Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Rīgas ostai atļauj pārcelties uz Krievu salu

Ostas beramkravu novietnes attālināšana no pilsētas centra uz Daugavas lejteci ceturtdien guva Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas atbalstu. Ja pozitīvs būs arī domes balsojums, tad drīzumā Krievu salā, ko vēl nesen uzskatīja par potenciālo vietu putnu mikroliegumam, varētu sākties ostas infrastruktūras attīstība — jauna termināļa, piestātnes, satiksmes infrastruktūras, tai skaitā dzelzceļa preču stacijas, celtniecība. Plāni paredz šajā salā pārkraut 22 miljonus tonnu kravu gadā, taču tas neapmierina Bolderājas iedzīvotājus, kuriem ogles tiks krautas ļoti tuvu, radot piesārņojumu, vibrāciju un trokšņus.

Centrā nevar palikt

Jautājums par termināļu pārcelšanu no Andrejsalas un Eksportostas darba kārtībā ir jau vairākus gadus, jo Rīgas kultūrvēsturiskā centra aizsardzības zona šaurības un sliktas pieejamības dēļ nav piemērota beramo kravu, galvenokārt ogļu, pārkraušanai. Šāds viedoklis apstiprināts arī ietekmes uz vidi novērtējumā, kas pabeigts aprīlī. Novērtējuma autors SIA Eiroeks­perts, secinājis, ka, izveidojot jaunu beramkravu termināli Krievu salā, iespējams ieviest labākās pieejamās tehnoloģijas un ievērojami samazināt pārkraušanas radīto gaisa piesārņojumu. Ietekmes uz vidi ziņojumā netiek prognozēts, ka termināļu radītais troksnis pārniegs robežvērtības. Tiesa, minēts, ka ilgstoša lielo ķīru kolonijas pastāvēšana Krievu salā vairs nebūs iespējama, tādēļ kaijveidīgajiem putniem, kas tur ligzdo, jāizveido piemērota vieta Žurku salā, Mīlestības salā un Krēmeros.

Vides pārraudzības valsts birojs atzinumā par šo novērtējumu norāda, ka ostas pārcelšana ir iespējama, taču jāņem vērā vairāki nosacījumi, tajā skaitā jānodrošina gaisa piesārņojuma normatīvu ievērošana un jāsaglabā dabas pamatne salas ziemeļu galā.

Apšauba mērījumus

Bolderājas iedzīvotāji šo atzinumu apstrīdēja Vides ministrijā, taču tā atbildēja, ka vides pārraudzības valsts biroja nostāja ir tikai starplēmums un galējo pieņems Rīgas dome. Kā stāsta Koalīcijas dabas un kultūras mantojuma aizsardzībai vadītāja Sandra Jakušonoka, iedzīvotājus neapmierina vairākas lietas. Novērtējumā minēts, ka blakus Bolderājai pārkraus tikai beramkravas, kas nav ogles, bet pilsētas attīstības plānā tas nav minēts. "Viss ir iekrāsots vienā krāsā, un tas nozīmē, ka osta pati var noteikt, ko tur darīs," saka S.Jakušonoka. Viņai nepieņemami šķiet, ka transporta trokšņu un vibrācijas ietekme detalizēti tiks vērtēta tikai vēlāk satiksmes infrastruktūras projektu laikā, jo vides novērtējumā minēts, ka transporta troksnis radīs diskomfortu Iļģuciema, Āgens­kalna, Torņakalna un citu apkaimju iedzīvotājiem, bet dzelzceļa kustības troksnis posmā Rīga—Bolderāja tiek vērtēts kā ievērojams.

Trešdien komitejas sēdē arī deputāts Sergejs Zaļetajevs (SC) dzīvojamā rajona dēļ apšaubīja Krievu salas piemērotību ostai un ieteica termināļus celt Mangaļsalā. "Tur taču ir dabas pamatne!" iesaucās domes deputāts un brīvostas valdes loceklis Edmunds Krastiņš (TP). "Ir tikai viens alternatīvais variants — aiztaisīt ostu vispār ciet," viņš ironizēja.

Brīvostas sabiedrisko attiecību speciāliste Anita Leiškalna stāsta, ka infrastruktūras izveide tiks sākta drīz pēc domes balsojuma. Projektam ir piesaistīts Eiropas Savienības finansējums, un tā kopējās izmaksas ir ap 100 miljoniem latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas