Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Paraksta līgumu par Centrālās stacijas projektēšanu un būvdarbiem Rail Baltica ietvaros

Noslēdzies starptautisks iepirkuma konkurss Rail Baltica Rīgas dzelzceļa tilta, uzbēruma un Rīgas Centrālās pasažieru stacijas kompleksā apbūves būvprojekta izstrāde un būvdarbi. Par konkursa uzvarētāju atzīta personu apvienība Besix ReRe Group, kurā apvienojušies uzņēmumi N.V. Besix S.A. no Beļģijas un pašmāju SIA ReRe Būve, portālu Diena.lv informēja Eiropas Dzelzceļa līnijas pārstāvji.

Rīgas centrā tiks izveidots mūsdienīgs multimodāls satiksmes mezgls, kas palielinās mobilitāti, drošību, pieejamību, kā arī piešķirs Rīgai jaunus vaibstus, vizuāli un funkcionāli savienojot līdz šim ar dzelzceļa uzbērumu atdalītās pilsētas daļas, kā arī ar jaunu dzelzceļa tiltu ērti savienojot Daugavas abus krastus arī gājējiem un riteņbraucējiem.

Rail Baltica projekta ieviesējs Latvijā Eiropas Dzelzceļa līnijas apjomīgo darbu veikšanai sagatavojis un noslēdzis  līgumu (tā apjoms kopā ar pielikumiem ir vairāk nekā 10 000 lappuses) par Rail Baltica Rīgas dzelzceļa tilta, uzbēruma un Rīgas Centrālās pasažieru stacijas kompleksās apbūves būvprojekta izstrādi un būvdarbiem. Līgumā ir apvienotas prasības objekta projektēšanai un būvniecībai.

To parakstot, konkursa uzvarētājs apņemas veikt pilnīgu būvprojekta izstrādi un saskaņošanu, kā arī būvdarbus, uzņemoties pilnu atbildību par projekta realizāciju.

Šī projekta finansējumu 81-85% robežās nodrošina Eiropas Savienības (ES) infrastruktūras savienošanas instruments, bet atlikušo daļu – Latvijas valsts budžeta līdzekļi. ES atbalsta saņēmējs un projekta īstenotājs ir Latvijas Republikas Satiksmes ministrija. Projekta īstenošana notiks kārtās.

Besix ReRe Group projektēšanu un būvdarbus veiks, pamatojoties uz metu konkursā izvēlēto risinājumu. Tas ir arhitektu biroja PLH Arkitekter sadarbībā ar Cowi (Dānija) izstrādātais  stacijas un tā apkārtnes attīstības projekta mets. Tas ietver 2,6 kilometrus garu Eiropas sliežu platuma dzelzceļa posmu Rīgā no Lāčplēša ielas līdz Jelgavas ielai, sešus jaunus dzelzceļa pārvadus pār Lāčplēša, Dzirnavu, Prāgas, Maskavas, Mūkusalas un Jelgavas ielu, kā arī jaunu 1 kilometru garu tiltu pār Daugavu un mazo Daugavu.

Izstrādātais projekts paredz esošā uzbēruma vietā posmā no autoostas līdz Stockmann universālveikalam un no Rīgas Centrālās dzelzceļa stacijas līdz Elizabetes ielai izveidot estakādi, pa kuru turpmāk organizēt dzelzceļa satiksmi. Uzbēruma norakšana ļaus vizuāli un funkcionāli savienot divas Rīgas pilsētas daļas - Vecrīgu  ar Latgales priekšpilsētu, no Vecrīgas puses atverot skatu uz Rīgas Centrāltirgu. Gājēju ērtībām tiks izbūvēti gājēju ceļi zem platformām.

Rīga tiks arī pie jaunas ielas - tiks savienota Elizabetes iela ar Timoteja ielu.

Personu apvienībā Besix ReRe Group apvienojušies uzņēmumi N.V. Besix S.A. un SIA ReRe Būve. Tās dalībniekiem ir ievērojama starptautiska pieredze dzelzceļa, publisku un privātu ēku un objektu projektēšanā un būvniecībā. Nozīmīgi darbi īstenoti Utrehtas dzelzceļa stacijas (vairāk nekā 23 000 kvadrātmetru) pārbūves projektā Holandē, kā arī Reģionālā Ekspreša tīkla realizācijā Briselē. Projektēti un uzbūvēti tilti, piemēram, Abū Dabī, un citi komplicēti infrastruktūras objekti.

Top komentāri

precizējums
p
"posmā no autoostas līdz Stockmann universālveikalam ... izveidot estakādi ... no Vecrīgas puses atverot skatu uz Rīgas Centrāltirgu" Lai no Vecrīgas redzētu visu Centrāltirgu, būtu jānorok arī uzbērums no krastmalas līdz autoostai.
Optimālā vieta stacijai
O
nekādā ziņā nav pie tirgus, kur tā patlaban atrodas. Un Rīgas šķelšana divās daļās ar 19. gs būvētu dzelzceļu arī nekādā gadījumā nav 21. gadsimta risinājums. Šo jautājumu vajadzēja izlemt sen pirms ieceres būvēt kaut kādu staciju un jaunus dzelzceļus. Vai tad, piemēram, jēlvielu tranzīts no Krievijas uz mūsu ostām arī turpmāk krustos Rīgas centru?
precizējums
p
"dzelzceļa pārvadus pār ..., ..., ..., Maskavas, ... un ... ielu" Vispār, tā ir Ģenerāļa Radziņa krastmala.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Ar likumu garantēs skaidras naudas pieejamību

Valdība otrdien atbalstīja grozījumus Kredītiestāžu likumā, kuru mērķis ir nodrošināt skaidrās naudas pieejamību iedzīvotājiem visā Latvijas teritorijā, nosakot minimālās prasības pakalpojumam, kura r...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas