Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

WikiLeaks: Adamkus sūdzējies, ka Vīķe-Freiberga sašūpojusi Baltijas valstu vienotību

Lietuvas prezidents Valds Adamkus privātā sarunā ASV vēstniekam Lietuvā Stīvenam Malam sūdzējies, ka toreizējā Latvijas prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, piekrītot 2005.gada 9.maijā doties uz Maskavu, sašūpojusi Baltijas valstu vienotību, liecina WikiLeaks rīcībā esoša informācija.

Interneta vietnes WikiLeaks īpašumā nonākusi kāds ASV vēstnieka Viļņā sūtītais ziņojums, kuru Mals sūtījis visu triju ASV vēstniecību Baltijā vārdā.

Mals atzinis, ka privātā sarunā ar viņu toreizējais Lietuvas prezidents ir sūdzējies, ka Vīķe-Freiberga, piekrītot 9.maijā doties uz Maskavu, "ir sašūpojusi Baltijas valstu vienotību un mēģina Latviju izvirzīt par Baltijas valstu līderi". Tādēļ arī Lietuva sākusi rupju kampaņu, lai gaidāmās ASV prezidenta Džordža Buša un Baltijas valstu prezidentu tikšanās vietu pārceltu no Rīgas uz Tallinu, tādējādi izvairoties no iespaida radīšanas, ka ASV atbalsta Latvijas pieeju Krievijai, sacīts ziņojumā.

ASV vēstnieki Baltijas valstīs pirms 2005.gada maijā gaidāmās toreizējā ASV prezidenta Džordža Buša vizītes Rīgā un tikšanās ar visu trīs Baltijas valstu prezidentiem aicinājuši Bušu izmantot lielisko iespēju "stiprināt savienību ar Amerikas labākajiem draugiem Eiropā un uzlabot viņu nobružāto vienotību, lai veicinātu ASV intereses".

Vēstnieki uzsvēruši, ka Bušam ir jācenšas samazināt saspīlējumu, kas radies trīs Baltijas valstu starpā saistībā ar 9.maija pasākumu apmeklēšanu Maskavā, kā arī Igaunijas, Latvijas un Lietuvas attiecībās ar Krieviju. Buša tikšanās ar visiem trim prezidentiem "nevarēja notikt piemērotākā laikā", ASV vēstnieku visās trīs Baltijas valstīs vārdā rakstījis Mals.

Vēstnieki ieteikuši Bušam "uzsvērt cieņu un atbalstu katram no trim lēmumiem, kas it kā atbilst katras valsts interesēm". Tomēr viņi aicina Bušu neaizmirst atgādināt, ka NATO vienmēr atbalstīs Baltijas valstis attiecībās ar Krieviju, ka valstīm ir jāturpina progress etnisko minoritāšu tiesību ievērošanā, ka Baltijas valstīm jāapsver visatbilstošākā reakcija uz Krievijas politisko nepastāvību un provokācijām, kā arī ieteica Bušam paslavēt visas trīs Baltijas valstis par konstruktīvo politiski militāro

Jau ziņots, ka Bušs ar toreizējiem Latvijas prezidenti Vairu-Vīķi-Freibergu, Lietuvas prezidentu Valdu Adamku un Igaunijas prezidentu Arnoldu Rītelu Rīgā tikās 2005.gada 7.maijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas