Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Zēna sirdi BKUS operē viens no labākajiem ārstiem pasaulē

Tā ir pilnīgi jauna lapaspuse. Ar iepriekšējām divām operācijām apliecinājām to, ko visa pasaule jau zina, taču Andersons mums parādīja savu - labāko pieeju Rosa operācijai. Tā saka Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Bērnu kardioloģijas un kardioķirurģijas klīnikas vadītājs, profesors Aris Lācis par sava kolēģa profesora Deivida Roberta Andersona, kurš strādā Londonā vienā no pasaules vadošajām klīnikām bērnu kardioloģijā un kardioķirurģijā, paveikto, operējot BKUS četrgadīgu zēnu, kurš sirgst ar retu un smagu sirdskaiti.

D.R.Andersons un viņa komanda šo operāciju veica bez kādas atlīdzības. Mediķi varēja klātienē mācīties šo metodi. Puisēns vēl atrodas intensīvās terapijas nodaļā, taču viņš jūtas labi, un sestdien jau viņš skatījās mīļāko multfilmu _Vāģi_.

Zēns sirgst ar iedzimtu sirds slimību - kritisku aortas vārstuļa stenozi. «Aortas vārstulis ir nederīgs, jo ir sašaurināts un nelaiž caur tik daudz asinis, cik vajadzīgs. Turklāt vārstuļa viru deformācijas dēļ tas pilnībā nenoslēdzas,» paskaidro A.Lācis. Puisēns arī ir par mazu, lai viņam varētu pielietot mehāniska vārstuļa implantāciju, piebilst kardioloģe Elīna Teivāne. Šī uzreiz pēc dzimšanas atklātā sirds slimība var draudēt arī ar pēkšņu nāvi.

Iepriekš atsevišķos gadījumos izmantota balondilatācija, kas nozīmē vārstuļa ieplešanu, taču šajā gadījumā to nevarēja piemērot. Palīdzēt var Rosa operācija, nosaukta par godu tās autoram, ķirurgam Donaldam Rosam. Tādas BKUS veiktas tikai divreiz - pirmoreiz sadarbībā ar Lietuvas kolēģiem, otrreiz - ar Itālijas. «Tā ir atvērtas sirds operācija, kuras laikā tika nomainīts aortas vārstulis ar paša bērna plaušu artērijas stumbra daļiņu, kopā ar vārstuli,» stāsta A.Lācis. Tiesa, D.R.Andersons, izmantoja savu pieeju šai operācijai, kas ir mūsdienīgāka un saudzīgāka. Jaunā tehnoloģija neparedz koronāro artēriju atiešanas vietu izgriešanu no aortas sienas, kas saglabā paša bērna koronāro asinsvadu un «jaunās aortas» augšanas iespējas, kā arī izslēdz plaušu artērijas pamatnes paplašināšanās. Tas ievērojami attālina nepieciešamību pēc atkārtotām sirds operācijām. D.R.Andersons arī izņemtās plaušu artērijas vietā nelika sintētikas materiālu vai lopu venozo asinsvadu, bet gan cilvēka materiālu no īpašas Eiropas bankas.

D.R.Andersons Dienai saka - viņam lielāko gandarījumu sniedza tas, ka «jūsu ārsti rūpējas, ka viņi ir aizrautīgi, un, ka viņi grib veikt savu darbu labāk - gatavi mācīties un uzlabot savas prasmes».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiķi aizvien nevar iziet no savas orbītas

Par valsts uzdevumiem ekonomikas sekmēšanā un joprojām milzīgo birokrātijas slogu Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidentu Aigaru Rostovski.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas