Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 8. jūlijs
Adele, Antra, Ada

ZRP un Vienotība aizvien vairāk tuvinās sadarbībai jaunajā koalīcijā

Zatlera reformu partija (ZRP) un apvienība "Vienotība" jau pamazām veido jaunās koalīcijas kodolu, noprotams no abu partiju līderu šodien paustajiem izteikumiem. Šorīt pēc ZRP un "Vienotības" sarunvedēju tikšanās premjers Valdis Dombrovskis informēja, ka uz pārrunām ar iespējamiem trešajiem partneriem koalīcijā - nacionālo apvienību "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) vai "Saskaņas centru" (SC) - abas partijas dosies kopā.

Ar VL-TB/LNNK tikšanās paredzēta trešdien, 21.septembrī, bet SC - ceturtdien, 22.septembrī. Pēc šīm trīspusējām sarunām ZRP un "Vienotības" divpusējā apspriede plānota piektdien, 23.septembrī.

ZRP un "Vienotība" šodien arī vienojušās par ekspertu grupu izveidošanu no abu polisko spēku pārstāvjiem. Eksperti darbosies trīs jautājumu blokos - ekonomikā un finansēs, tiesiskumā un drošībā, kā arī humanitārajā jomā saistībā ar sociālo sfēru, izglītību un kultūru. Trešā iespējamā koalīcijas partnera pārstāvji šajās ekspertu darba grupas pagaidām netikšot piesaistīti, norādīja Dombrovskis. "Sākumā ekspertu grupas būs tikai divu partiju pārstāvji, bet pēc tam arī trešie," viņš piebilda.

Pēc premjera teiktā, ZRP un "Vienotības" pārstāvji šodien deleģējuši ekspertu grupas vadītājus, kas organizēs darbu pie valdības deklarācijas un atsevišķiem jautājumiem, piemēram, padziļinātas diskusijas par izglītības jautājumiem un nodokļu reformu.

ZRP līderis eksprezidents Valdis Zatlers norādīja, ka notiekot ļoti nopietns darbs pie programmu slīpēšanas. Lai to veiktu, nepieciešamas gan divpusējās, gan trīspusējās pārrunas.

Abu partiju pārstāvji apgalvoja, ka patlaban pret iespējamajiem trešajiem partneriem koalīcijā - SC un VL-TB/LNNK - izturoties vienlīdzīgi, pagaidām nevienam priekšroka netiekot dota un runāt tikšot ar abiem. Tāpat tika apgalvots, ka joprojām sarunas esot tikai par programmatiskajiem uzstādījumiem, bet par pārraugāmo jomu un amatu sadali vēl runāts neesot.

Zatlers atzina, ka pagaidām nekādas lielās steigas ar koalīcijas veidošanu neesot un viss notiekot soli pa solim. Nākamais atskaites punkts būšot piektdiena, 23.septembris, kad paredzama atkārtota ZRP un "Vienotības" divpusējā tikšanās. "Būs ko teikt Valsts prezidentam, kad viņš atgriezīsies no ASV," piebilda Zatlers.

Eksprezidents arī norādīja, ka aizvien skaidrāk iezīmējas, ka koalīcijā būs trīs partijas. Savukārt "Vienotības" pārstāvji noliedza izskanējušās baumas, ka "Vienotība" varētu izšķirties par palikšanu opozīcijā.

Kā ziņots, jau kopš svētdienas starp jaunajā Saeimā iekļuvušajām partijām notiek sarunas par koalīcijas veidošanu. Visvairāk pārstāvētie politiskie spēki jau pabeiguši pirmo sarunu raundu.

"Vienotība" jau tikusies ar visām partijām, bet ZRP - ar visām, izņemto Zaļo un zemnieku savienību (ZZS), ar ko neplāno sadarboties. SC tikusies ar "Vienotību" un ZRP, ar nacionālo apvienību "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) sarunas nav plānotas, bet ar ZZS pirmā tikšanās iecerēta trešdien.

VL-TB/LNNK vēl nav tikusies ar ZZS, un pagaidām neesot konkrēti zināms, kad šādas sarunas varētu notikt. ZZS pagaidām oficiāli tikusies tikai ar "Vienotību".

Patlaban kā reālākā iespējamā tiek minēta triju partiju koalīcija, kuras pamatā būtu ZRP un "Vienotība". Trešais partneris varētu būt SC vai nacionālā apvienība.

Kā ziņots, SC parlamenta ārkārtas vēlēšanās ieguva visvairāk jeb 31 mandātu. ZRP ieguvusi 22 mandātus, "Vienotība" - 20 mandātus, VL-TB/LNNK - 14 mandātus, bet ZZS - 13 mandātus.

Jaunajā Saeimā iespējamas dažādas koalīcijas gan no divām, gan trijām partijām, liecina aģentūras LETA aprēķini. Pirms vēlēšanām kategoriski tika norādīts, ka SC nebūs vienā koalīcijā ar VL-TB/LNNK, bet ZRP - ar ZZS. Ņemot vērā šādu uzstādījumu, bez SC iespējama tikai viena koalīcija, kurā būtu ZRP, "Vienotība" un VL-TB/LNNK. Šādā koalīcijā būtu 56 deputāti.

Ja tiek pieļauts, ka koalīcijā varētu būt SC, tad iespējami dažādi modeļi un varētu tikt izveidotas koalīcijas gan no divām, gan trijām partijām. SC var izveidot divatā koalīciju gan ar ZRP - tajā būtu 53 deputāti, gan ar "Vienotību" - šādā koalīcijā gan būtu tikai 51 deputāts, kas nozīmētu lielu nestabilitāti. Ja SC un "Vienotības" koalīcijai tiktu piesaistīta ZZS, tad šādā apvienībā būtu 64 deputāti.

Kā viens no variantiem tiek minēta trīs vēlēšanās veiksmīgāko partiju - SC, ZRP un "Vienotības" - koalīcija, kurā būtu 73 deputāti. SC pārstāvji iepriekš pauduši, ka tieši šādai koalīcijai dotu priekšroku.

Eksperti atzinuši, ka pie šādiem vēlēšanu rezultātiem ļoti būtiska loma varētu būt tieši ZRP, kas var nosliekties gan uz SC, gan VL-TB/LNNK pusi. Divu partiju koalīcijas tiek vērtētas diezgan skeptiski, savukārt ZZS izredzes iekļūt koalīcijā esot pavisam mazas.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas