Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Visockis izaicina Bičevski uz derībām par PVN grāmatām

Uzzinot, ka LR Finanšu ministrija (FM) atkal plāno palielināt pievienotās vērtības nodokli grāmatām, apgāda “Jumava” prezidents Juris Visockis publiski aicina Finanšu ministrijas atbildīgajiem darbiniekiem uzņemties personisku atbildību par šāda lēmuma sekām, kā arī izaicina ministrijas valsts sekretāru Mārtiņu Bičevski slēgt derības.

“Ir dzirdēts, ka, palielinot PVN, Finanšu ministrija plāno ieņemt 3,5 miljonus latu. Kā praktiķis uzskatu citādi, ka patiesībā valsts katru gadu zaudēs vismaz 1 miljonu. Savu aprēķinu balstu ne tikai uz ieņemtajiem nodokļiem, bet arī uz zaudējumiem nozarei. Kuram taisnība, to laiks rādīs. Vissliktākais šajā situācijā, ka viena puse – grāmatnieki – riskē ar visu, bet otra – FM, ne ar ko,” stāsta J. Visockis.

"Dienai" J. Visockis atklāja, ka šo derību pamatmērķis ir akcentēt, to, ja tiks paaugstināts PVN grāmatām, tad neviens no šā lēmuma atbalstītājiem neuzņemsies personiski atbildību, ja grāmatniekiem būs pamatīgi zaudējumi un atmaksās tos. "Kārtējie virtuālie cipari, kas sagrauj grāmatu tirgu," skaidro J.Visockis.

Piedāvājot derības, J. Visockis aicina Finanšu ministrijas valsts sekretāru M. Bičevski, kā arī citus ierēdņus, kuri līdzdarbojušies šāda lēmuma izstrādāšanā, no saviem līdzekļiem kompensēt to summu, kura kā PVN netiks iekasēta no grāmatniekiem, kā arī to summu, par kādu būs samazinājušies citi grāmatnieku maksātie nodokļi. Savukārt, ja valsts iekasēs virs puses plānoto ieņēmumu, tad Juris Visockis ir gatavs izmaksāt starpību (to summu, kas būs virs 1,7 miljoniem) ar nosacījumu, ka grāmatu nozare saglabā šā gada “ciparus” (nosaukumu skaitu, izdevēju un tirgotāju šā gada rādītājus).

Apgāda “Jumava” prezidents prognozē, ka, palielinot PVN likmi, grāmatu nozare nespēs saglabāt līdzšinējos radītājus.

J. Visockis atgādina, ka no 2009. gada 1. janvāra līdz tā paša gada 1. augustam jau reiz PVN tika palielināts no 5% līdz 21%, taču tika pārskatīts, jo 2009. gada “cipari” un iekasētie nodokļi parādīja, ka palielinātā PVN likme grāmatām ir nepareiza.

J. Visockis arī akcentē, ka publiski vairums politiķu PVN īslaicīgo palielināšanu novērtējuši kā nepārdomātu lēmumu. Zīmīgi, ka arī pašlaik nevar atrast nevienu politisko spēku, kurš atbalstītu PVN palielināšanu. “Grāmatu nozares pārstāvji ir pacietīgi skaidrojuši sabiedrībai PVN lēciena negatīvās sekas, ir sniegti fakti, ka šāda ekonomiskā politika ir bezjēdzīga, jo no iznīcinātas nozares arī nodokļus iegūt nevar. Nav jau tā, ka grāmatnieki nesaprot budžeta vajadzības, taču viss liecina, ka, palielinot PVN, valsts iekasē mazāk,” stāsta Juris Visockis.

Jau vēstīts, ka Latvijas Grāmatnieku ģildes rīkojā akcijā "Pret PVN paaugstināšanu grāmatām" savu atbalstu ar parakstu apliecināja 42 182 Latvijas iedzīvotāji.

"Patlaban dati vēl tiek apkopoti un drīzumā tiks iesniegti Ministru kabinetā," pavēstīja Latvijas Grāmatnieku ģildes pārstāvis.

M. Bičevskis atteicās sniegt komentārus, jo pašlaik atrodas komandējumā ārpus Latvijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas