Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta 22:17- Tēvzemieši neatsakās no Birka mēra amatā

TB/LNNK valde ceturtdien vienbalsīgi vienojās, ka Jānim Birkam ir jāturpina strādāt Rīgas mēra amatā. Nolemts jau rīt uzsākt sarunas ar Tautas partiju un LSDSP par viņu iesaistīšanu jaunajā koalīcijā.

“Šodien runājām, kā sasniegt vairākumu Rīgas domē mūsu vadībā. Uzsāksim sarunas ar Tautas partiju un sociāldemokrātiem, ja viņi atsauksies iesim tālāk. Valdes sēdē un Rīgas domes frakcijas sēdē neviens neizteicās, ka Jānis Birks būtu aizstājams ar kādu citu," LNT paziņoja tēvzemiešu līderis Roberts Zīle.

Tikai tad, ja partijām būs nosacījumi pie šī vairākumu, atgriezīsimies pie personālijas, sacīja R.Zīle. "Es nedomāju, ka galu galā, ja varam atrast labu vairākumu, ka pats svarīgākais Jaunajam laikam būs mainīt mēru no pieredzējušāka uz nepieredzējušāka," norādīja TB/LNNK priekšsēdētājs.

Viens no tēvzemiešu līderiem Māris Grīnblats norādījis, ka, pirmkārt, par turpmāko sadarbību tiks runāts ar esošās koalīcijas pārstāvjiem, lai mēģinātu rast izeju no sarežģītās politiskās situācijas.

Ja jauns koalīcijas līgums ar TP un LSDSP līdzdalību netiks noslēgts, darbību varētu turpināt esošā koalīcija, kurā darbojas TB/LNNK, TP, LSDSP un LPP/LC, aģentūrai LETA teica partijas preses sekretārs Rolands Pētersons.

Ja gadījumā TP un LSDSP atsauc savus parakstus zem demisijas pieprasījuma mēram, tad JL vai nu būs jāpiekrīt Jāņa Birka kandidatūrai mēra amatā, vai arī jāpaliek opozīcijā, liecina Dienas rīcībā esošā informācija.

Jaunā laika domes priekšsēdētājs Atis Kampars ceturtdienas vakarā nebija gatavs komentēt tēvzemiešu valdes lēmumu, kamēr nav dzirdējis argumentāciju, kāpēc šāds viedoklis. Tas gan nenozīmējot, ka sarunas neturpināsies. Sarunas tiks turpinātas, Dienai norādīja A.Kampars.

Rīgas domes frakcijas vadītājs O.Pulks Dienai sacīja, ka savas domas neesot mainījis, bet viņš arī viens neizlemšot, kā tālāk rīkoties. «Jāskatās, kas ir izdevīgāk rīdziniekiem. Nedomāju, ka mums tagad būtu prātīgi gulties priekšā trolejbusiem,» teica O.Pulks. Viņaprāt, pat, ja tēvzemiešu izpratnē jauns mēra kandidāts ir atkal J.Birks, tad esot jāskatās, kāds būs piedāvājums.

Kā zināms, JL ir savācis nepieciešamo parakstu skaitu, lai domei rosinātu lemt par J.Birka atcelšanu no amata. Iesniegums prezidijam pagaidām nav iesniegts, taču nav arī paziņojuma, ka šī iniciatīva tiek atsaukta.

Jau esam ziņojuši, ka dienas laikā notikušajās sarunās JL piekrita, ka mēra amats paliek TB/LNNK, taču tam jābūt citam kandidātam, ne Jānim Birkam. Pirmajās sarunās par koalīciju tika panākta vienošanās, ka varas centra kodolu Rīgas domē veidos tēvzemieši, LPP/LC un JL.

Rīgas domē nav iespējama koalīcija bez Tautas partijas (TP) un "mēs tajā noteikti būsim", aģentūrai LETA ceturtdien sacīja TP priekšsēdētājs Aigars Kalvītis. Viņš pauda pārliecību, ka arī LPP/LC nepiekritīs strādāt koalīcijā bez TP. Savukārt Rīgas vicemērs Jānis Dinevičs (LSDSP) norādīja, ka ir pāragri teikt, "vai iesim vai neiesim šajā koalīcijā, ja tiks piedāvāts." Visdrīzāk to varēs pateikt tikai nākamnedēļ," pieļāva J.Dinevičs.

LPP/LC Rīgas domē ir astoņi deputāti, TB/LNNK - septiņi, JL - deviņi deputāti, bet Tautas partijai - deviņi deputāti.. Nesen noslēgts arī TB/LNNK frakcijas sadarbības līgums ar bijušo JL deputātu Aivaru Aksenoku. Lai izveidotu vairākuma koalīciju, nepieciešama 31 balss, jo kopumā Rīgas domē ir 60 deputātu.

(papildināts ar 4. un 5. un 6.rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

NOTIKUMU ATTĪSTĪBA CETURTDIEN

RD koalīcijas kodols - TB/LNNK, JL un LPP/LC

Zīle gatavs aicināt Tautas partiju koalīcijā

JL atbalsta "nakts vienošanos" un priekšroku dod LSDSP

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas