Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ja rīdzinieki atkritumus gribēs šķirot, no Tīrīgas būs jānomā atsevišķi konteineri

Lai rīdzinieki varētu šķirot atkritumus, viņiem no AS Tīrīga būs jānomā speciāli atkritumu konteineri vai tie jāiegādājas, noskaidroja aģentūra LETA. Rīgas domes vadība līdz šim vairākkārt ir apgalvojusi, ka jaunā atkritumu izvešanas modeļa ieviešana galvaspilsētā došot lielākas iespējas iedzīvotājiem šķirot atkritumus, tādējādi samazinot gan to izvešanas apjomu, gan maksu.

Rīgas domes Mājokļu un vides komiteja otrdien, 20. augustā, skatīja saistošos noteikumus, kas paredz jaunu regulējumu atkritumu apsaimniekošanas jomā galvaspilsētā.

Deputāte Ieva Holma (NA) pastāstīja, ka no AS Tīrīga informatīvajiem materiāliem uzzinājusi, - ja iedzīvotāji gribēs šķirot atkritumus, viņiem būs jānomā tam speciāli paredzēti konteineri.

"Kas tieši mani motivēs šķirot, ja reiz man par to jāmaksā? Sanāk, ka būs lētāk samest visu vienā konteinerā un nemaksāt neko papildus," pauda Holma.

Līdzīgu viedokli pauda arī deputāts Valters Bergs (JKP), taujājot, kas tieši šajos noteikumos stimulēs rīdziniekus šķirot atkritumus. "Lai veicinātu šķirošanu, tā nedrīkst būt dārgāka, bet man par šķirošanu vēl būs jāmaksā konteinera noma," sacīja Bergs.

Advokāts Edgars Atlācis, kurš bija viens no jautājuma ziņotājiem, domniekiem centās skaidrot, ka šķirošanas gadījumā iedzīvotājiem nebūs jāmaksā par sašķiroto konteineru izvešanu un tādā veidā samazināšoties arī kopējās izmaksas. 

"Jums nāksies maksāt par neizšķirotajiem atkritumiem, bet, lai samazinātu nešķiroto atkritumu apjomu, jūs varēsiet izņemt kartonu, pudeles un citas lietas, kas uzreiz samazinās to apjomu un arī maksu," klāstīja Atlācis, norādod, ka

sašķirotie atkritumi samazinās neizšķiroto atkritumu izvešanas biežumu, tādējādi mazāka būs arī apsaimniekošanas maksa.

Kopumā domnieki par noteikumiem diskutēja aptuveni divas stundas un beigās atbalstīja. Tos vēl skatīs Rīgas dome.

Kā ziņots, VARAM jūlija vidū Rīgas domei lūdza paskaidrot plānoto atkritumu apsaimniekošanas sistēmu un iesniegt noslēgtā līguma kopiju starp pašvaldību un izvēlēto atkritumu apsaimniekotāju AS Tīrīga, lai izvērtētu tā atbilstību normatīvajiem aktiem, aģentūru LETA informēja ministrijā.

Ministrija, reaģējot uz saņemtajām iedzīvotāju sūdzībām publiskajā telpā un analizējot pieejamo informāciju par Rīgas pašvaldības atkritumu apsaimniekošanas sistēmu un atkritumu apsaimniekotāja maiņu, tika konstatējusi vairākas nepilnības sadzīves atkritumu apsaimniekošanā Rīgas pašvaldībā.

Vēstulē Rīgas domei VARAM norādīja, ka patlaban spēkā esošie Rīgas domes 2013. gada 17. decembra saistošie Sadzīves atkritumu apsaimniekošanas saistošie noteikumi ietver novecojušu pieeju un informāciju, piemēram, par atkritumu konteineru izmēriem un sadzīves atkritumu izvešanas biežumiem. Ministrijas ieskatā, līgumā un arī saistošajos noteikumos atrunātais atkritumu konteineru izmērs un izvešanas biežums neveicina atkritumu apsaimniekošanas mērķu sasniegšanu - novērst atkritumu rašanos, nodrošinot radīto atkritumu dalītu savākšanu un reģenerāciju, kā arī veicināt dabas resursu efektīvu izmantošanu un apglabājamo atkritumu apjoma samazināšanu.

Ministrija secināja, ka pirms iedzīvotāji aicināti pārslēgt līgumu ar jauno atkritumu apsaimniekotāju Tīrīga, pašvaldība nav aktualizējusi vai izdevusi jaunus saistošos noteikumus, kas saskaņoti ar VARAM. Saistošajiem noteikumiem ir jābūt vērstiem uz to, lai iedzīvotājus nodrošinātu ar vienlīdzīgiem pakalpojumiem, to skaitā, ar atbalstītu iespēju iesaistīties atkritumu šķirošanā to rašanās vietā.

Tāpat VARAM norādīja uz vajadzību saglabāt iespēju iedzīvotājiem izmantot 120 litru jeb 0,12 kubikmetrus tilpuma atkritumu konteinerus un izmantot speciālus, marķētus maisus mazākam sadzīves atkritumu apjomam, kas patlaban labi darbojoties praksē. Pašvaldībai esot jāparedz iespēja iedzīvotājiem, kuri dzīvo privātmājās, izvēlēties arī retāku izvešanas biežumu, nekā katru otro nedēļu, lai netiktu piemērota maksa par tukšu vai pustukšu konteineru apsaimniekošanu.

Top komentāri

biznesa plāns
b
ja jāmaksā par konteinera nomu, tad varbūt jādod iepsēja iedzīvotājiem konteinera saturu pārdot atkritumu pārstrādes uzņēmumiem, nevis atdot par brīvu atkritumu savācējam
Neslāvs
N
burov, atkāpies !
bur-off
b
ar šo naudu finansēsim prokrieviskas teroristiskas darbības pret latviešu valsti ...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas