Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
Pieļautā smaku robeža šoreiz nav pārkāpta; sola sekot līdzi pārkraušanas norisei

Gaisa piesārņošanas sāga turpinās

Kārtējo reizi – tā atliek nopūsties, lasot ziņu, ka Valsts vides dienesta (VVD) Lielrīgas reģionālā vides pārvalde (RVP) 13. oktobrī astoņos no rīta konstatējusi "traucējošu smaku Vecmīlgrāvī". Vides inspektoram apsekojot tuvumā strādājošos uzņēmumus, izrādījās, ka uzņēmums BLB Baltija termināls kuģī pārkrauj smagos naftas produktus. Tomēr darbi notikuši atbilstoši noteikumiem un, kā Dienai uzsvēra uzņēmuma vides konsultants Raimonds Veinbergs, neviena norma netika pārkāpta.

VVD pārstāve Maruta Bukleviča atzīst – vides inspektors konstatējis, ka pārkraušanas darbi norit atbilstoši tehnoloģiskajām prasībām. VVD uzdevis uzņēmumam darbu laikā regulāri kontrolēt smaku intensitāti un nepieļaut to izplatīšanos ārpus uzņēmuma teritorijas. Veinbergs Dienai apliecināja, ka tas regulāri tiekot darīts un pārkāpumi netiekot pieļauti. Arī konkrētajā gadījumā pieļaujamās normas nav pārkāptas – atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem, noteiktā robeža ir piecas ouE/m3 smaku vienības ne vairāk kā 168 stundas kalendāra gadā savrupmāju apbūves teritorijās, mazstāvu dzīvojamās apbūves teritorijās, daudzstāvu dzīvojamās apbūves, publiskās apbūves, jauktas centra apbūves, kā arī dabas un apstādījumu teritorijās. Kā atzīst arī VVD, terminālī un pie OZO Golfa kluba izvietotie elektroķīmiskie, metāla oksīdu un fotojonizācijas detektori jeb tā saucamie elektroniskie deguni ārpus uzņēmuma teritorijas uzrādīja 1,7 smaku vienības, tomēr smaka bija jūtama. 

"Arī pašiem termināļiem ir jākontrolē situācija, nevar gaidīt, ka to darīs vienīgi vides inspektors," Dienai saka Bukleviča. Veinbergs nenoliedz, ka kuģu kraušanas laikā smaka izplatās, tomēr saka, ka pie tās koncentrācijas, ko uzrāda mēraparāti, īpaši traucējošai smakai būt nevajadzētu. Uzņēmums pats ir uzstādījis trīs smaku kontroles ierīces un regulāri veic monitoringu. BLB Baltija termināla pārstāvis arī norāda, ka šajā uzņēmumā pārbaudes notiekot pat biežāk nekā citos apkārtnes termināļos, kuros arī pārkrauj kuģus. 

Diena jau rakstījusi par vairākiem gadījumiem Vecmīlgrāvī, kad smaku dēļ iedzīvotāji sūdzējās glābšanas dienestiem un divi skolēni pat tika nogādāti slimnīcā.

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena pirmdienas, 16.oktobra, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas