Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Saskaņas un bloka Rīgai domnieki uzstās uz Burova nomaiņu

Partijas Saskaņa un deputātu bloka Rīgai Rīgas domes politiķi uzstās uz pašvaldības vadītāja Oļega Burova (GKR) nomaiņu, noskaidroja aģentūra LETA.

Deputātu bloks un partijas Saskaņa domes frakcija vienojās aicināt koalīcijas partnerus - partijas Gods kalpot Rīgai (GKR) deputātus - lemt par mēra nomaiņu, jo domnieki nespēj sastrādāties ar Burovu.

Galvenās nesaskaņas partneru vidū saistītas ar to, ka Burovs "vienpersoniski uzņēmies" koalīcijas vadību un lēmumu pieņemšanā nekonsultējas ar saviem partneriem.

Saskaņa un deputātu grupa Rīgai ir gatavi turpināt sadarbību ar GKR, paliekot koalīcijā.

Vadošie koalīcijas politiķi aģentūrai LETA atzina, ka Burovs ir izcils profesionālis, tomēr viņam trūkstot politiskas pieredzes koalīcijas darba vadīšanā. Tādēļ politiķi aicinās GKR lemt par cita mēra izraudzīšanos.

Politiķiem neesot nozīmes, no kura koalīcijas politiskā bloka nāktu jaunais mērs.

"Izskatās, ka Burovs ir padevies un uzskata, ka dome ir atlaista, tāpēc viņš nodarbojas ar priekšvēlēšanu kampaņu, nevis domes vadīšanu," secinājis Rīgas domes vicemērs Druvis Kleins.

Viņš žurnālistiem norādīja, ka deputātus neapmierina domes Pilsētas attīstības komitejas darbs, kas kvoruma trūkuma dēļ nevar veikt savu darbu. Saskaņā ar domes nolikumu, Burovam būtu jākonsultējas ar frakcijām un situācija jārisina, taču viņš to neesot darījis.

Kleins atgādināja, ka par Burovu deputāti piekrita balsot ar nosacījumu, ka tiks īstenota virkne darbu, piemēram, dubultoti "māmiņu pabalsti", taču tas nākamā gada budžeta projektā neparādoties. Tāpat, lai gan izveidota darba grupa, kas risinātu jautājumu par bērnudārzu rindu mazināšanu, četru mēnešu laikā tā ne reizi nav sanākusi uz sēdi, kā arī nav izveidota komisija, kas strādātu ar ģimeņu politikas jautājumiem.

"Burovs uzskata, ka visi lēmumi var tikt pieņemti, nekonsultējoties ar partneriem. Šis stils mums nav pieņemams," teica Kleins, piebilstot, ka šādā stilā darbu turpināt nevarot.

Domes priekšsēdētāja vietniece Annas Vladovas (S) ieskatā Burovs ir izcils departamenta direktors un profesionālis, taču ar to nepietiekot, lai vadītu domi. "Varam konstatēt, ka pusgada laikā nav redzēts izcils vadības stils no Burova," secinājusi Vladova.

Viņa piekrita Kleinam, ka lēmumi domē tiek pieņemti vienpersoniski, kā arī reizēm tie esot nepārskatāmi.

Deputāte akcentēja, ka neesot saprotams, kāpēc vēl decembrī Burovs esot brīdinājis par sarežģītu budžetu un nepieciešamību pārskatīt dažādas pašvaldības programmas, taču tagad mērs saka, ka budžets būšot labs.

"Patlaban daudzi procesi tiek bremzēti - gan atkritumu jomā, gan arī saistībā ar Brasas tiltu," uzskaitījumu turpināja Vladova.

Vladova pastāstīja, ka ir pieprasīta domes ārkārtas sēdes sasaukšana, lai lemtu par Burova atstādināšanu no amata.

"Jūs nekad neesat redzējuši domstarpības starp [bijušo vicemēru Andri] Ameriku (GKR) un [bijušo pilsētas mēru Nilu] Ušakovu, jo tā bija gudra politika. Taču tagad viss ir kā atklāta grāmata, jo Burovs grib parādīt, ka viņš ir viens un lēmumus pieņem viņš viens," teica deputāts Mihails Kameņeckis (S).

Taujāta, vai nesaskaņu iemesls tomēr nav personāliju rotācijas SIA Rīgas satiksme un citās pašvaldības iestādēs, Vladovas sacīja, ka tā nav un ieceļot Emīlu Jakrinu Pilsētas attīstības departamentā viņa izdarījusi "tehnisko darbu", jo pirms tam vienošanās par to bijusi panākta. Kašķis neesot saistīts arī ar to, ka kapitālsabiedrību pārraudzītājs ir Juris Radzevičs (GKR) un pārējie koalīcijas biedri "palikuši bešā".

Politiķi sacīja, ka ir mēģinājuši ar Burovu problēmas pārrunāt, taču mērs "tās negribot dzirdēt". 

Kā ziņots, pēdējo dienu laikā kārtējo reizi sašķobījusies Rīgas domes koalīcijas stabilitāte. Galvenais iemesls esot nespēja vienoties par koalīcijas līgumā iekļauto punktu un principu izpildi.

Proti, koalīcijas līgums paredzējis, ka katram partnerim ir savas atbildības sfēras. Kā noskaidroja aģentūra LETA, esot arī norunāts, ka katra partnera pārziņā ir izvēlēties - kurš konkrētās sfēras iestādi vadīs. Piemēram, domnieki esot vienojušies, ka Pilsētas attīstības departaments būs deputātu bloka Rīgai! pārziņā. Tieši par šī departamenta direktora pienākumu izpildītāju pirms pāris nedēļām tika iecelts Emīls Jakrins, par kura saistību ar deputātu bloku tiek runāts jau ilgstoši. Tomēr Burovs pēc atgriešanās no atvaļinājuma Jakrinu no amata atstādināja. 

Tāpat arī bloku pārstāvošais vicemērs Druvis Kleins bija veicis izmaiņas SIA Rīgas satiksme padomē, no padomes priekšsēdētāja amata atstādinot Normundu Narvaišu, bet jaunais kapitāldaļu turētājs Juris Radzevičs (GKR) Narvaišu atjaunojis padomes sastāvā.

Līdz ar Radzeviča kļūšanu par kapitāldaļu turētāju, būtībā visas domes kapitālsabiedrības ir GKR aizgādnībā.

Pats Burovs gan aģentūrai LETA sacīja, ka nekādas nesaskaņas koalīcijas starpā neesot.

Rīgas domes koalīciju patlaban veido Saskaņa, Gods kalpot Rīgai un deputātu bloks Rīgai!, kā arī domniece Baiba Broka. Kopumā koalīcijai ir 32 balsis.

papildināta 8.un 9.rindkopa, bet pievienota 17.-18.rindkopa.

Top komentāri

Vidis
V
Rīgā domes nav. Ir grupa skorpionu.
Kuzjakins un Murizons
K
Saskaņas un bloka Rīgai domnieki, arī Baiba Broka cīnās par Kuzjas un Mura labturību.
Zemdimdis
Z
Āksti :)
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas