Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Zālīte: Tauta nav iegrimusi apātijā un bezcerībā

Lielā iedzīvotāju aktivitāte referendumā par 10.Saeimas atlaišanu rada prieku un ļauj secināt, ka tauta nav iegrimusi apātijā un bezcerībā, aģentūrai BNS sacīja dzejniece un dramaturģe Māra Zālīte. “Tā ir laba zīme - sabiedrība pieprasa pārmaiņas un tām ir jānotiek,” viņa teica.Referenduma rezultāts Zālīti nav pārsteidzis, jo, viņasprāt, situācija šajā gadījumā ir ļoti skaidra un to precīzi definējis arī bijušais Valsts prezidents Valdis Zatlers, kurš pirms diviem mēnešiem ierosināja Saeimas atlaišanu.

“Ne tikai viņa runa vien to izraisīja, jo sabiedrībā jau bija protesta noskaņojums. Referendumā mēs to statistiski pierādījām,” viņa teica.Zālīte gan atzina, ka vienmēr ir vieglāk balsot pret kaut ko un paust protestu, tādēļ nākotnē sabiedrības iesaistē daudz kas būs atkarīgs no līderiem un tā, vai partijām būs sabiedrībai pieņemami piedāvājumi un “tie neatgādinās iepriekšējos vecos, nodrāztos priekšvēlēšanu saukļus un trikus”.“Ja partijas nāks ar nopietniem piedāvājumiem, tad pret tām arī nopietni attieksies. Tautas aktivitāte būs atkarīga tieši no tā,” uzsvēra dramaturģe.Nākamajā Saeimā viņa labprāt valdošajā koalīcijā redzētu Zatlera Reformu partiju un “Vienotību”, “ja tā beidzot varēs atrisināt iekšējās problēmas un tiešām būs vienota”.“Tas ir tas spēks, kas varētu īstenot reformas,” viņa teica.Trešais koalīcijas partneris varētu būt Nacionālā apvienība, kuru Zālīte aicināja nenovērtēt par zemu. “Sabiedrībā ir ļoti aktuāli nacionālās identitātes jautājumi, tautas īpatnību, kultūras un valodas saglabāšana globalizācijas apstākļos. Nacionālā apvienība šīs idejas pārstāv, tai ir sava niša,” sprieda Zālīte. Viņa arī neuzskata, ka šī partija būtu radikāla, drīzāk tas esot zīmogs, ar ko konkurenti var labi spekulēt.Savukārt attiecībā uz jaundibināto Zatlera Reformu partiju (ZRP) Zālīte pauda nožēlu, ka vairāki iepriekš presē minētie iespējamie jaunās partijas kandidāti, tostarp Inguna Sudraba, Jānis Maizītis, Andris Guļāns, tomēr līdz šim "nav bijuši pietiekami drosmīgi, lai tajā ietu”.Viņa gan izteica cerību, ka laika gaitā ZRP vēl pievienosies kādi sabiedrībā pazīstami cilvēki. “Vēl ir viegla neticība, kas ir labi saprotama. Smagsvari varbūt pievienosies pakāpeniski, redzot, ka partija tiešām ir dzīvotspējīga,” sprieda Zālīte.Viņai pašai neviens neesot izteicis tiešu piedāvājumu iesaistīties ne ZRP, ne arī kādā citā politiskā spēkā. “Es jau esmu pasteigusies iepriekš formulēt savu bezpartejiskumu. Uzskatu, ka radošam cilvēkam ir citi veidi, kā viņš var savai valstij kalpot un palīdzēt, esot ārpus partijas,” norādīja Zālīte.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas