Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Latvijas reklāmas tirgus dalībnieki sašutuši par veidu, kā izvēlēts zīmola "Live Riga" radītājs

Latvijas reklāmas nozares pārstāvji apšauba zīmola "Live Riga" izveides procesa caurskatāmību un patieso labuma guvēju, liecina biznesa informācijas portāla "Nozare.lv" veiktā aptauja.

Aģentūru grupas "MMS Communications Latvia" direktors un Latvijas Reklāmas asociācijas prezidents Ģirts Ozols apšauba zīmola izveides profesionalitāti. "Ir salīdzinoši neiespējami vērtēt zīmolu, kura pašreizējā vienīgā komunikācija ir vidēja preses konference ar vidusskolnieku cienīgu prezentāciju. Pieņemu, ka patiesā labuma guvējs nav ārvalstu kompānija, kas ir vidēja, reālajā biznesā lokāla Vācijas aģentūra," norāda Ozols.

"Nav grūti ieskatīties Latvijas aģentūru sarakstā un atrast to saikni ar Berlīni. Līdz ar to nav patiess apgalvojums, ka tas ir zems novērtējums Latvijas reklāmas nozarei, - drīzāk tas ir apliecinājums Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja nespējai uzraudzīt politisko reklāmas kampaņu patiesās naudas plūsmas. Kā vienu no argumentiem var minēt nominēto budžetu - pieci miljoni latu 2010.gadā -, tie ir 10% no Latvijas mediju reklāmas tirgus nākamgad. Tas nav adekvāti," uzskata LRA prezidents.

Kā uzskata reklāmas aģentūras "Publicis Riga" direktore Andra Treibaha, tas, ka zīmolu izveidojusi ārvalstu kompānija, neko neliecina par Latvijas reklāmas kvalitāti, ņemot vērā, ka Latvijas reklāmas aģentūrām nav bijusi dota iespēja sevi šajā konkursā parādīt.

"Man nekas nav pret spēcīgiem ārvalstu spēlētājiem, īpaši ja tiem ir pieredze pilsētu komunikācijas veidošanā. Lai arī jāsaka, ka šādā veidā tiek palaista garām iespēja trenēt savus vietējos talantus, lai pēc tam iegūtās zināšanas varētu eksportēt uz citām valstīm. Bet tā jau ir vispārpieņemta tradīcija pie mums. Būs ļoti nepatīkami, ja pēc tam izrādīsies, ka uzvarējusī kompānija nemaz nebūs tā, kas reāli strādās pie šī projekta," akcentē Treibaha.

Mediju aģentūras "Carat" valdes locekle Baiba Liepiņa atzīst, ka pirmo reizi dzird par kompāniju, kas izveidojusi "Live Riga" zīmolu. "Tomēr, ņemot vērā Eiropas robežu plašumus, es nebrīnos, ka kāda starptautiska aģentūra piesakās konkursā un uzvar, lai gan grūti noticēt, ka ārzemju radošās aģentūras idejas oriģinalitāte, kas ir ļoti īpaša vai revolucionāra, spēj atsvērt tās ārkārtīgi augstās pakalpojumu cenas un ražošanas izmaksas," uzsver Liepiņa.

Liepiņa neatceras, ka publiskajā telpā būtu parādījusies informācija par šādu konkursu. "Piemēram, Igaunijā šādas kampaņas tiek plānotas un realizētas caurskatāmos procesos un konkursu kārtībā, kas dod iespēju vietējām aģentūrām piedalīties konkursos par reklāmu realizēšanu ārvalstīs. Baidos, ka šis piemērs tomēr ir pierādījums iesāktajai tradīcijai, kad lietas tiek kārtotas ar kādu uzņēmumu, ar kura palīdzību var realizēt iesaistīto privātpersonu intereses. Ar to mūsu valsts un pašvaldības diemžēl izceļas negatīvā ziņā," norāda Liepiņa.

Sabiedrisko attiecību aģentūras "A.W.Olsen & Partners" partneres Olgas Kazakas neizpratni veicina informācijas trūkums par šo konkursu.

"Esmu pārliecināta, ka Latvijā darbojas speciālisti, kuri varētu pietiekami kvalitatīvi izpildīt šo uzdevumu. Jautājums ir, vai viņi bijuši informēti par šo iespēju. Izskatās, ka nē," norāda Kazaka. "Abstrahējoties no politiskā konteksta, kopumā zīmols ir patīkams un lakonisks, kas paredz iespējamību attīstīt un pielāgot to dažādo kultūru specifikai. Taču vēl svarīgāks ir šī zīmola "pildījums" - ar kādām aktivitātēm un vēstījumiem tiks uzrunātas mērķauditorijas. Atbilde uz šo jautājumu pagaidām nav skaidra."

Komunikāciju konsultante, "Consensus PR" direktore Dana Hasana uzskata, ka "ideja par Rīgas zīmolu ir apsveicama, ir izvēlēti pareizie projekta partneri un ideja sabiedrībai nokomunicēta pareizi. Tomēr iespēju pieteikties konkursam pamanījuši tikai nedaudzi".

Kā ziņots, Rīgas tūrisma attīstības birojs būs atbildīgs par Rīgas tūrisma stratēģijas plānošanu un īstenošanu. Organizācijā apvienojušās - Rīgas dome, Latvijas nacionālā lidsabiedrība AS "Air Baltic Corporation", Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija un Latvijas Tūrisma aģentu asociācija. Nodibinājums kā savas darbības radītā zīmola vadmotīvu izvirzījis principu - "Labi rīdziniekam, labi tūristam".

Tūrisma attīstības biroja dibinātāju balsu sadalījumā 70% pieder Rīgas domei, bet pārējiem partneriem katram pa 10%. Biedrībā darbosies pieci cilvēki, bet tā administrācijas izmaksas nepārsniegs 5% no kopējā budžeta.

1.oktobrī plašākai sabiedrībai pirmo reizi tika prezentēts Vācijas kompānijas "Embassy" izstrādātais zīmols "Live Rīga", ar kura palīdzību Rīga turpmāk tiks popularizēta ārvalstu tūristu piesaistīšanai.

Konkursā par zīmola izstrādi kopumā piedalījās desmit kompānijas, no kurām finālam kvalificējās trīs. Uzvarētāji ir starptautiski atzīta kompānija, kas pērn izstrādājusi un realizējusi reklāmas kampaņu Berlīnei - "Be Berlin". Tāpat starp uzņēmuma klientiem ir tādi uzņēmumi kā "Renault", "Bosch" un "Lufthansa".

Zīmola "Live Rīga" autoru "Embassy" pārstāvis Andreas Maks pastāstīja, ka Rīgai piemīt unikāla identitāte, kura balstās uz tradīcijām. Visapkārt Rīgā ir sastopams jaunā un tradicionālā apvienojums, kur īpaša uzmanība tiek pievērsta detaļām.

"Rīgai ir jābūt ziemeļu galvaspilsētai. No Eiropas perspektīvas Rīga ir pārsteidzoši ziemeļnieciska, pārsteidzoši pilsētnieciska un ar pārsteidzoši labiem savienojumiem," sacīja Maks.

Rīga ir četru burtu nosaukums, kuru var sasaistīt ar virkni četru burtu darbības vārdiem, tādējādi aicinot izdzīvot Rīgu, kas ir arī zīmola nosaukums - "Live Rīga". Šis četru burtu zīmols, kuram var patapināt tādus zīmolus kā "Stay Rīga" (Paliec Rīgā), "Work Rīga" (Strādā Rīgā) ir platforma, bet piepildīt šo platformu vajadzēs pašiem rīdziniekiem, sacīja Maks.

Kā pirmie ar Rīgas jauno zīmoli tiks iepazīstināti iedzīvotāji svarīgākajos Rīgas mērķa tirgos - Vācijā, Zviedrijā, Somijā, Norvēģijā, Krievijā, Ukrainā, kā arī Lietuvā un Igaunijā, sacīja RTAB pārstāve Antra Laumane. Plānots, ka aktīvas darbības rezultātā tūrisma nozares īpatsvars iekšzemes kopproduktā pieaugs par 15%-20% gadā, uz katriem piesaistītajiem miljons tūristiem tiks izveidoti 10 000 jaunu darba vietu.

Pilnu Latvijas reklāmas un mārketinga nozares ekspertu aptauju var lasīt biznesa informācijas portālā "Nozare.lv".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

ATKLĀTA VĒSTULE

Latvijas Reklāmas asociācijas vēstule visiem, kam rūp Rīgas tēls

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas