Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +11 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

FOTO: Rīgas galvenās Ziemassvētku egles šogad izraudzītas Olaines apkārtnē

Pirmdien, 21.novembrī, savu jomu profesionāļi – Rīgas mērs Mārtiņš Staķis kopā ar Rīgas Mežu un Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU) Meža fakultātes (MF) vadību un speciālistiem izraudzīja divas galvenās Rīgas Ziemassvētku egles. Tās Adventes laikā un svētkos rotās Doma laukumu un Rātslaukumu, informē pašvaldība.

Pirmo reizi egļu izraudzīšanas vēsturē tika vērtēta ne tikai zaļo rotu ārējās kvalitātes, bet arī konkrētā mežaudze, augšanas apstākļi un koku veselība. To vērtēja VEF Kultūras pils bērnu vokālā ansambļa “Momo” dalībnieki ar komandas kapteini Mārtiņu Staķi, LBTU Meža fakultātes studenti dekāna Dr. silv. profesora Linarda Siseņa vadībā un “Rīgas Mežu” komanda un uzņēmuma valdes priekšsēdētāja Anita Skudra.

“Skaistai un īstai svētku eglei nepieciešama gan auglīga augsne, gan arī pietiekami daudz gaismas un zināms patvērums, aizsardzība, ko nodrošina apkārtējā meža aizsardzības. Tieši bērzu audzē dabīgi iesējusies egle ir ne viens estētiski skaista, simetriska, bet arī ļoti veselīga”, skaidro Meža fakultātes dekāns Linards Sisenis.
Izraugoties pilsētas galvenās egles, Rīgas mērs Mārtiņš Staķis: “Ziemassvētku egles rotāšana Rātslaukumā ir Rīgas tradīcija ar gadsimtiem senu vēsturi. Šogad svētku egles rotās ne tikai pilsētas centru, bet arī galvaspilsētas apkaimes, ienesot Ziemassvētku sajūtu mūsu sirdīs. Esmu gandarīts, ka “Rīgas Mežu” teritorijā aug tik daudz smuidru un kuplu egļu, jo nebija vienkārši izvēlēties divas visskaistākās. Tikai pateicoties lieliskai komandai, izdevās atrast īstās. Ar pārliecību var teikt, ka, pateicoties profesionālai un ilgtspējīgai apsaimniekošanai, skaistu egļu audzes mums būs arī pēc tūkstoš gadiem, turpinot seno tradīciju.”

“Lai atrastu skaistākās galvaspilsētas egles, nepieciešamas komandas. Tās šogad mums ir īpaši kompetentas”, uzsver “Rīgas Mežu” valdes priekšsēdētāja Anita Skudra. “Vēl šogad mēs – “Rīgas Meži” un Rīgas dome, parakstījām sadarbības memorandu ar Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāti. Rīgas svētku egles atrašana bija viens no pirmajiem, iespējams, vienkāršākajiem, bet noteikti atbildīgākajiem kopprojektiem nule uzsāktajā sadarbībā. Turpmāk mēs kopīgi strādāsim, lai universitātē būtu plašas studiju iespējas par urbāno mežu ilgtspējīgu pārvaldību un attīstību, savukārt uzņēmumam “Rīgas Meži” – aizvien profesionālāki darbinieki.”

2022.gada 30.septembrī tika parakstīts sadarbības memorands starp Rīgas domi, “Rīgas Mežiem”, LBTU un LBTU MF. 

Abas izvēlētās lepnākās Ziemassvētku rotas ir no “Rīgas Mežu” Tīreļu mežniecības Olaines apkārtnes. Tās ir aptuveni 15 metrus garas un to vecums ir ap 30 - 40 gadiem. Kopumā šogad galvaspilsētu rotās vairāk nekā 40 Ziemassvētku egles. Puse no tām atradīsies pilsētas centrā: galvenajos laukumos, pie kultūras un izglītības iestādēm, arī bērnu veselības aprūpes iestādēs. Otra puse svētku koku, līdzīgi kā pērn, rotās pilsētas apkaimju nozīmīgākās vietas.

“Rīgas Mežu” valdes priekšsēdētāja Anita Skudra: “Domājot par atšķirībām no iepriekšējiem gadiem un par nākotni – vēlos īpaši uzsvērt, ka “Rīgas Meži” ir ilgtspējīgs uzņēmums. Tāpēc mēs galvaspilsētai novēlam rast pilsētā vietas, kur pakāpeniski iestādīt svētku egles. Lai tās aug, kuplo tik pat skaisti kā mūsu Rīgas mežos! Un lai pilsēta, tās iedzīvotāji un viesi svētkos saņem košu, drošu un nepārejošu rotu!”

“Rīgas Mežu” Tīreļu mežniecība ir nozīmīga gan ar galvaspilsētai izvēlētajām Ziemassvētku eglēm, gan arī ar to, ka šajā apkārtnē norisinājās Latvijai tik svarīgās Ziemassvētku kaujas. Tīreļu mežniecība ir lielākā “Rīgas Mežu” mežniecība – vairāk nekā 23 000 ha. Mežniecības iecirkņi – Olaines un Tīreļu, apsaimnieko galvaspilsētai piederošos mežus Mārupes, Olaines un Ķekavas novados. Galvenās koku sugas: priede (aptuveni 60 %), bērzs (aptuveni 20%) un egle (aptuveni 15 %).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas