Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

papildināta - Trīs Rīgas vidusskolās nav izdevies nokomplektēt 10.klases

Jaunajā mācību gadā trīs Rīgas vidusskolās nav izdevies nokomplektēt 10.klases, - intervijā Latvijas Radio pirmdien sacīja Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta direktors Guntis Helmanis.Trīs skolās nav izdevies nokomplektēt pat vienu 10.klasi, līdz ar to šīs skolas nav uzskatāmas par pilnvērtīgām vidusskolām, taču statusu tās nezaudēs, sacīja Helmanis un piebilda, - vidusskolas statusu skola zaudē tad, ja tajā nav ne 10.

, ne 11., ne 12.klases.Savukārt mācības 1.klasē Rīgas skolās sāks aptuveni 6000 bērnu, kas ir nedaudz vairāk kā pagājušajā gadā. Precīzi dati par skolēnu skaitu būs zināmi 5.septembrī, sacīja Helmanis.Kopumā skolēnu skaits vispārizglītojošajās skolās šogad nebūšot mazāks kā pagājušajā gadā.Rīgas skolās ir 81 pirmsskolas skolotāja un 51 vispārizglītojošo skolu pedagoga vakance, liecina Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta mājaslapā pieejamā informācija.Helmanis skaidroja, ka situācija neesot tik dramatiska, jo mājaslapā pieejamo vakanču saraksts tika ievietots jūnijā, kopš tā laika darbā pieteikušies daudzi pedagogi, bet informācija mājaslapā nav atjaunota.Visvairāk skolās trūkst matemātika skolotāju, jau vairākus gadus Latvijas Universitātē (LU) netiek gatavoti fizikas skolotāji, un to trūkumu skolās sāks izjust pavisam drīz. Helmanis sacīja, ka sarunas ar LU par fizikas skolotāju sagatavošanu bijušas neveiksmīgas,- LU uzskata, ka neesot jēgas tos gatavot, jo viņi pēc augstskolas beigšanas uz skolu tāpat neiešot strādāt.

LU gan norāda, ka G.Helmanis izplata maldinošu informāciju. LU tiek īstenotas divas studiju programmas, kuru absolventi var iegūt fizikas skolotāja kvalifikāciju.

Kā Dienai paskaidroja LU, augstskolā tiek realizēta profesionālā bakalaura studiju programma Dabaszinātņu un informācijas tehnoloģijas skolotājs. Tā ir LU starpnozaru studiju programma, kuras īstenošanā piedalās LU Fizikas un matemātikas fakultāte, Bioloģijas fakultāte, Datorikas fakultāte, Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāte un Ķīmijas fakultāte. Šīs programmas studenti iegūst profesionālā bakalaura grādu dabaszinātnēs un informācijas tehnoloģijā un divu mācību priekšmetu skolotāja kvalifikācijas, kas dod tiesības strādāt pamatizglītībā un vidējā izglītībā. Students var kļūt par divu priekšmetu: fizikas, bioloģijas, ķīmijas, informātikas, ģeogrāfijas, dabaszinību skolotāju jebkurā kombinācijā pēc savas individuālas izvēles.

LU arī uzsver, ka pagājušā gada 22.decembrī akreditēta otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programma Skolotājs ar 24 studiju virzieniem, kurā pretendentiem jau ar augstāko izglītību iespēja iegūt arī vidējās izglītības fizikas skolotāja profesionālo kvalifikāciju, un kuru ar šo gadu īsteno LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultāte, sadarbojoties ar daudzām LU fakultātēm. Šā gada uzņemšanā studiju maksa tika finansēta no Eiropas Sociālā fonda projekta Inovatīva un praksē balstīta pedagogu izglītības ieguve un mentoru profesionālā pilnveide līdzekļiem.

(papildināts ar LU viedokli pēdējās trīs rindkopās)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas