Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Zatlers: ticība un mīlestība vajadzīga arī valstij

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
Ainis
A
Vēsturi par Tālivaldi u.c. valdniekiem, diemžēl, nerakstīja paši latvieši, bet baznīcas kalpi (tas pats Indriķis, uz kura rakstiem parasti liek atsauces), kas atainoja esošo no sava redzes viedokļa, sev vēlamā gaismā. To nu pieaugušam cilvēkam tomēr vajadzētu saprast.
Anna
A
...riti nāk vēl no tiem laikiem, kad nekāda veida reliģijas te nebija. ----------------------------------------- Pats neredzi pretrunu savā apgalvojumā? Kā var būt riti, ja nav reliģijas? Un reliģijas pastāvējušas vienmēr no cilvēces pirmsākumiem, cik nu tālu to ir izpētījusi zinātne. Bet Brastiņa dievturība ir mākslīgs veidojums, ko ļoti nosacīti var uzskatīt par neopagānisma "reliģiju". Drīzāk tā ir folkloras draugu biedrība ar brīvi interpretētām pseidotradīcijām. Pavisam cita lieta - katoļticīgie suiti. Viņu tradīcijas tiešām pārmantotas un saglabātas autentiskā veidā bez pārtraukumiem. Tas process gan nav sācies "krustnešu laikos", bet jau pēc reformācijas, kad kāda Kurzemes hercogistes muižnieka atgriešanās atpakaļ pie katoļticības ietekmēja vesela novada vēsturi un izolētības apstākļos līdz mūsdienām saglabāja daudz ko no seno kuršu un lībiešu mantojuma, kas citur izzuda uz visiem laikiem.
Anna
A
Jā, virsaiši Tālivaldis, Lamekins un Visvaldis bija kristīti pareizticībā, kas letgaļu un sēļu ciltīs bija ienākusi no Polockas kņazistes, kuras vasaļi viņi bija. Pastudē vēsturi, iepazīsties ar senajām hronikām. Tas notika vēl pirms krustnešu iebrukuma. Vācu misionārs un pirmais šejienes bīskaps Meinards kristietībai vispirms sāka pievērst nekristītos lībiešus, saņemdams atļauju no Polockas kņaza. Tajā laikā jau bija notikusi Lielā Shizma, bet senās Krievzemes kņazistes tā vēl nebija īpaši ietekmējusi un tās uzturēja kontaktus un sadarbību ar Romas pāvestu.
Anna
A
Par tradicionālām sauc konfesijas, kas Latvijā apvieno skaitliski lielu iedzīvotāju daļu un kas šajā teritorijā pastāv ļoti sen. Romas katoļi un pareizticīgie šeit izplatījās jau pirms vairāk kā 800 gadiem. Luterāņi izveidojās no katoļiem pirms apm. 500 gadiem. Vecticībnieki šei patvērās no vajāšanām, ja nekļūdos, tad pirms 300 gadiem. Visjaunākā no tradicionālajām konfesijām ir baptisti, kuri izveidojās no luterāņiem 19. gadsimtā. Visi pārējie ir pārāk mazskaitlīgi vai arī ienākuši Latvijas teritorijā nesen, tāpēc neatbilst "tradicionālas konfesijas" statusam.
Ainis
A
Apskaužu tavu tipisko loģiku - "Pareizticība ir tradicionālā ... , jo tajā kristījušies bija jau senie Tālavas ... valdnieki ... " ;) Tipiska kristiešu demagoģija ;) Brastinš dievturību tikai nodefinēja, dokumentēja, ielika kaut kādos rāmjos, bet tautas dziesmas un riti nāk vēl no tiem laikiem, kad nekāda veida reliģijas te nebija. Neticu ka Tālivaldis u.c. valdnieki bija kristīti PT, jo tas būtu tas pats, kā pēkšņi apgraizīt vai uzlikt turbānu galvā mūsu pašu Valdim :))
Anna
A
Ainim Pareizticība ir tradicionālā konfesija, jo tajā kristījušies bija jau senie Tālavas un Jersikas valdnieki - Tālivaldis un Visvaldis. Dievturi ir jauna reliģija. To pagājušajā gadsimtā izveidoja Ernests Brastiņš. To nevar uzskatīt par autentisku seno baltu reliģiju. Karīnai Austrumu rita katoļi paši sevi dēvē par "pareizticīgajiem vienībā ar Romu". Prezidents jau savā apsveikumā nesauca konkrētās pareizticīgo Baznīcas vārdā. Starp citu, lielākā daļa pareizticīgo Baznīcu svētkus svin pēc Jaunā Juliāna (Novojulianskij) kalendāra, kas sakrīt ar Gregora kalendāru.
Ainis
A
PT tradicionāla tā kļuvusi tikai ar laiku un varu. Ļaunu iekarotāja varu. Tieši tāpat kā kristieši. Un to nedrīkst pārvērst saldos vārdos par mīlestību ;/ Pirmie šajā zemē bija dievturi, un pārējie ir tikai ienācēji - tā tas bija un tā būs!
Karīna
K
Un kāpēc aizmirsa Austrumu rita katoļus? Tiesa gan, viņu skaits Latvijā ir tikai daži tūkstoši, bet viņi arī svin svētkus pēc Jūlija kalendāra.
Lelle
L
Es nerunāju par neiecietību pret konfesijām! Es runāju par to, ka valsts prezidenta pienākums ir apsveikt tautu svētkos, bet pareizticīgo Ziemassvētki nav oficiāli svētki!!! Tad jau viņam vajaga sveikt arī musulmaņus ramadanā, ebrejus viņu svināmdienās, te mums vēl ir arī budisti un krišnisti... ah, skāde, Ļedjajevu piemirsu!!! Tur ir tas suns norakts!
loms
l
Es ar gribu novēlēt atbalstīt un cienīt savus tautiešus, BAT NE ŠO VALSTI. Lai sāktu cienīt valsti tās pārvaldei ir jāsāk cienīt tauta.
ZET
Z
Man pie pakaļas ko šai valstij vajag! Un tas ārsts, kurš ir iedomājies ka var pamācīt citus ar valstiskām domām, labāk lai dur atpakaļ uz traumām.
kika
k
Paldies par svecieniem arī vecticībniekiem!!!!.Tos jau parasti aizmirst..
Bo
B
Es esmu nevis pret kādu konfesiju, bet pret melīgu statistiku. Nevar pie mums būt 300.000 PT.
Paija
P
Valsts - tie ir dzīvi cilvēki - ierēdņi un politiķi. Vai tautai ir ticība un mīlestība viņiem?
lauķe
l
Diemžēl pareizticība ir cieši saaugusi ar politiku! Smiekli nāk skatoties kā lielās kaimiņvalsts vecie čekas bosi kļuvuši par dedzīgiem īstenās ticības praktizētājiem!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas