Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Zinātnieku vidū atkal bažas par eksakto nozaru interešu lobēšanu

Latvijas Zinātnes padomes (LZP) fundamentālo un lietišķo pētījumu projektu konkursa mainītie noteikumi liedz turpināt saņemt finansējumu lielai daļai projektu, kuru summas ir mazākas par 10 000 latu humanitārajās zinātnēs un 13 000 latu eksaktajās zinātnēs. Skaidrojumu, ka šis nolikumā ierakstītais limits attiecas ne vien uz jaunajiem, bet arī iesāktajiem projektiem, LZP izplatīja 28.

oktobrī, bet pieteikumi jāiesniedz līdz šodienas pēcpusdienai. LZP priekšsēdētājs Elmārs Grēns gan norāda, ka jaunā kārtība bijusi zināma jau kopš pavasara un nezinātāji nav uzmanīgi lasījuši pārstrādāto nolikumu.

Daļa zinātnieku jau laikus bija informēti par jaunajiem noteikumiem, daļa - ne. Pieeja it kā ir pareiza, jo par mazu naudu neko lielu nevar izdarīt, taču realitāte ir tā, ka dabas zinātnēs un inženierzinātnēs, kas ir materiālietilpīgākas, daudz mazāk projektu ir zem noteiktā limita,» uzskata Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes (LU SZF) Komunikācijas studiju nodaļas vadītāja Inta Brikše, kuras vadītajam pētījumam par vēlēšanu kampaņām šogad bija piešķirti 3000 latu. Komunikāciju zinātnē kopumā ir tikai trīs projekti, kuriem kopā piešķirtā summa ir mazāka par noteiktajiem 10 000 latu. Risinājums projektu konsolidācijai tomēr esot atrasts.

E.Grēns kategoriski noraida runas par «savējo», proti, eksakto zinātņu projektu lobēšanu. «Projekti var apvienoties tematiski un institucionāli. Nav normāla tāda sadrumstalotība, kāda bija. Būs vienkāršāka projektu rakstīšana, arī samaksa. Ja izrādīsies, ka attiecīgajā nozarē nav ar ko apvienoties, kā tas ir arhitektūrā, LZP nebūs kokaina un atradīs risinājumu,» uzsver E.Grēns un norāda, ka arī humanitāro zinātņu pārstāvji īsteno lielus projektus un būtu tikai labi, ja to būtu vairāk. Viņš pauda gandarījumu, ka LZP grantu finansējums 2010.gadam nemainīsies, lai gan zinātnei kopumā pieejamie līdzekļi sarūk.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL


Laikraksta Diena raksts "Daudzi var palikt zem svītras"

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai karsējamā tabaka izspiedīs cigaretes?

Tabakas lietošanai ir tūkstošiem gadu sena vēsture. Neskatoties uz to, ka smēķēšanas kaitīgā ietekme ir vispārzināma, daudzi joprojām turpina smēķēt – pasaulē ir vairāk nekā miljards dažādu tabak...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas