Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

VM skaidro - vai ātro palīdzību saukt mājas dzemdību laikā?

Pēc Veselības inspekcijas atzinuma par gadījumu, kad mājdzemdībās nomiris bērniņš, vienlaikus aktualizējies arī jautājums par ātrās palīdzības izsaukšanu šādās situācijās.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) īpašā paziņojumā, kas izplatīts pēc tam, kad Veselības inspekcija pabeigusi izmeklēt gadījumu par bērna nomiršanu mājas dzemdību laikā, uzsver -  ka dzemdības ir viens no tiem normatīvajos aktos paredzētajiem gadījumiem, kad ir saucama NMP mediķu brigāde, kas bez maksas sniegs nepieciešamo palīdzību un nogādās dzemdētāju tuvākajā slimnīcā, kurā ir dzemdību nodaļa.

Ātrā palīdzība ir jāsauc arī gadījumos, kad radušies pēkšņi sarežģījumi grūtniecības laikā – šādās situācijās, ja būs nepieciešams, NMP dienesta mediķi grūtnieci nogādās slimnīcā. Maksa par šādiem izsaukumiem un sniegto palīdzību netiek iekasēta.

NMP dienesta mediķi aicina topošās māmiņas grūtniecības laikā uzturēt pēc iespējas ciešāku kontaktu ar grūtniecību uzraugošo ārstu vai vecmāti, lai vajadzības gadījumā varētu telefoniski konsultēties un lūgt padomu, kā rīkoties, ja rodas kādi jautājumi saistībā ar topošā mazuļa un grūtnieces veselību un drošību, jo īpaši, ja tuvojas dzemdību termiņš vai grūtniecība norit ar sarežģījumiem. Aicinām nekavējoties saukt ātro palīdzību, ja grūtniecības laikā pēkšņi sākas stipras, velkošas sāpes vēdera lejasdaļā, asiņošana vai jebkādas citas pēkšņas veselības problēmas, kas tiešā veidā nav saistītas ar grūtniecību, aicina ātrās palīdzības dienests. Tāpat grūtnieces tuvinieku ģimene aicināta nevilcinoties izsaukt ātro palīdzību, ja to iesaka grūtniecību uzraugošais speciālists.

Laikraksts Diena jau rakstījis par kādu sievieti, kura  savu bērniņu zaudēja šī gada pavasarī mājdzemdībās, kuras sākās 39. grūtniecības nedēļā ar asiņošanu, kas, kā vēlāk tika konstatēts, vēstīja par placentas priekšlaicīgu atdalīšanos. Valdības noteikumi par plānotu ārpusstacionāra dzemdību palīdzības sniegšanu nepārprotami norāda, ka asiņošana no dzemdību ceļiem ir iemesls, lai sievieti pārvestu uz slimnīcu. Taču Ieva pati neizsauca ātro palīdzību, paļaujoties uz vecmāti. Kad vecmāte Dina Ceple pie dzemdētājas ieradās trīs stundas pēc dzemdību sākuma, viņa gan izsauca ātrās palīdzības mediķus, taču slimnīcā Ieva uzzināja – viņas meitiņa jau ir mirusi.

Šis ir trešais gadījums, kad D. Ceples profesionālā darbība tika izvērtēta Veselības inspekcijā. Iepriekšējos divos gadījumos 2009. gadā pārkāpumi netika atrasti. Šoreiz vecmātei piemērota administratīvā atbildība – 50 latu liels naudas sods.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kad saukt ātro palīdzību:

Pēkšņa saslimšana, trauma, nelaimes gadījums.

Pēkšņi sirdsdarbības traucējumi, sāpes sirds apvidū, auksti sviedri, samaņas zudums.

Pēkšņs elpas trūkums, smakšanas lēkmes vai aizdusa.

Pēkšņas sāpes rokās vai kājās, roku vai kāju aukstums, bālums.

Pēkšņas sāpes vēderā, saindēšanās, vemšana, intensīva caureja.

Pēkšņi apziņas traucējumi, krampji, ģībonis, galvas vai muguras sāpes, jušanas vai kustību traucējumi.

Pēkšņi psihiskās darbības traucējumi, kuriem raksturīga agresīva rīcība vai pašnāvības mēģinājums.

Pēkšņas sāpes jostas un krustu apvidū vai urinācijas traucējumi.

Dzīvībai bīstama jebkuras izcelsmes asiņošana un alerģiskas reakcijas.

Dzemdētājas nogādāšanai uz dzemdību nodaļu.

Avots: NMPD


Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas