Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

VID pārtrauc naudas atmazgātāju darbību, kas nodarījis 1,7 miljonu latu zaudējumus

Otrdien Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldes darbinieki pārtrauca krāpnieku un naudas "atmazgātāju" grupējuma darbību, kas nodarījis valsts budžetam zaudējumus 1,7 miljonu apmērā, portālu Diena.lv informēja VID pārstāvji.

Grupējums bija izveidojis uzņēmumu ķēdi, ar kuras palīdzību, viltojot dokumentus, sniedza saviem klientiem "pakalpojumu" - samazināja nodokļos maksājamās summas un "atmazgāja" naudu, skaidroja VID.

Kriminālpocesa ietvaros veiktas 25 kratīšanas, tai skaitā iesaistīto personu dzīves vietās, uzņēmumu ķēdē iesaistīto uzņēmumu birojos, grupējuma klientu birojos un automašīnās Rīgā un Rīgas rajonā. Kratīšanu laikā likumsargi atrada un izņēma svarīgus noziedzīgo darbību apliecinošus pierādījumus, tas ir, zīmogus, banku kodu kalkulatorus, dokumentus, kā arī skaidru naudu gandrīz 13 000 latu vērtībā.

Kratīšanu laikā izmeklētāji atrada arī grāmatvedības dokumentus, kurus, kā iepriekš apgalvoja grupējumā iesaistītās personas VID auditoriem, kāds bija it kā nozadzis. Par šo inscenēto grāmatvedības dokumentu zādzību uzņēmuma pārstāvji bija vērsušies Valsts policijā, apgalvoja VID pārstāvji.

Patlaban aizturētas septiņas iesaistītās personas. Viena no aizturētajām personām bija izsludināta Valsts policijas meklēšanā.

Organizētās noziedzības grupējums, iespējams, nodarbojās ne tikai ar naudas "atmazgāšanu" un palīdzēja shēmas klientiem izvairīties no nodokļu maksāšanas, bet arī viltoja dokumentus un zīmogus, un tos izmantoja sekmīgākai likumpārkāpumu izdarīšanai.

Pēc sākotnējām aplēsēm uzņēmumu ķēdi veidoja 30 uzņēmumi, tai skaitā, lai apgrūtinātu noziegumu atklāšanu, ārvalstīs un ārzonās reģistrēti. Ķēdē iesaistītie fiktīvie un reāli strādājošie uzņēmumi nodarbojās ar dārzeņu un lauksaimniecības produktu, apģērbu un apavu, datortehnikas un celtniecības materiālu tirdzniecību, telpu un teritoriju iznomāšanu, kā arī dažādu transporta un citu pakalpojumu sniegšanu.

Grupējuma sniegtos "pakalpojumus" izmantoja vismaz 20 negodprātīgi uzņēmumi, kuri arī darbojas iepriekšminētajās nozarēs. Aprēķini liecina par to, ka krāpnieki valsts budžetam pērnā un šī gada laikā ir nodarījuši kaitējumu 1,7 miljonu latu apmērā nenomaksātu nodokļu veidā.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā, sadarbojoties ar Lietuvas tiesībsargājošām iestādēm, noziedzīgajā grupējumā iesaistītam Latvijas uzņēmumam kādā Lietuvas kredītiestādē jau apturēti naudas līdzekļi 58 500 latu vērtībā.

Latvijas kredītiestādēm nosūtīti kopumā 18 pieprasījumi par naudas līdzekļu apturēšanu noziedzīgajā shēmā iesaistīto uzņēmumu kontos, taču precīzs apturēto naudas līdzekļu apjoms pagaidām nav zināms, jo vēl nav saņemta visa nepieciešamā informācija no kredītiestādēm.





Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas