Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pašvaldība attiecībā uz Uzvaras parkā esošā pieminekļa nākotni sagaida valsts lēmumu

Pašvaldība attiecībā uz Uzvaras parkā Rīgā esošā pieminekļa kompleksa nākotni sagaida valsts lēmumu, otrdien TV3 raidījumā "900 sekundes" atzina galvaspilsētas pašvaldības izpilddirektors Jānis Lange.

Viņš, komentējot iespējamo pieminekļa nojaukšanu, uzsvēra, ka visam jānotiek secīgi un pirmām kārtām jābūt lēmumam no valsts.

"Rīgas pašvaldība no savas puses ir gatava sadarboties, organizēt ideju konkursu par labāko risinājumu šai teritorijai, kas atrodas Pārdaugavā," sacīja Lange, piebilstot, ka pašvaldība ir gatava "iet uz priekšu".

Pašvaldības pārstāvis skaidroja, ka teritorija pieder vietvarai, tāpēc teorētiski pašvaldībai būtu arī jāfinansē darbi, bet dome sagaida, ka arī valsts piedalīsies finansiāli.

Jau ziņots, ka koalīcija vienojusies par atbalstu likuma grozījumiem, ar kuriem paredzēts atcelt juridiskos šķēršļus Pārdaugavā, Uzvaras parkā, esošā pieminekļa nojaukšanai.

To pirmdien pēc valdību veidojošo partiju sanāksmes žurnālistiem pavēstīja Ministru prezidents, "Jaunās Vienotības" politiķis Krišjānis Kariņš, Nacionālās apvienības priekšsēdētājs, Saeimas frakcijas vadītājs Raivis Dzintars, "Attīstībai/Par!" Saeimas frakcijas vadītājs Juris Pūce un satiksmes ministrs, "Konservatīvo" politiķis Tālis Linkaits.

"Minētais risinājums ir juridiski korekts. Tas gan nodrošina Latviju, lai tā turpinātu rīkoties atbilstoši tiesiskai valstij un mūsu kā tiesiskas valsts un starptautisko tiesību subjekta saistībām, vienlaikus tas arī atbilst Latvijas šī brīža politiskajai situācijai un mūsu politiskajam pienākumam atbalstīt Ukrainu, un mūsu sabiedrības vienotai reakcijai pret Krievijas īstenoto agresiju," pauda Pūce.

Dzintars norādīja, ka šī līguma spēku var atcelt tikai parlaments, ņemot vērā, ka tas iepriekš līgumu ratificējis. "Šodien arī mēs guvām pārliecību no visiem koalīcijas partneriem, ka šāds solis, visticamāk, ceturtdien tiks sperts. Tas nozīmē ļoti būtiskas iespējas tālāk rīkoties pašvaldībām, tai skaitā Rīgas domei attiecībā uz to objektu, kuru ļoti pamatoti liela daļa Latvijas iedzīvotāju šodien sauc par okupācijas simbolu, par okupācijas pieminekli un par kauna traipu attiecībā pret politiski represētiem cilvēkiem, kas no šī padomju okupācijas režīma savulaik ir cietuši," sacīja NA līderis.

Vaicāts sīkāk par to, kurš veiktu pieminekļa nojaukšanu, Dzintars pauda, ka pēc tam, kad Saeima būs noņēmusi juridiskos šķēršļus, koalīcija paļaujas uz Rīgas domes politisko izlēmību un drosmi, sperot šo soli par pieminekļa nojaukšanu.

Plānotais likumprojekts visām Latvijas pašvaldībām dos iespējas pieņemt visus nepieciešamos lēmumus šādu objektu nojaukšanai, skaidroja Saeimas deputāts. Ja tomēr valsts līmenī kādām pašvaldībām "pietrūktu dūšas" tos novākt, tad nav izslēgts, ka parlamentam būs jāsper vēl kādi soļi, pauda NA politiķis.

Linkaits pozitīvi novērtēja, ka cits dokuments - "Konservatīvo" iesniegtais lēmumprojekts par šo pašu jautājumu - ir devis paātrinājumu, lai Saeima lemtu par okupācijas pieminekļa, gan citu līdzīgu objektu novākšanu no publiskās telpas. Svarīgi, ka arī pašvaldību līmenī ir izpratne par to, kā ātri un juridiski precīzi to paveikt, uzsvēra politiķis.

Kariņš atgādināja, ka jau iepriekš norādījis, ka nospiedošs sabiedrības vairākums ir pret šādu okupāciju slavinošo pieminekļu pastāvēšanu. "Nav jautājums "Vai?", ir tikai jautājums, "Kad un kā?"," akcentēja valdības vadītājs. Premjers norādīja, ka Saeima šonedēļ skatīs vienu no, iespējams, vairākiem lēmumiem šajā jautājumā, lai atbrīvotos no šiem "okupācijas pārpalikumiem".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas