Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Valsts institūcijām pretrunīga informācija par informācijas sistēmu drošības pārraugiem, tāda nebija arī VID

Nacionālā drošības padome (NDP) secinājusi, ka tikai pusei no visām valsts informācijas sistēmām ir drošības pārraugi. Padomes vadītājs Valsts prezidents Valdis Zatlers uzskata, ka datu noplūdē no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) vainojams tieši pats VID.

Savukārt Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) rīcībā nav informācijas par to, ka 50% valsts informācijas sistēmu ir drošības pārraugi.

«Veicot ikgadējo aptauju, esam decembrī un janvārī prasījuši visām valsts iestādēm informāciju par drošības pārraugiem. Aptuveni 50% uzņēmumu nav snieguši atbildi. Nevaram pateikt, vai šajos uzņēmumos pārraugi ir vai nav. Tāpēc šīm iestādēm lūdzām steidzami iesniegt informāciju, ko ceram apkopot divu nedēļu laikā, komentāru sniegsim marta vidū,» norādīja RAPLM komunikācijas nodaļas vadītāja Justīne Plūmiņa.

NDP nonākusi pie slēdziena, ka datu noplūde no VID bija iespējama, jo tagad nepastāv vienots valstisks regulējums un kontroles mehānisms par valsts informācijas sistēmām. Šobrīd ir 175 valsts informācijas sistēmas un tikai 50% no tām ir sistēmas drošības pārraugi. Arī VID ietvaros drošības sistēmas pārraugs nav bijis.

"Īstenībā neviens Valsts ieņēmumu dienestā nav atbildējis par to, vai vispār kāds skatās, vai datu sistēma ir drošībā vai nav. Tur nav tādas amatpersonas. Nav arī tāda informācijas tehnoloģiju cilvēka, kurš ar šo sistēmu ikdienā strādātu, rūpētos par šo datu drošību. Un tā jau ir vadības problēma," otrdien sarunā ar reģionālās preses žurnālistiem sacīja Zatlers, vēsta aģentūra BNS.

Tāpat Zatlers uzsvēra, ka deviņu gadu laikā, kopš VID noslēgts līgums ar datubāzes uzturētāju ["Exigen Services"], ne reizi nav novērtēta šīs kompānijas atbilstība šiem pienākumiem. "Tas liecina par VID vadības bezatbildību," pauda Valsts prezidents.

Sēdes laiikā  tika uzklausīti Ministru prezidenta Valda Dombrovska, finanšu ministra Eināra Repšes, Valsts ieņēmuma dienesta (VID) ģenerāldirektora p.i. Nellijas Jezdakovas, kā arī Valsts policijas priekšnieka Valda Voina un Drošības policijas priekšnieka Jāņa Reinika ziņojumi par informācijas noplūdi no VID Elektroniskās deklarēšanās sistēmas.

NDP locekļi pieņēma lēmumu, ka Ministru prezidenta vadībā tiks izveidota darba grupa, kas izstrādātu valsts informācijas sistēmu drošības pārvaldības mehānismu, kā arī veiktu dažādu valsts informācijas sistēmu optimizāciju.

Tāpat sēdes laikā NDP locekļi izskatīja iespēju Saeimai jau drīzākajā laikā pārņemt „Nacionālās informācijas tehnoloģiju drošības sistēmas likuma” virzīšanu ātrākai pieņemšanai parlamentā, kā arī aicināja Ministru kabinetu un Saeimu izskatīt iespējas veicināt IT speciālistu sagatavošanu nozarē.

(papildināta no 2.rindkopas)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas