Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Nākamgad Rīgā atvērs 100 miljonus eiro vērtu tirdzniecības centru

Nākamā gada augustā Rīgas centrā, starp Dzirnavu, Blaumaņa, Brīvības un Tērbatas ielu, tiks atklāts 100 miljonus eiro jeb 70,2 miljonus latu vērts tirdzniecības centrs "Galleria Riga", raksta "Dienas bizness".

Lai arī centrs tiks atvērts krīzes apstākļos, attīstītājs ir piesardzīgi optimistisks un nepieļauj iespēju, ka no plānotajiem sešiem stāviem tiks atvērti varbūt tikai divi.

"Lai arī dzīvojam skarbā laikā, tirdzniecības centru plānojam atklāt pilnībā un uzreiz visus stāvus," informēja attīstītāja SIA "Patollo" pilnvarotā persona Sandis Vētra.

Tā enkurnomnieks būs pārtikas un pirmās nepieciešamības preču lielveikals "Rimi".

Tirdzniecības centrā būs arī Latvijas tirgū jauni nomnieki, taču tos viņš vēl neatklāja. "Interesentu ir daudz - tās ir gan ārvalstu kompānijas, gan vietējie. Turklāt šobrīd nomas likmes ir "draudzīgas", iespēju robežās mēs varam palīdzēt nomniekam iekārtot veikalu. Arī par restorānu, kafejnīcu ierīkošanas iespējām centra augšējā stāvā interesējas. Piemēram, ir kompānijas, kurām ēdināšanas iestāde atrodas pilsētas centrā, taču mazāk populārā vietā - tās izskata iespēju aizvērt esošo kafejnīcu un pārcelties uz jauno tirdzniecības centru," stāstīja Vētra.

Veiksme šajā biznesā esot atkarīga no atrašanās vietas, iespējām novietot automašīnu, izvēlētās koncepcijas, nomnieku sastāva. "Esmu pārliecināts, ka mums ies labi. Cilvēki arvien kaut kā mēģina sevi uzmundrināt un iepriecināt. Liels kritums mazumtirdzniecībā vairs nav gaidāms. Turklāt mūsu centrs atrodas tūristu zonā. Tēmējam arī uz šo mērķauditoriju," sacīja Vētra.

SIA "Patollo" īpašnieki ir kompānijas "Carpathian Asset Management" un "Titan Invest".

Projektu arhitekti sākuši 2000.gadā. Apjoma kompozīcijā autori vadījušies no tā, kādas ēkas un ieceres šajā teritorijā savulaik ir bijušas. 30.gados tur bija plānotas vairākas ēkas, taču tā arī netika uzbūvētas, norāda "Sarma&Norde" arhitekts Visvaldis Sarma.

"Esam mēģinājuši apjomā ēku "būt gribējumu" atspoguļot," stāsta Sarma, norādot, ka Dzirnavu ielā 69 saglabāta

veca ēka, tā tiks atjaunota un integrēta centrā. Tai blakus Dzirnavu 67 savulaik atradusies koka ēka, tāpēc centra fasādē būs šīs ēkas replika mūsdienu interpretācijā. Dzirnavu 65 savulaik bija plānota piecstāvu funkcionālisma stilā ieturēta ēka, bet tā tur nekad nav atradusies.

No ielas atvirzīts būs centra augšējais stāvs. Tajā atradīsies kafejnīcas, restorāni - bloks, kas var "dzīvot" un darboties nesaistīti ar pašu tirdzniecības centru. Ir paredzēta jumta terase, ko izmantos ēdināšanas iestādes, varētu tikt rīkoti dažādi pasākumi. Tur varētu būt slidotava.

Divstāvu ēkai Blaumaņa ielā 10 izstrādāts rekonstrukcijas projekts. Ēku plānots saglabāt tādā apjomā, kādā tā ir pašlaik. Vienīgais, ko plānots darīt - caur pirmo stāvu atvērt ieeju centrā. Zem iepirkšanās centra būs divu stāvu pazemes autostāvvieta. Pats objekts ir ātrija tipa būve - tai būs segts pagalms vidū, ap ko izkārtosies veikalu rindas sešos stāvos.

Attīstītāji informē, ka katrs galerijas stāvs būs veltīts noteiktam preču tipam. Šī koncepcija esot visai populāra pasaulē, ir ērta apmeklētājiem un sekmē arī pārdošanu. Kā piemērs tiek nosaukts "Galleriet Bergen" Norvēģijā.

Arhitekts Visvaldis Sarma uzskata, ka Rīgai pietrūkst tā saukto pilsētas tirdzniecības centru. "Šādi centri padara pilsētu, tieši centra zonu, dzīvāku, nevis mūs "izdzen" uz ārpilsētu, kur ir lielie moli. Tas vairāk nāk no Amerikas. Eiropā visi zinām Londonas Oksfordstrītu, kur ir lielākā tirdzniecības galeriju koncentrācija. Tādi paši paraugi ir Kurfürstendamm Berlīnē un citur. Rīgai tādi ir gājuši secen. Un tas nebūt nav labi, jo centrs nedēļas nogalē ir tukšs. Tas nāk par sliktu mazajiem veikaliņiem, kafejnīcām centrā, jo darbojas sinerģija starp veikaliņiem ap tirdzniecības centru un pašu tirdzniecības centru," sacīja Sarma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas