Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 3. jūlijs
Verita, Everita, Benita, Emerita

Zatlers var palikt viens ar Saskaņu

Zatlera Reformu partijas valdes lēmums veidot koalīciju ar Saskaņas centru, ko tā pieņēma naktī no piektdienas uz sestdienu, nākamajā rītā pārsteidzot arī no ZRP ievēlētos Saeimas deputātus, ir nostādījis grūtā situācijā tuvāko partneri Vienotību. ZRP atbalsta Valdi Dombrovski kā nākamo valdības vadītāju, un pret viņu neiebilst arī Saskaņas centrs.

Vienotība nav gatava mainīt savu nostāju un par labāku uzskata sadarbību ar ZRP un Nacionālo apvienību Visu Latvijai!-TB/LNNK, kam kopā būtu 56 balsis. Vēlēšanu rezultāti dodot iespēju izveidot valdību no politiskajiem spēkiem, kuriem ir tuvas vienas un tās pašas vērtības un kuri uzskata, ka «Latvijas nākotne ir meklējama Eiropas ziemeļu virzienā, nevis Latvijas austrumos».

ZRP paziņojumu var uztvert arī kā spiedienu uz Vienotību, atbalstot tās premjeru. Ja Vienotība ieietu šādā valdībā, tā tajā būtu mazākais koalīcijas partneris, kuram nav nekādas ietekmes, jo ZRP un SC divatā ir vairākums Saeimā - 53 balsis. Tajā pašā laikā V. Dombrovskim būtu jāuzņemas atbildība par šīs koalīcijas darbību, kurā nevienam no partneriem nav iepriekšējas valdības darba pieredzes, kā arī - par izvēli sadarboties ar Saskaņas centru.

To Dienai atzina arī viens no Vienotības sarunu vedējiem Edvards Smiltēns: «Šādā koalīcijā Vienotības iespējas ir limitētas, un Valdis Dombrovskis var atdurties pret nepatīkamām situācijām.»

Vienotība vēl cer uz visu deputātu kopsēdi, kurai ZRP gan nav piekritusi, aizbildinoties ar laika trūkumu. Tuvākajā laikā jaunie deputāti nāks iepazīties ar Saeimas namu, un tad, visticamāk, šāda sēde būs iespējama.

Vairāki Vienotības pārstāvji jau ir pieļāvuši, ka partija var palikt opozīcijā, un tad valdību veidotu ZRP un SC.

SC līderis Jānis Urbanovičs Dienai atzinīgi vērtēja ZRP izšķiršanos, noraidot partijai iepriekš izteiktos Vienotības līderu pārmetumus par ideoloģisko neprognozējamību. Viņš skaidroja, ka SC ir demonstrējis gatavību meklēt kompromisus, tā ideoloģija ir «kopdarbība un dialoga meklējumi, lai kopā varētu strādāt valstij».

Uz jautājumu, kā SC atbrīvosies no kopdarbības, kas partijai izveidojās 10. Saeimā ar tā dēvētajām oligarhu partijām, J. Urbanovičs sacīja: «Viņi [Vienotība] mēģina citam piedēvēt kaiti, ar ko sirgst paši.» ZZS tagad vadīto Satiksmes ministriju SC varētu pārņemt vien tāpēc, ka «mums ir iestrādes un mēs zinām, kā pārvaldīt šo nozari».

Vienotība paziņojumā skaidro, ka sadarbība ar Saskaņas centru tai nav pieņemama «ideoloģisku, nevis etnisku apsvērumu dēļ», kā norādīja partijas līdere Solvita Āboltiņa. Viņa uzskata, ka nacionālas valsts ideja nav pakļaujama riskam, kas ir vēsturisks un valsts pamata jautājums - mērķim ir jābūt nacionālai Eiropas valstij. Zatlera Reformu partijas valde savu lēmumu pamato ar nepieciešamību dot iespēju visiem Latvijas pilsoņiem piedalīties valsts pārvaldīšanā un uzņemties atbildību par Latvijas nākotni. Viens no ZRP uzstādījumiem esot pārtraukt sabiedrības naida un nesaskaņu vairošanu. Medijiem, kas sestdien bija intervējuši ZRP līderi Valdi Zatleru, uz jautājumu par SC balsojumiem kopā ar oligarhu partijām viņš atbildējis: «Ja skatīsimies pagātnē, atradīsim daudz muļķīgu balsojumu arī citām partijām.»

Vienotībā un ZRP ir atšķirīga lēmumu pieņemšanas kārtība, par ko liecina ne tikai tas, ka, sākoties ZRP sēdei, visiem bija jānodod savi mobilie telefoni - to parādīja LTV Panorāma.

ZRP valdes sēdē nepiedalījās Saeimas deputāti, no kuriem daļa sestdien bija apmulsuši par naktī notikušo un vairījās to komentēt, jo viņiem tuvāks sabiedrotais šķitusi VL-TB/LNNK. Ziņu aģentūra BNS sestdien aptaujāja ZRP jaunos deputātus, un vismaz puse bijusi tādos ieskatos.

Svētdien Dienai vairāki ZRP deputāti atzina, ka viņiem nav pietiekamas informācijas, lai komentētu valdes lēmumu, bet daži jau bija mainījuši viedokli par labu Saskaņas centram. Neoficiāla informācija liecina, ka partijas līderis esot personīgi deputātiem skaidrojis valdes lēmumu. Vienotības valdes sēdē piedalījās arī tagadējie un jaunie Saeimas deputāti, kas uzstājās cits pēc cita, un kopīgais viedoklis veidojās, summējot katra atsevišķa politiķa domas. Mazākumā palikušie, piemēram, Edgars Jaunups, kurš pieļāva sadarbību ar SC, respektē vairākuma domas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piedāvā samazināt slimības lapu kompensācijas

Turpinoties diskusijām par darbnespējas lapu apmaksas izmaiņām, Ekonomikas ministrija (EM) rosina samazināt darbnespējas lapu kompensācijas, turklāt šādai diskusijai ir gatava arī Labklājības...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas