Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

VM sagatavota koncepcija obligātās veselības apdrošināšanas ieviešanai

Viņš paskaidroja, ka premjera iepriekš paustā nostādne, ka veselība būs viena no nozarēm, uz ko neattieksies lineārs 40% samazinājums, nozīmē, ka kopumā budžets 2009.gada otrajā pusē būtu samazināts tikai par 15 miljoniem latu - no 84 līdz 69 miljoniem latu. Taču šāds samazinājums tik un tā būtu par mazu, lai iekļautos VM pieļaujamajos rāmjos - 25 miljonu latu samazinājums pusgadam. Līdz ar to valstī vajadzētu ieviest obligāto veselības apdrošināšanu.
Veselības ministrija (VM) budžeta samazināšanas gadījumā prasītajā apmērā būtu gatava ieviest obligātās medicīniskās apdrošināšanas plānu, kas attiektos uz visiem valsts iedzīvotājiem, izņemot bērnus, sarunā ar aģentūru BNS atzina veselības ministrs Ivars Eglītis (Tautas partija).

Šādā gadījumā viens no variantiem būtu ieviest obligāto maksājumu par medicīnas pakalpojumiem gan strādājošajiem, gan pensionāriem, lai aizpildītu valdības prasīto budžeta samazinājumu. Šādā gadījumā katram valsts iedzīvotājam, izņemot bērnus, mēnesī vajadzētu maksāt aptuveni četrus latus jeb 50 latu gadā.

Eglītis gan uzsvēra, ka sīkāk par šo ideju runāt negribētu, ņemot vērā, cik sociāli jutīgs ir šis jautājums. Turklāt viņš aizvien cer, ka valdība un Saeima atzīs, ka veselības budžeta samazināšana prasītajā apmērā - par trešdaļu jeb 168 miljoniem latu gadā - nav iespējama.

Tomēr, paredzot pretējo, VM ierēdņiem tika uzdots "bezkaislīgi, bet ar veselo saprātu izrēķināt, ko var griezt, lai pacienti nemirst un ir nodrošinātas pamatvajadzības veselības lauciņā," pauda Eglītis, norādot, ka samazinājumi nevar skart neatliekamo medicīnisko palīdzību, bērnu ārstēšanu, onkoloģiju, psihiatriju, ģimenes ārstu praksi un citus pakalpojumus.

Taču pat tad, ja budžeta grozījumi ar Saeimas lēmumu stātos spēkā, no 1.jūlija apdrošināšanas sistēmu nebūtu iespējams ieviest, tas būtu iespējams, ātrākais, no 2010.gada 1.janvāra. Taču jau ir apspriests variants par pārejas laiku līdz 1.janvārim, kurā ieviest obligāto maksājumu veselības nozarei.

"Tas varētu būt risinājums," sacīja Eglītis, gan paužot lielas bažas, vai sabiedrība šajos ekonomiskajos apstākļos spēs vēl papildus maksāt.

Ministrs arī pastāstīja, ka budžeta samazinājums esošajā apmērā nozīmētu, piemēram, to, ka Rīgas Stradiņa universitātē uzņemamo studentu skaitu vajadzētu samazināt par 90%, bet Valsts asinsdonoru centram tam nozīmētu, ka 29 tūkstoši slimnieku paliktu bez asins preparātiem.

Jau vēstīts, ka sākotnēji Eglītis bijis neizpratnē par finanšu ministra Einara Repšes ("Jaunais laiks") pieļāvumu par obligātās veselības apdrošināšanas ieviešanu un norādīja, ka pašreizējā situācijā Latvija to nevar atļauties.

Vēlāk ministrs gan minēja, ka varētu samazināt izdevumus, ja vien, ieviešot obligāto veselības apdrošināšanu, tiktu radīts aizsardzības mehānisms tiem cilvēkiem, kuri nevar atļauties nopirkt medicīnas pakalpojumus. Līdz ar to šo maksājumu veikšanā būtu jāiesaista pēc iespējas vairāk maksātspējīgu strādājošo iedzīvotāju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas