Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Levits aptur grozījumus par RD ilgāku pilnvaru termiņu ārkārtas vēlēšanu gadījumā

Pēc vismaz trešdaļas deputātu iesniegtās prasības Valsts prezidents Egils Levits nolēmis apturēt likumu grozījumus, kas paredzētu Rīgas domes ievēlēšanu uz vairāk nekā pieciem gadiem galvaspilsētas domes ārkārtas vēlēšanu gadījumā, aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejā.

Grozījumi paredz noteikt, ka domes atlaišanas gadījumā, ja līdz kārtējām vēlēšanām palikuši vairāk nekā 24 mēneši, rīko jaunas vēlēšanas un jauno domi ievēlē uz atlaistās domes pilnvaru termiņu. Savukārt, ja līdz kārtējām vēlēšanām palikuši no deviņiem līdz 24 mēnešiem, jauno domi ievēlē uz atlaistās domes atlikušo pilnvaru termiņu un vēl uz četru gadu pilnvaru termiņu, ko paredz likums. Šāds risinājums pēc to autoru teiktā piedāvāts, lai efektīvāk izmantotu finanšu līdzekļus jaunu vēlēšanu organizēšanā domes atlaišanas gadījumā.

Tāpat izmaiņas paredz, ka domes atlaišanas gadījumā pagaidu administrāciju ieceļ uz deviņiem mēnešiem. Patlaban šis termiņš ir 15 mēneši, un, kā norādījuši grozījumu autori, šāda kārtība nav pieļaujama, jo samērā ilgu laiku pašvaldību vada cilvēki, kuri domē nav ievēlēti un kuriem nav vietējo iedzīvotāju uzticības mandāta, norādījuši grozījumu autori.

Rīgas domes iespējamās ārkārtas vēlēšanās šie grozījumi ļautu pašvaldības domi ievēlēt uz vairāk nekā pieciem gadiem.

Grozījumus parlaments pieņēma 19.decembrī, neskatoties uz opozīcijas iebildumiem, par likumprojektiem atbildīgās Valsts pārvaldes un pašvaldību komisijas noraidošo viedokli un arī koalīcijas KPV LV pretēju nostāju.

Vairāki desmiti Saeimas opozīcijas deputātu vērsās pie Valsts prezidenta, lūdzot apturēt likumprojektu izsludināšanu un iespēju vākt parakstus par referenduma rosināšanu, lai atceltu šos grozījumus.

Pamatojoties uz Satversmes 72.pantu un ievērojot 23.decembrī iesniegto 41 Saeimas deputāta prasību, Levits ir pieņēmis lēmumu apturēt grozījumu likumā "Par pašvaldībām" publicēšanu uz diviem mēnešiem.

Tāpat, pamatojoties uz Satversmes 72.pantu un ievērojot 19.decembrī iesniegto 35 Saeimas deputātu prasību un 23.decembrī iesniegto 41 Saeimas deputāta prasību, Levits ir pieņēmis lēmumu apturēt arī grozījumu Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumā publicēšanu uz diviem mēnešiem.

Valsts prezidenta paziņojums par abu likumu publicēšanas apturēšanu uz diviem mēnešiem šodien ir parakstīts un iesniegts oficiālajā izdevumā Latvijas Vēstnesis, kur šodien to arī publicēs.

Saskaņā ar Satversmes 72.pantu šādā kārtībā apturētais likums nododams tautas nobalsošanai, ja to pieprasa ne mazāk kā viena desmitā daļa vēlētāju. Ja divu mēnešu laikā šāds pieprasījums neienāk, tad likums tiek publicēts.

Kā vēstīts, par grozījumiem Par pašvaldībām un Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumā nobalsoja četras koalīcijas partijas, kā arī pie frakcijām nepiederošā deputāte Anda Čakša un divi partijas KPV LV deputāti - Artuss Kaimiņš un Aldis Blumbergs, tādējādi balsojumā par vienu likumprojektu iegūstot 52, bet par otru likumprojektu - 51 balsi. Pret minētajām izmaiņām balsoja pārējie "KPV LV" deputāti un opozīcijas partiju deputāti, taču Zaļo un zemnieku savienības deputāte Janīna Jalinska vienā balsojumā nepiedalījās.

Paralēli parlamentā aizvien tiek skatīs likumprojekts par Rīgas domes atlaišanu. Aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka šis likumprojekts varētu netikt skatīts tik ilgi, kamēr spēkā nestāsies grozījumi likumā Par pašvaldībām un Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumā.

Koalīcijas partijas līdz šim gan bijušas izvairīgas, atbildot uz jautājumiem, vai minētie grozījumi virzīti tāpēc, lai nodrošinātu iespēju Rīgas domi tās atlaišanas gadījumā ievēlēt uz vairāk nekā pieciem gadiem.

Sākotnēji ticis paredzēts, ka Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas varētu notikt 29.februārī vai marta sākumā, taču vēlāk Latvijas Televīzija ziņojusi, ka politiķu vidū tiekot apsvērta iespēja vēlēšanas rīkot vēlāk - maija sākumā. Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka šāds datums koalīcijā izskatīts, apzinoties iespēju uz laiku atlikt likumprojektu par pašvaldību ārkārtas vēlēšanu kārtību stāšanos spēkā.

papildināta visa ziņa

Top komentāri

pareizi
p
pūcīte ar nevienotību taisa pilnīgu farsu. Vajag ķert un tiesāt likumpārkapējus, taču to neviens nedara. Ausaini pārmeklēja tika pēc kādiem pāris mēnesiem (izsmiekls!), brandavu arī vairs neaiztiks. Kāpēc? Tāpēc, ka viņi ir vienotas likumpārkāpēju ķēdes locekļi, un tajā ķēdē ir daudz "nacionālo" kadru - paristi, nevienotībisti, nacapvienoisti utt.? Tagad, kad RD sāk vismaz kaut kādu kārtību ieviest, to pēkšņi vajag atklaist. Stipri aizdomīgi....
наша Рига
н
Gribi grozi priekšā gribi pakaļā, cūkini Rigu ir padirsuši uz visiem laikiem uz drīz tāpat Latviju. Latvijci balsos par svojiem sirdij mīļajiem pizdaboliem-zagļiem. Latvju debīliķus, lai cūkainie piezīsties gribētāji tiktu pie Rigas siles, saskrāpēt būs grūti. Kādus dažus īpaši smirdīgus laimīgos ar savu Krrrievi Nāāāk vai ko tml. mērkaķbara eksotikai protams izceps un pielīmēs silei. Protams tas nekad nav traucējis un arī tagad kopā ar svoločiem rukšķot netraucēs strēbt sili.
mjā
m
Izskatās, ka Itamaram ir klimaksa pārmaiņu saasināšanās.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas