558 latus.

Paredzēts arī finansējuma samazinājums NBS uzturēšanai plānotajiem izdevumiem precēm un pakalpojumiem 347 198 latu apmērā gan šogad, gan 2012.gadā.

Veicot nodarbināto skaita un atalgojuma samazināšanu valsts pārvaldē, šogad plānots ietaupīt 2,2 miljonus latu, bet nākamgad - 4,4 miljonus latu. Vairākas ministrijas gan ir atradušas alternatīvus izdevumu samazināšanas pasākumus.

Paredzēti arī konsolidācijas pasākumi 2012.gadā pašvaldību budžetos: iedzīvotāju ienākuma nodokļa proporcijas maiņa starp valsti un pašvaldībām, palielinot valsts daļu par 4%, kas dotu piecus miljonus latu.

Tāpat plānots papildus samazinājums dotācijai zaudējumu segšanai sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem par trim miljoniem latu gan šogad, gan 2012.gadā.

Valdībā akceptēts arī Tieslietu ministrijas alternatīvais priekšlikums par zvērinātu tiesu izpildītāju piedzīto naudas līdzekļu uzglabāšanu atsevišķā depozīta kontā Valsts kasē, tā rezultātā samazinot Valsts kases izdevumus valsts parāda apkalpošanai. Tas šogad dotu 150 000 latu, bet nākamgad 300 000 latu ietaupījumu. Tieslietu ministrijai šis pasākums jāsaskaņo ar aizdevējiem.

Jau ziņots, ka valdība otrdien nolēma atteikties no finansējuma samazinājuma budžeta vietām augstskolās, vienlaikus nolemjot par trīs miljoniem latu samazināt subsīdijas sabiedriskā transporta pārvadājumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas